Companii Tech

Universitatea „Gh. Asachi” din Iași, implicată într-un proiect internațional de Inteligență Artificială în automotive

2 iul. 2020 2 min

Universitatea „Gh. Asachi” din Iași, implicată într-un proiect internațional de Inteligență Artificială în automotive

Reading Time: 2 minute

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost cooptată de grupul Continental într-un proiect internațional de Inteligență Artificială în industria automotive, alături de alte instituții prestigioase precum Universitatea Tehnică din Darmstadt și Universitatea din Bremen. De asemenea, fililala Continental România este parte din proiectul Proreta 5.

PRORETA 5 este dedicat uneia dintre cele mai dificile sarcini pentru conducerea automatizată: recunoașterea situațiilor complexe de trafic din orașe și modul în care algoritmii dezvoltați după analiza datelor furnizate de senzori pot deduce deciziile corecte de conducere în aceste situații. Într-o intersecție nereglementată, de exemplu, este o provocare să interpretezi corect toate obiectele legate de direcția de călătorie prevăzută – inclusiv direcția lor de mișcare, intenția și prioritatea – fără intervenția umană. Inteligența artificială (AI) joacă un rol esențial în acest sens. Metodele AI trebuie testate atunci când punerea în aplicare a abordărilor tradiționale devine prea complexă sau își atinge limitele.

urbAn drIving

Proiectul PRORETA 5 (2019-2022), care se întinde pe o perioadă de trei ani și jumătate, examinează algoritmi de natură cognitivă, de predicție a comportamentului și luarea deciziilor, într-un vehicul demonstrativ construit și echipat de Continental.

La sfârșitul proiectului, în septembrie 2022, obiectivul este de a evalua performanța noii automatizări bazate pe AI pentru SAE (Society of Automotive Engineers) Level 4, folosind cea mai largă gamă posibilă de scenarii din interiorul unui oraș. Astfel, odată demonstrată capacitatea AI de adaptare, se pot pune bazele de aplicare în viitor a acestor tehnologii. Algoritmii bazați pe inteligența artificială ar trebui să fie capabili să recunoască și să interpreteze corect toate tipurile de scenarii complexe de trafic, rezultând decizii corecte de conducere. Un subcapitol al acestui proiect are drept scop observarea modului în care un șofer uman simplifică și evaluează complexitatea mediului înconjurător. Algoritmii de învățare, prin proiectul PRORETA 5, vor fi antrenați în conformitate cu principii similare pentru a obține o performanță de conducere comparabilă cu cea a oamenilor.

Actualul proiect PRORETA a fost extins la nivel interuniversitar și internațional cu scopul de a acoperi cu soluții noi și într-un mod optim și eficient în timp, toate etapele individuale de analiză apărute pe parcursul segmentelor care vizeaza implementarea conducerii automatizate. Cooperarea de lungă durată dintre Continental și Universitatea Tehnică din Darmstadt, care s-a dedicat sarcinilor individuale de asistență a șoferilor, constituie baza integrării altor universități în actualul proiect de cercetare.

Cercetare interuniversitară și internațională

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (România), profesorul Florin Leon de la Facultatea de Automatică și Calculatoare coordonează contribuțiile referitoare la predicția comportamentală a celorlalți participanți la trafic. 

Între timp, PRORETA a ajuns la a doua etapă: prima campanie de măsurare pentru înregistrarea datelor de antrenare în vehiculul prototip cu software și hardware Continental este în curs de desfășurare la Bremen. Mașina, care a fost inițial pregătită la Bremen, va fi predată TU Darmstadt pentru teste suplimentare pe parcursul derulării proiectului.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: