Companii CSR Stiri

Abordarea performanței de dezvoltare durabilă

22 mart. 2017 2 min

Abordarea performanței de dezvoltare durabilă

Reading Time: 2 minute

INNOVA Project Consulting este o firmă de consultanță în dezvoltare durabilă, membru al Gold Community de la Global Reporting Initiative – GRI.

Contextul în care România are șanse mari de a deveni o piață emergentă, lucru ce ar conduce automat la o creștere semnificativă a interesului diferitelor fonduri de investiții, implică pentru companiile românești o îmbunătățire a procesului de raportare a performanței acestora.

O companie are o performanță complexă, compusă din mai multe elemente. Politica de gestionare a resurselor umane, sistemul de guvernanță corporativă și de gestionare a riscurilor, politica de marketing etic și responsabil, sistemul de gestionare a clienților, împreună cu politicile de CSR și de mediu reprezintă o parte din acele informații relevante care împreună cu cele financiare dau o imagine completă a ceea ce este o companie și a nivelului acesteia de performanță economică, socială și de mediu.

Astfel, îmbunătățirea transparenței și a comunicării din partea companiilor listate la Bursa de Valori, precum și preocuparea acestora de a-și optimiza performanța de dezvoltare durabilă pot să contribuie, în mod direct, la creșterea nivelului de atractivitate a pieței de capital din România în rândul investitorilor, în general, și în special în rândul acelor fonduri de investiții responsabile.

Creăm lideri de sustenabilitate!

Unul dintre serviciile furnizate de INNOVA se adresează acelor companii care vor să își creeze sisteme interne pentru gestionarea performanței economice, sociale și de mediu pe baza unor indicatori cheie de dezvoltare durabilă. Un astfel de sistem permite, pe de o parte, identificarea precoce a unor riscuri potențiale, iar pe de cealaltă parte, dă companiei posibilitatea de a-și monitoriza progresul înregistrat și de a colecta informațiile relevante în vederea întocmirii rapoartelor privind performanță.

Transpunerea Directivei 34/2013/UE privind situațiile financiare a forțat o mare parte din companiile din România să înceapă publicarea unora dintre aceste informații, în special cele legate de personal și de mediu, mai ales dacă acestea erau necesare pentru înțelegerea nivelului de dezvoltare și de performanță. De altfel, această Directivă a fost modificată și completată, prin Directiva 95/2014/UE privind raportarea informațiilor nefinanciare, transpusă în România prin Ordinul MFP 1.938/2016. Astfel, companiile din România listate la Bursa de Valori care în exercițiul financiar 2017 vor avea un număr mediu de angajați mai mare de 500 vor fi obligate să publice acele informații economice, sociale și de mediu care sunt necesare pentru a înțelege nivelul de dezvoltare și performanță generală a acestora, prin întocmirea de declarații nefinanciare sau rapoarte de dezvoltare durabilă.

Pregătirea unei astfel de raportări reprezintă un proces complex a cărui durată de implementare diferă de la caz la caz, în funcție de mărimea și complexitatea companiei.

Metodologia INNOVA permite identificarea și prioritizarea acelor aspecte cheie de dezvoltare durabilă cruciale pentru o companie, dar și pentru procesul de luare a deciziilor celor mai relevanți stakeholderi ai acesteia.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: