BizRemote by certSIGN Companii Stiri

UniCredit sprijină IMM-urile din România cu fonduri europene pentru investiții

16 iun. 2020 3 min

UniCredit sprijină IMM-urile din România cu fonduri europene pentru investiții

Reading Time: 3 minute

UniCredit a aderat la pachetul de măsuri de sprijin financiar furnizat de Fondul European pentru Investiții (European Investment Fund – EIF), având astfel posibilitatea să asigure împrumuturi pentru capitalul de lucru către IMM-uri și companii mid-caps din regiunea CEE, cu garanții EIF de 80% (față de 50% anterior) și criterii de eligibilitate simplificate.

Aceste noi măsuri extind aplicabilitatea garanției InnovFin către companii mid-caps mari, extinzând baza de eligibilitate de la cele deja avute deja în vedere (IMM-uri sau companii cu capitalizare medie). În plus, pentru a sprijini demersurile de adoptare a tehnologiilor digitale și transformarea digitală a companiilor, garanția InnovFin a fost extinsă și pentru a acoperi finanțarea transformării digitale.

Tranzacția beneficiază de sprijinul Horizon 2020, programul cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovație, și de suportul Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI) – esența Planului de Investiții pentru Europa.

Din totalul de 1 miliard de euro asigurați inițial de către facilitatea de tip umbrelă a InnovFin, aproximativ 600 de milioane de euro sunt acum disponibili prin intermediul condițiilor speciale în contextul Covid-19

Aceste noi măsuri permit UniCredit să ofere suport pentru companii din România și alte 8 țări din Europa Centrală și de Est: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia. 

„Oferim suport susținut afacerilor prin intermediul acestei inițiative pentru a le ajuta să își gestioneze problemele de lichiditate ce apar ca rezultat al impactului COVID-19” au spusGianfranco Bisagni și Niccolo Ubertalli, Co-CEOs Commercial Banking CEE în cadrul UniCredit. „Acest pas urmărește să garanteze asigurarea cash flow-ului pentru companii în circumstanțele excepționale și dificile din prezent, precum și asigurarea capitalului de lucru. La UniCredit suntem angajați în luarea unor măsuri decisive și concrete pentru sprijinirea companiilor; ne declarăm sprijinul deplin pentru economia reală”.

„Suntem pregătiți să avem propriul rol în contextul măsurilor extinse avute în vedere de țările și instituțiile europene, iar acest acord cu EIF ne permite să garantăm antreprenorilor din zona CEE sprijinul necesar pentru a contracara consecințele acestei situații de urgență, asigurând continuitatea lanțului de producție și oferind o bază pentru refacerea economiilor din zona Europei Centrale și de Est”.

La momentul iunie 2020, UniCredit este implicată în CEE în 30 de scheme de garantare cu suport din partea instituțiilor financiare internaționale și a băncilor de dezvoltare locale, sprijinind finanțarea IMM-urilor și a companiilor mijlocii cu aproape 3,8 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro au fost deja utilizați.

Suma rămasă, de 2,6 miliarde de euro, include de asemenea noi scheme locale de garantare dedicate sprijinului în contextul Covid-19, totalizând 1,2 miliarde de euro, precum și, așa cum se arată mai sus, garanții InnovFin din cadrul pachetului COVID în valoare de 0,6 miliarde de euro, cu scopul de a facilita activitățile de creditare din regiune în următorii 2-3 ani.

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. EIF proiectează și dezvoltă instrumente pentru capital de risc și de dezvoltare, garanții și de microfinanțare care se adresează acestui segment de piață. Prin rolul său, EIF susține obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Mai multe informații despre activitatea EIF în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice sunt disponibile aici.

Fondului European pentru Investiții Strategice (The European Fund for Strategic Investments – EFSI) este pilonul central al Planului Juncker și oferă garanții de portofoliu, permitând EIB să investească în mai multe proiecte care presupun riscuri mai ridicate. EFSI dă deja rezultate. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare prin EFSI este așteptat să mobilizeze peste 458,8 de miliarde de euro în investiții totale în cele 28 de state membre și să sprijine peste 1.000.000 de întreprinderi mici și mijlocii in statele membre ale UE. Mai multe informații despre Planul de Investiții pentru Europa sunt disponibile aici.

Facilitatea de Garantare a IMM InnovFin (InnovFin SME Guarantee Facility) este stabilită prin inițiativa “Finantarea InnovFin pentru Inovatori a UE”, sprijinită prin programul Horizon 2020. Facilitatea acordă garanții și contra-garanții pentru finanțări cu valoare între 25 de mii de euro și 7,5 milioane euro în scopul de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi inovatoare mici și mijlocii și mid-caps (până la 499 angajați). Facilitatea este adiministrată de FEI și este acordată prin intermediari financiari – bănci și alte instituții financiare – în statele membre UE și țările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantați parțial de FEI pentru pierderile generate de finanțarea acordată în cadrul acestei facilității.

Credit foto: ID 153408910 © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: