fbpx
Interviuri Management

Management la feminin3 min

22/03/2017 2 min read

Management la feminin3 min

Reading Time: 2 minute

Se spune că în spatele unui bărbat de succes se află o femeie puternică. Dar, de ce nu ar fi valabilă zicala și pentru managementul unei companii de succes, unde numărul reprezentantelor sexului frumos este încă departe de a fi egal cu cel al bărbaților?

Am vorbit cu Corina Diaconu, Managing Director al firmei de executive search și recrutare ABC Human Capital despre dezechilibrul din piața muncii dintre cele două sexe și despre abilitățile de leadership ale femeilor.

Care credeți că sunt motivele pentru care, în continuare, există un puternic dezechilibru pe piața muncii între cele doua sexe? De ce?

Piața muncii continuă să fie dominată de figuri masculine care, într-un fel sau altul, beneficiază de o expunere mai mare decât cele feminine. Există în continuare idei preconcepute legate de faptul că pentru anumite poziții ar fi mult mai potriviți bărbații deși femeile, atunci când au avut ocazia să fie puse în anumite posturi, și-au dovedit pe deplin eficiența. Cumva s-au creat niște cutume legate de compatibilitatea femeilor și bărbaților cu anumite posturi. Ele sunt destul de înrădăcinate, iar companiile merg în virtutea inerției și preferă să nu își asume riscuri sau să facă încercări și merg mai degrabă pe variantele sigure și aparent dovedite. Deși apreciez că anumite poziții se pretează mai bine unor bărbați și altele unor femei, consider totuși că este indicat să nu pornim tot timpul de la niște pattern-uri create și să încercăm și alte variante: rezultatele pot fi uimitoare!

În următorii zece ani femeile vor deveni al treilea miliard emergent și vor intra pentru prima oară în economia globală? Care sunt beneficiile acestei schimbări?

Încet dar sigur, femeile își fac loc pe piața muncii și țintesc cu precădere poziții de management. Contextul economic se schimbă și așa cum, până acum s-au creat reguli legate de prezența preponderentă a bărbaților în posturile de conducere și nu numai, la fel se pot crea noi reguli care vor confirma rezultatele foarte bune pe care femeile le pot avea.

Care credeți că sunt motivele pentru care participarea femeilor la piața muncii este una dintre cele mai scăzute din lume? De ce?

Ideile preconcepute, tendința de a se merge în baza unor soluții dovedite și nu în ultimul rând lipsa curajului determină o prezență relativ scăzută a femeilor pe piața forței de muncă. Să nu uităm faptul că există încă țări care nu permit femeilor să muncească și pentru care rolul exclusiv al acestora este setat pe task-uri casnice.

Care sunt principalele abilități de leadership și management ale unei femei comparativ cu cele ale unui bărbat? De ce?

Femeile au demonstrat abilități de leadership care se bazează destul de mult pe comunicare, pe încurajarea exprimării și orientarea către oameni, pe când bărbații se pare că ar fi mai mult orientați spre sarcini, delegarea acestora și pe un mod de conducere mai degrabă autocrat. Femeile apreciază că factorii cei mai importanți pentru ascensiunea în carieră sunt raportați la competența de a gestiona și dezvolta angajații pe când bărbații consideră că trebuie să punem accent pe vizibilitate și conștientizarea politicilor și procedurilor interne. Bărbații sunt mai obiectivi, mai direcți și mai raționali. Femeile sunt creative, empatice, intuitive, diplomate și dovedesc excelente abilități de comunicare și persuasiune. Bărbații își pot exprima autoritatea mai ușor în timp ce femeile au tendința de a fi blânde și conciliante.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *