Tech Stiri

IFA-Berlin: Am văzut cum arată viitorul

26 sept. 2016 8 min

IFA-Berlin: Am văzut cum arată viitorul

Reading Time: 8 minute

Pregătiți-vă pentru schimbări radicale în casele voastre: asistenți virtuali în bucătărie, mașini de spălat care comandă detergenți și frigidere care fac singure poze cu alimentele din interior.

La prima vedere, cel mai mare târg de electronice din lume, IFA-Berlin, pare de-a dreptul conservator. Are loc în capitala Germaniei încă din 1924 și, cel puțin în ultimii 10 de ani de când bat la pas halele cu minuni ale tehnologiei de pe glob, „designul“ și ideea din spatele evenimentului sunt neschimbate. Însă în bătrânele hale ale Messe Berlin, viitorul se simte la el acasă în fiecare an.

Expoziția din această toamnă (2-7 septembrie) a adus în prim plan Internetul tuturor lucrurilor (IoT) și locuința inteligentă. Desigur, asta nu a scos din decor alte segmente de piață, electroni­cele (de la televizoare la echipamente audio și wearable), realitatea virtuală sau telecomul având noutățile și vedetele sale. Astfel, dacă tunelul de OLED-uri proiectat de LG poate candida lejer la atracția megaexpoziției din acest an, revitalizarea brandului Motorola de către Lenovo a ținut capul de afiș în zona telecom. Conceptul „Mods“ este considerat de către oficialii companiei între cele mai importante inovații din ultimii zece ani, în domeniul telefoniei mobile, fiind vorba de o serie de gadgeturi care se lipesc magnetic de terminale din familia Moto Z (pentru început), comunicarea între echipamente realizându-se prin intermediul conectorilor (pini). Cu această ocazie a fost lansat parteneriatul cu Hasselblad (o cameră cu zoom 10x, la preț de 200 euro), alte gadgeturi care se atașează smartphone-urilor fiind boxa JBL și un videoproiector, acesta fiind doar începutul pe care pariază gigantul IT&C.

O altă atracție la standul Lenovo, YogaBook, o tabletă 2în1 cu durata de viață a bateriei de 15 ore și balamalele cu rotație la 360 de grade, care permite utilizatorilor să scrie și să deseneze oriunde, grație unui stylus. Cea mai importantă caracteristică de productivitate a noii tablete este și aceea care face posibil designul subțire și ușor: tasta­tura Halo, o tastatură backlit cu funcții tactile și o interfață fluidă. Noua tabletă va ajunge în România în următoarele săptămâni la prețuri de 500-600 euro, în funcție de sistemul de operare.

Bucătăria smart

La ediția IFA 2011, electrocasnicele au fost vedetele expoziției mondiale. Cinci ani mai târziu ne-am întâlnit mai peste tot cu acest domeniu, numai că peisajul este lărgit și… interconectat. Și asta în contextul în care niciun gigant electro-IT nu și-a permis să nu aducă la IFA noutăți din ecosistemul Internet of Things, în care și electrocasnicele trebuie să comunice cu alte electronice din locuință (tot mai digitalizată și inteligentă), dar și cu exteriorul, prin comenzi către retail, pentru a comanda produse noi în frigiderul gol (una din noile funcționalități). „Oportunitățile de a remodela viața noastră de zi cu zi prin digitalizare sunt fascinante. Bucătăria interconectată, ca un nou centru al locuinței inteligente, este o zonă care va inspi­ra viața și activitățile clienților“, a declarat Karsten Ottenberg, CEO al BSH Electrocasnice (fostul joint venture Bosch-Siemens).

Pe lângă o serie de produse noi, expuse la IFA, cei de la BSH l-au prezentat și pe Mykie, încă în stadiu de concept al bucătoriei conectate. Rudă apropiată boxelor vorbitoare și wireless de la Amazon și Google (prin design și proprietăți), Mykie este capabil să poarte un dialog cu cei ai casei, dar și cu prietenii familiei sau cu cei care vin în vizită, fiind dotat și pentru a recunoaște vocile celor din jur. Va oferi informațiile necesare, culinare sau legate de alte activități din bucătărie, putând ține și o agendă zilnică legată de acest spațiu casnic. De asemenea, asistentul Mykie știe ce produse mai sunt în frigider sau cât timp trebuie să mai stea mâncarea în cuptor. Grație camerelor video cu care este dotat, stăpânul său poate avea o videodiscuție la distanță, pentru schimb de informații și sfaturi gastronomice.

IFA 2016 a fost și evenimentul prin care frigiderul Samsung Fa­mily Hub a fost lansat în Europa, compania coreeană desfășurându‑se pe unul dintre cele mai mari standuri de la expoziție. Mo­delul dispune de tehnologiile Twin Cooling Plus, care păstrează prospețimea alimentelor un timp îndelungat, precum și Precise Chef Cooling, care păstrează fluctuațiile de temperatură în limita a plus sau minus  0,5 grade Celsius. Family Hub dispune de asemenea de funcția Chef Zone, pentru păstrarea ali­mentelor cu proteine sensibile la temperatură. Iar fotografiile făcute de cele trei camere foto din interior pot fi accesate de către utilizatori direct de pe smartphone, pentru a verifica ce alimente mai au în frigider sau de ce alimente au nevoie. Family Hub este echipat cu un ecran tactil Full HD de 21,5 inci, cu o gamă largă de funcționalități. Poate fi un ecran interactiv pentru notițe, fotografii, calendar sau desene, pentru toți membrii familiei. Conținutul poate fi încărcat folosind interfața tactilă sau de la depărtare de pe smartphone sau tabletă. Utilizatorii pot folosi ecranul și aplicația de cumpărături online pentru a cumpăra chiar din bucătărie alimente pentru frigider. Samsung încheie par­teneriate cu mai multe lanțuri comerciale online, inclusiv cu furnizori premium de mâncare italienească precum Eataly sau alte companii care fac livrări la domiciliu. De asemenea, Family Hub le oferă utilizatorilor europeni posibilitatea de a găti alături de bucătari-șefi, prin aplicația Club des Chefs. Direct din ecranul frigiderului, Club des Chef oferă sfaturi profesionale despre gătit, prin intermediul rețetelor scrise sau video. Utilizatorii pot să urmărească bucătarii-șefi la treabă, în partea superioară a ecranului, în timp ce în partea de jos este listată rețeta pentru gătit.

Digital și transparent

Imposibil de conceput un eveniment de asemenea amploare fără o desfășurare a rivalităților dintre cei doi coloși sud-coreeni. La standul LG a put fi testat sistemul SmartThinQ Hub, care este acum compatibil cu Alexa, asistentul personal inteligent de la Amazon Echo. De forma unei boxe, asistentul permite utilizatorilor să controleze toate dispozitivele LG conectate, folosind doar vocea, fără ajutorul unui telefon inteligent. Senzorul SmartThinQ împreună cu Amazon Dash le permite utilizatorilor să cumpere obiecte pentru casă prin apăsarea unui buton.

LG Smart Refrigerator

Acum, o mașină de spălat conectată la senzorul LG SmartThinQ poate să îi anunțe pe proprietari că ciclul de spălare este complet și, de asemenea, poate comanda mai mult detergent. Și, tot la standul LG, vizitatorii puteau testa frigiderul Smart InstaView Door-in-Door, echipat cu un ecran transparent Touch LCD de 29 inci. Intel Compute Stick, un computer minuscul cu un processor Intel Atom, alimentează acest ecran ce poate fi folosit atât ca un monitor, dar și ca o fereastră pentru a putea arunca o privire în interiorul frigi­de­rului fără a mai deschide ușa acestuia. Acest lucru este posibil cu ajutorul tehnologiei LG Knock-On, care face ecranul transparent din două apăsări.

Dentistul din cloud

Bucătărie inteligentă, hrană mai bine păstrată și preparată, dar și o sănătate mai ușor de ținut sub control, cam astea ar fi câteva din ideile principale de la IFA 2016. Ca atare, cei de la Philips au lansat periuța de dinți Sonicare FlexCare Platinum Connected. Prin intermediul tehnologiei integrate în periuță bazate pe un senzor inteligent, care se conectează la aplicația Philips Sonicare pentru smartphone prin Bluetooth, utilizatorii beneficiază de asistență personalizată, feedback în timp real și analiză după periaj transpusă printr-o hartă vizuală 3D a gurii, menită să îmbunătățească tehnica de periere. Prin intermediul HealthSuit, aplicația permite împărtășirea datelor cu cabinete medicale, pentru ca stomatologii să marcheze zonele care necesită o atenție deosebită.

Gadgeturi lansate la IFA Berlin

 

Huawei MediaPad M3

Huawei MediaPad-M3

Tableta Huawei MediaPad M3, cu ecran de 8,4 inci, este un gadget cu partea audio dezvoltată în colaborare cu Harmon Kardon. În plus, AKG, o subsidiară a Harman, a conceput de căștile H300, pentru a fi utilizate împreună cu noua tabletă. În funcție de dotări, prețul variază de la 349 euro la 449 euro.

 

TP Link TL-WPA9610

TL-WPA9610 este primul dispozitiv powerline din lume capabil să asigure viteze de transfer de 2 Gbps prin rețeaua de electricitate și de 1,2 Gbps pe rețeaua wireless. Pentru dispozitivele care se conectează la Internet prin cablu, standardul HomePlug AV2 suportă rate de transfer de până la 2.000 Mbps.

 

Samsung KS980

"KS9500 - NO LOGO"

Dotat cu tehnologia Quantum Dot, televizorul KS9800 (SUHD – 4K Ultra HD), cu diagonala de 88 inci, a fost prezentat de Samsung la IFA. Cu aceeași ocazie, firma coreeană a prezentat și platforma de conținut Smart Hub și a anunțat un nou parteneriat pentru conținut HDR premium.

 

FEATURE IFA

IFA în cifre

IFA 2016 a adus la Berlin 240.000 de vizitatori și 1.823 de expozanți, ceea ce se traduce printr-un plus de 13% față de anul trecut.

În 2015, IFA a înregistrat o creștere semnificativă a vizitatorilor comerciali internaționali (+34%), dar și a reprezentanților mass media de peste hotare (+7%).

În acest an, numărul vizitatorilor comerciali a fost de 64.000, au venit jurnaliști din 50 de țări, respectiv 1.800 de persoane, iar suprafața totală a târgului a ocupat 158.000 de metri pătrați. Pentru prima oară, spațiul expozițional a fost insuficient, așa că o parte din evenimente și standuri au fost aranjate în exterior. Ceea ce înseamnă o mărire a spațiului expozițional total de 5%.

În ceea ce privește comenzile plasate la târg, se estimează o sumă de 4,5 miliarde de euro.

 

Yoga Tab 3 Plus

Lenovo Yoga_Tab3

 

Tableta Yoga Tab 3 Plus vine cu un ecran de 10,1 inci, sunet tridimensional Dolby Atmos asigurat de patru difuzoare JBL și acumulator de 9.300 mAh. Conținutul poate fi partajat prin Bluetooth  Miracast. Noua tabletă va fi disponibilă comercial din luna noiembrie, la prețuri care pornesc de la 299 euro.  

 

Epson EH-TW9300W

Epson a adus la IFA noua gamă de videoproiectoare care include și modelul cu amplificare 4K și compatibil HDR, EH-TW9300W. Echipamentul este compatibil UHD Blu-ray, sistemul optic este motorizat, iar poziția lentilei este memorată. Raportul de contrast este foarte mare, de până la 1.000.000:1.

Acer Revo Base Mini

Acer a lansat la IFA cel mai mic PC modular, Revo Base Mini, unitatea având o capacitate de un litru și funcționând ca hub multimedia. Revo Base este dotat cu procesor Intel Core i7 și până la 8 GB de memorie DDR3L, cu 5,3 cm înălțime și o amprentă la sol de 14×14 cm. Rulează Windows 10 și vine cu grafică Intel HD integrată.

Cine sunt câștigătorii

La jumătatea anului în curs, piața globală a electronicelor nu are o imagine pozitivă, în ansamblu. Printre cauze, raportul euro-dolar, dar și situațiile politico-economice din Brazilia, Rusia, Turcia, Marea Britanie (Brexitul).

 

Cu toate acestea, unele segmente de piață au înre­gistrat rezultate mai bune:

  • Televizoarele 4K/UHD TV marchează o creștere annuală de 75% a vânzărilor, un boom la OLED Tv-uri de 120%, cu vânzări estimate, până la sfârșitul anului de 600.000 unități.
  • Boxele Bluetooth cunosc o perioadă bună, 23% creștere a vânzărilor, 41 milioane unități estimate la vânzări pentru acest an.
  • Nu se putea ca din acest tabel să lipsească gadgeturile wearable, 58% crestere a vânzărilor, respectiv 122 de milioane unități.
  • Un an bun este așteptat și pentru smartphone-uri: un plus de 5%, cu vânzări totale de 1,4 miliarde de unități, mo­delele de 5,5 inci fiind cele mai căutate.

Hasselblad True Zoom

Parte din noul ecosistem Mods de la Motorola (divizie Lenovo), echipamentul se atașează Hasselblad True Zoomunui smartphone din seria Moto Z, în „tandemul“ magneți și pini conectori. Modulul oferă un zoom optic x10, bliț Xenon și funcții pentru share și back-up pe Google Photos.

Sony TA-ZH1ES

Sony TA-ZH1ES_RT-Mid

Pentru cei extrem de pretențioși cu sunetul redat de căști, Sony a prezentat la IFA amplificatorul TA-ZH1ES. Produsul livrează un sunet de calitate High Resolution Audio ( 768 kHz/32 biți), totul la prețul de 2.000 euro / 9100 lei. Carcasa Wall este din aluminiu extrudat și elimină vibrațiile nedorite.

 

Lenovo Yoga Book

Yoga Book Demonstrating All Modes

Yoga Book, disponibilă atât cu Android (500 euro), cât și cu Windows (600 euro), este cea mai subțire și mai ușoară tabletă 2în1 din lume (ecran de 10,1 inci). Stylusul permite utilizatorilor să scrie și să deseneze folosind un stilou și hârtie, având posibilitatea de a digitaliza instantaneu notițele.

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: