BizRemote by certSIGN Special Stiri

Video: Justiția începe să se desfășoare și online

apr. 4, 2020 2 min

Video: Justiția începe să se desfășoare și online

Reading Time: 2 minute

Actuala stare transformă industrii întregi, pentru că distanțarea social obligă oamenii să stea în case. Însă societatea trebuie să meargă înainte, pentru a evolua și pentru a trece cu bine de această situație.

Ieri a avut loc primul proces simulat din România, realizat exclusiv prin platforma Zoom, pentru a vedea cum se poate desfășura în mod real un proces complet online. Toți participanții la cercetarea judecătorească s-au conectat prin intermediul aplicației, fiecare din locația în care se afla.

La derularea acestuia și-au dat concursul magistrat Mihaela Roibu – judecător în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă, Daniel Adam – grefier în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă și membrii fondatori ai grupului „Digitalizarea Justiției”, respectiv avocat Dragoș Benga din Baroul Brașov, avocat Sergiu Capisizu, avocat Tudor Colțan și avocat Diana Ghinculov din Baroul București, avocat Antonio Iordan, Prodecanul Baroului Brăila, avocat Călin Iuga din Baroul Cluj, avocat Șerban Lovin, Decanul Baroului Ilfov, avocat Dragoș Nicu, Prodecanul Baroului Dolj și avocat Sergiu I. Stănilă, Decanul Baroului Timiș.

Obiectul cauzei, denumirea părților reprezentate de avocați, precum și numărul de dosar sunt fictive, orice asemănare cu realitatea fiind pur întâmplătoare.

Odată cu declararea stării de urgență, au mai anunțat derularea ședințelor de judecată prin videoconferință Tribunalul Municipiului București și, respectiv, Înalta Curte de Casație și Justiție, care de altfel a judecat în acest sistem mai multe recursuri în interesul legii la finalul lunii martie.

Titlului proiectului pus în practică de grupul „Digitalizarea Justiției” a fost Covid-19 și prima ședință de judecată în domeniul online. Iar scopul proiectului urmărește:

  • Prioritizarea sănătății participanților la actul de justiție în această perioadă, prin implementarea și folosirea mijloacelor digitale în sistemul judiciar;
  • Conștientizarea avantajelor privind folosirea tehnologiei în înfăptuirea actului de justiție pe perioada stării de urgență, respectiv folosirea unei aplicații digitale (ex. Zoom) pentru o sedință de judecată într-un dosar civil aflat virtual pe rolul Tribunalului Timiș;
  • Înlăturarea unui viciu de procedură prin amânarea cauzei pentru un alt termen de judecată fără să fie nevoie de deplasarea și prezența avocaților părților la sediul instanței de judecată, din orașe diferite, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Brăila, Craiova, Timișoara;
  • Respectarea principiului solemnității în cadrul ședinței de judecată și comunicarea eficientă în relația „instanță de judecată – avocați/părți”;
  • Respectarea principiului publicității ședinței de judecată;
  • Oferirea unui exemplu la nivel național, atât din perspectiva instanței de judecată, cât și din perspectiva avocaților, cu privire la existența și implementarea unei modalități alternative de judecare a cauzelor în perioada stării de urgență declanșate de epidemia Covid-19.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, atât în cauzele penale, cât și în cele non-penale, este posibilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, ca de altfel justiția telematică, poate reprezenta o alternativă la justiția clasică, fără pretenția de a o înlocui. În mod cert, semnele de întrebare ridicate de utilizarea unor sisteme informatice în derularea actului de justiție, trebuie să primească răspuns. În mod cert, principiile dreptului material, dar mai ales procesual, nu trebuie abandonate. În mod cert, trebuiesc identificate cele mai sigure soluții, care să răspundă acestor deziderate.

Nu trebuie ignorate și celelalte avantaje pe care le poate oferi utilizarea videoconferinței în procesul judiciar: punerea în practică a dosarului electronic, accesul facil al participanților la conținutul acestuia, încărcarea automată a încheierii de ședință și a înscrisurilor transmise de participanți prin intermediul aplicației, pe lângă cheltuielile sau economiile realizate la ce înseamnă factorul uman, temporal sau spațial.

Credit foto: ID 71498779 © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: