Analize Management

Lecții de business: Claudiu Vrînceanu, Ministerul Economiei

28 oct. 2016 2 min

Lecții de business: Claudiu Vrînceanu, Ministerul Economiei

Reading Time: 2 minute
claudiuvrinceanu-businessphoto
Claudiu Vrînceanu, Secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

În primul rând, am învățat ce înseamnă motivația intrinsecă, ce înseamnă să vrei să faci anumite lucruri doar pentru că îți plac sau pentru că schimbă lucrurile în bine pentru tine și cei din jur. Motivația extrinsecă și partea financiară sunt la fel de importante, dar cred că încă din copilărie ar trebui să învățăm să ne găsim în interior lucrurile care ne fac fericiți.

Trebuie să ieși din zona de confort, să te implici în lucruri care nu îți sunt comode pentru că acestea te fac să înveți mai mult, să evoluezi. Trebuie să faci o schimbare când o funcție devine călduță. Iar aceste lucruri se aplică și în viața personală. 

Am învățat că este important să ai o strategie în orice vrei să faci. Pentru că așa reușești să îți stabilești obiective pe care să le și îndeplinești. Și tot strategia te ajută să îți gestionezi timpul. 

Am văzut că poți fi mai eficient într-o funcție de conducere dacă nu te implici foarte mult operațional, dacă nu afli detalii în amănunt. Am văzut că uneori este mai bine să rămâi observator pentru a putea lua o decizie lucidă și pentru a pune întrebările corecte. Este un lucru pe care încerc să îl învăț.

Mi-am dat seama de importanța sportului. Cu toții învățăm de mici că este bine să faci mișcare. De asemenea, citim tot mai des despre artiști sau oameni de business care au succes și pentru că fac sport. A durat ceva timp până să realizez acest lucru, dar acum cred că relaxarea și, totodată, energia pe care ți-o oferă sportul sunt esențiale pentru un job stresant si competitiv. Și… pentru o viață sănătoasă, în general. 

Să îți respecți timpul liber… este poate cel mai important lucru pe care un angajat trebuie să îl învețe. În ultimii 15-20 de ani am vorbit adesea despre angajatul workaholic, am ajuns să considerăm că este ceva în neregulă dacă plecăm la 6.00 PM de la birou. Credem că doar lucrând mult peste program, noaptea de acasă sau în weekend putem avea succes. Însă după mai bine de 10 ani de muncă am învățat că poți să fii mult mai eficient dacă uneori pleci mai devreme și stai alături de familie, prieteni sau, pur și simplu, mergi să vezi un film bun.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: