Tech

Zoom e în plin boom: 200 de milioane de utilizatori pe zi. Sunt însă probleme de securitate

3 apr. 2020 2 min

Zoom e în plin boom: 200 de milioane de utilizatori pe zi. Sunt însă probleme de securitate

Reading Time: 2 minute

Popularitatea platformei de video conferencing Zoom a explodat în urma pandemiei de COVID-19, dar compania a recunoscut că are probleme legate de securitate și de respectarea vieții private a utilizatorilor.

Creșterea uriașă a numărului de utilizatori i-a luat prin surprindere pe cei de la Zoom. Nici nu e de mirare. În decembrie 2019, numărul maxim de participanți la întâlnirile online de pe platformă era de circa 10 milioane pe zi. În luna martie, cifra a explodat la 200 de milioane de utilizatori pe zi, atât în întâlniri gratuite, cât și contra cost.

„Ne străduim să oferim servicii fără întrerupere și aceeași experiență prietenoasă care a făcut din Zoom platforma de video conferencing aleasă de companii din toată lumea, asigurând în același timp siguranța, protecția vieții private și securitatea utilizatorilor. Totuși, recunoaștem faptul că n-am reușit să respectăm așteptările comunității și nici pe ale noastre legate de securitate și respectarea vieții private”, a spus Eric Yuan, fondator și CEO al Zoom, într-o postare pe blogul companiei.

Acesta adaugă că o mare parte din problemele de securitate rezultă din faptul că platforma a fost gândită pentru companii mari, care au departamente IT ce se pot ocupa de problemele de profil. Acum, însă, Zoom este accesată de milioane de utilizatori obișnuiți, care folosesc platforma în moduri pentru care compania nu era pregătită.

O problemă importantă afirmația Zoom potrivit căreia oferă „criptarea end-to-end a tuturor întâlnirilor”, ceea ce ar însemna că doar participanții la o întâlnire video puteau vedeau conținutul respectivei întâlniri. Experți în securitate afirmă, însă, că metodele de criptare folosite de companie permit accesarea acestui conținut prin intermediul serverelor Zoom.

Compania a clarificat faptul că informația este criptată doar dacă toți participanții folosesc aplicația și dacă întâlnirea nu este înregistrată. Criptarea totală nu este posibilă dacă până și o singură persoană participă la întâlnire prin apel telefonic sau folosește alt dispozitiv extern.

Acțiunile Zoom au crescut foarte mult la bursă, în vârful popularității adăugând 2 miliarde de dolari la averea lui Eric Yuan. Nebunia a fost atât de mare, încât unii investitori au cumpărat acțiunile ale altei companii cu același nume.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: