Analize Business Companii Tech

Barcelona – Noul superhub tech al Europei

8 mart. 2024 3 min

Barcelona – Noul superhub tech al Europei

Reading Time: 3 minute

Barcelona cumulează peste 40% din startup-urile din Spania, întregul ecosistem atrăgând investiții de aproximativ 690 de milioane de euro în 2023. În același timp, Catalonia este regiunea care a primit cele mai multe proiecte de investiții în R&D din toată Europa. Am vrut să aflăm factorii care contribuie la dezvoltarea hub-ului de tech care a devenit Barcelona în ultimii ani.

Ne-am deplasat, pentru unul dintre interviurile #BizSpania, la fostul spital, azi obiectiv UNESCO, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Operă fabuloasă a arhitectului Domenech i Montaner datând din 1901-1930, fostul spital a fost restaurat, consolidat, transformat în muzeu. În același timp, unele dintre pavilioane găzduiesc acum sedii de firme, startup-uri și fonduri de investiții sau birouri ale unor organizații internaționale. Aici am stat de vorbă și cu Oliver Daniel, CEO al Capital Cell, cea mai mare platformă de investiții pentru startu-puri din zona biotech și healthtech. De asemenea, am făcut cunoștință și cu Barcelona Health Hub, o impresionantă organizație cu numeroase conexiuni în mediul de startup-uri din Barcelona/Catalonia.

De altfel, ecosistemul de startup-uri din Barcelona se poziționează ca fiind deosebit de puternic în domeniile logistică, fintech, e-commerce și biotehnologie. Capitala Cataluniei găzduiește, de asemenea, mai mulți unicorni (startup-uri private evaluate la peste 1 miliard de dolari), între care Glovo, TravelPerk, Factorial și Wallbox.

Barcelona are în prezent peste 2.100 de startup-uri, ceea ce reprezintă aproximativ 42% din startup-urile din Spania. Și chiar dacă Barcelona a scăzut cu trei locuri în clasamentul global în Global Startup Ecosystem Index din 2023, clasamentul său în Spania a rămas fixat pe prima poziției, la nivel național, din 2021.

Conform Agenției de Comerț și Investiții a Guvernului Cataloniei, în 2023 s-au înregistrat 288 de sesiuni de investiții în mediul start-up, cu o valoare cumulată de aproximativ 690 de milioane de euro.

Guvernul Cataloniei susține în mod puternic ecosistemul de startup-uri, dar într-o viziune cuprinzătoare, care include mediul de afaceri și investițional, centre de cercetare, laboratoare științifice și mediul universitar. Mai mult, unul dintre obiectivele urmărite de autorități este poziționarea ecosistemului de startup-uri catalane la nivel mondial. În același timp, Barcelona și Catalonia continuă să atragă din ce în ce mai multe proiecte tech, numărul companiilor tehnologice străine înființate în regiune crescând cu 21% în 2019, în principal cu proiecte din SUA, Germania, Franța și Regatul Unit.

Inovație și R&D

Catalonia este regiunea care a primit cele mai multe proiecte de investiții în cercetare și dezvoltare din toată Europa, ceea ce o face un centru cheie de inovare pe continent, arată rapoartele autorităților locale.

Activitățile de inovare și cercetare și dezvoltare beneficiază de scheme eficiente de deducere a impozitelor, precum și de cote mai mici ale impozitului pe profit decât cele din țările vecine. Printre multinaționalele care efectuează R&D în Catalonia se află HP, Amazon, Facebook, Nestlé, Bayer, Roche sau BASF.

Principalele sectoare din Catalonia în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare sunt software și servicii IT, servicii pentru afaceri, mașini și echipamente pentru afaceri și comunicații.  Domeniul IT&C este într-adevăr un sector foarte puternic în Catalonia, cu companii care generează 30 de miliarde de euro din venituri anuale. De asemenea, Catalonia se remarcă ca o locație semnificativă pentru dezvoltarea proiectelor în sectorul Industrie 4.0, o revoluție în digitalizarea proceselor de producție.

De ce Barcelona?

Situată în nord-estul Spaniei, cu ieșire la Mediterană și cu aproximativ 8 milioane de locuitori, Barcelona-Catalonia reprezintă cea mai competitivă economie din sudul Europei. Aici este concentrată 25% din industria spaniolă, iar PIB-ul său este similar cu cel al Finlandei.

Barcelona este un punct de întâlnire imbatabil pentru afaceri internaționale.

Statisticile arată că regiunea autonomă (și care se află de ani buni într-un proces complicat de obținere a independenței) este prima regiune din Spania în ceea ce privește atragerea investițiilor străine. Totodată, Catalonia concentrează 22,2% din companiile inovatoare ale Spaniei, dar și 20% din PIB-ul spaniol.

Impuls prin supercomputing

Centrul de Supercomputing din Barcelona (Centro Nacional de Supercomputación) a inaugurat recent MareNostrum 5, un supercomputer european, una dintre cele mai cuprinzătoare și versatile ”mașini” destinate comunității științifice. Centrul are peste 900 de angajați, majoritatea fiind cercetători în patru divizii: Informatică, Științele vieții, Științele Pământului (Geoștiințe) și Aplicații computaționale pentru știință și inginerie.

MareNostrum 5 reprezintă și cea mai mare investiție europeană în infrastructura științifică realizată vreodată în Spania, cu un cost total de 202 milioane de euro. Achiziția supercomputerului s-a ridicat la 151,4 milioane de euro,  finanțată în comun de către instituții și programe de cercetare și inovare ale Uniunii Europene (Connecting Europe Facility și Horizon 2020), precum și de țările participante – Spania (prin Ministerul Științei, Inovării și Universităților și Guvernul Cataloniei), Turcia și Portugalia.

Arhitectura computațională unică a MareNostrum 5 va ajuta la avansarea științei în toate disciplinele, inclusiv crearea de gemeni digitali ai planetei Pământ și ai corpului uman, explorarea de noi tratamente pentru boli precum cancerul, dezvoltarea orașelor mai sănătoase și mai durabile și explorarea de noi surse de energie și materiale.

Biz Spania este un proiect unic în lume, powered by SESDERMA, realizat alături de partenerii Garanti BBVA, Glovo, Aqua Carpatica, Samsung, ciocolata Valor, DIGI și Eximtur.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 380 (15 februarie – 15 martie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: