Analize Companii Topuri & Studii

Top 50 companii performante

21 dec. 2015 7 min

Top 50 companii performante

Reading Time: 7 minute

Pentru campionii economiei private romanesti, cresterea economica din ultimii ani nu a fost o surpriza, ci rezultatul strategiilor care privesc mai departe de castigurile conjuncturale. Dincolo de declaratii, cifrele sunt cele care arata adevaratii castigatori. Iata clasamentul celor mai performante companii autohtone, realizat pentru Biz de Coface Romania.

Constanta in performanta – asta vedem in editia Top 50 cele mai performante companii din Romania din acest an. Acest fapt este relevat in primul rand de faptul ca ponderea companiilor aflate la a doua aparitie consecutiva in cadrul clasamentului realizat de Coface Romania pentru Biz s-a mentinut la nivelul anului trecut, astfel ca o treime din firmele ce au fost incluse in editia de anul trecut a Topului (17 din 50) au reusit sa obtina si pe parcursul anului 2014 rezultate financiare care sa le asigure, din nou, o pozitie printre cele mai performante companii din Romania.

De mentionat, de asemenea, ca noua companii au reusit sa fie prezente in toate clasamentele realizate de Coface in ultimii trei ani: Dedeman, Quin Romania, Premium Auto, Diferit, Formens, Preturi pentru tine, SAP Romania, Peek & Cloppenburg si Pandora Prod. Cu exceptia Dedeman si Quin, companii mari, acesti performeri se inscriu in aceeasi categorie din punctul de vedere al cifrei de afaceri (25-50 milioane de euro). Realizam de multi ani acest clasament tocmai pentru ca numai cifra de afaceri nu spune tot adevarul despre performanta unei companii si, mai ales, despre dinamica sa in piata. Tocmai de aceea Top 50 cele mai performante companii realizat de Coface Romania pentru Biz urmareste performanta de ansamblu, evaluata prin combinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ si a comportamentului de plata. Detaliile tehnice privind realizarea topului le veti putea gasi in metodologia de la finalul acestui articol.

Ce ne spun cifrele

Intr-un an in care economia Romaniei a inregistrat o incetinire de la un ritm de crestere 3,5% la 2,8%, conform datelor Institutului National de Statistica, campionii din businessul autohton au avansat serios fata de anii precedenti. Astfel, cele 50 de companii din clasament au obtinut in 2014 o cifra de afaceri totala de peste 4 miliarde de euro, afacerile lor fiind in crestere cu 32% fata de 2013 si cu 46% fata de 2012. Cifra de afaceri cumulata a companiilor prezente in editia actuala a topului este semnificativ mai mare decat totalul cifrei de afaceri inregistrate de firmele prezente in cele doua editii anterioare (cu 18% fata de 2013 si respectiv cu 73% fata de 2012). „Se mentine tendinta de crestere a calibrului firmelor, observata in clasamentul de anul trecut, confirmandu-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activitatii si asigurarii unui echilibru financiar cat mai bun in paralel cu eforturile de dezvoltare comerciala”, se arata in analiza realizata de Coface Romania.

Aceasta tendinta este confirmata si de evolutia profitului operational (EBIT), nivelul cumulat de 543 milioane de euro obtinut pe parcursul anului 2014 aratand o crestere cu 40% fata de profitul operational inregistrat in 2013. Dinamica profitului operational inregistrat de aceste companii este superioara celei inregistrate de cifra de afaceri, astfel ca elasticitatea este de 1,26 – adica o cres­tere cu 1% a cifrei de afaceri a generat o crestere cu 1,26% a EBIT.

Aceste cresteri s-au tradus si printr-un impact social important al companiilor din top, care au creat peste 7.000 de noi locuri de munca pe parcursul anului trecut, asta in conditiile imbunatatirii productivitatii muncii – cifra de afaceri si profitul operational inregistrand avansuri superioare (32%, respectiv 40%) comparativ cu cresterea de 21% a numarului de angajati. Valoarea profitului brut per angajat a inregistrat un mic regres, astfel ca doar doua companii din clasamentul curent au reusit sa depaseasca nivelul de 100.000 de euro profit brut pe angajat, fata de patru anul trecut. In schimb, tot sapte companii au declarat pentru 2014 un profit brut pe angajat intre 50.000 si 100.000 de euro.

DedemanTop 10 mai stabil

Daca anul trecut doar doua companii isi pastrau pozitia intre primii zece performeri ai economiei private romanesti, anul acesta patru jucatori au reusit sa se mentina in Top 10: Dedeman, Cameron Romania, IBM si H&M. Liderul clasamentului este, pentru a treia oara consecutiv, Dedeman. Retailerul de bricolaj a depasit 767 de milioane de euro ca cifra de afaceri in 2014, in crestere cu 27% fata de peste 606 milioane de euro in 2013. Compania antreprenoriala a fratilor Adrian si Dragos Paval a pornit din Bacau si a ajuns la 42 de magazine la nivel national, avand in plan sa ajunga la 50 de unitati in urmatorii doi ani.

Locul doi, Porsche Romania, vine din domeniul auto si este un semn al redresarii acestei piete profund afectate de criza. Cel mai mare important auto de pe piata locala are in portofoliu marcile grupului Volkswagen (Audi, Bentley, SEAT, Skoda, Porsche si, evident, Volkswagen), inregistrand o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de euro in 2014.

A treia treapta a podiumului este ocupata de Cameron Romania, cel mai mare producator local de utilaj petrolier, care are din 2009 la Ploiesti o fabrica unde produce pentru ExxonMobil, BP sau Statoil. Operatiunile Cameron, inclusiv cele din Romania, au fost preluate in acest an de un alt grup american, Schlumberger, in urma unei tranzactii de 14,7 miliarde de dolari. Compania are o rata a profitului de invidiat, 28%, cea mai ridicata din top.

Pe pozitia a patra a urcat fulminant Kathrein Romania, producator german de echipamente de telecomunicatii, care prin Romkatel este principalul furnizor de antene de broadcast si comunicatii mobile de pe piata locala. Compania, care detine o fabrica la Timisoara care lucreaza si pentru export, a inregistrat anul trecut o crestere cu 88% a cifrei de afaceri, pana la aproape 159 de milioane de euro.

Tot din domeniul tehnologiei mobile vine si compania de pe locul 5, Huawei, a carei cifra de afaceri a inregistrat in 2014 un avans de 25%, pana la peste

157 de milioane de euro. Chinezii au un business in crestere in zona de echipamente si servicii pentru retelele operatorilor mobili, beneficiind din plin de investitiile facute de acestia in ultimii ani in tehnologia 4G.

Urmeaza pe 6 Contitech Fluid Automotive Romania, parte a grupului german ContiTech, care detine in Romania nu mai putin de patru unitati de productie pentru Fluid Technology si Power Transmission Group, situate in trei locatii: Carei, Timisoara si Nadab.

Reputatia romanilor ca buni specialisti in IT este confirmata de prezenta in top 10 si in acest an a IBM Romania, pe pozitia a saptea. Gigantul american este prezent pe piata locala din 1995, avand sedii in Bucuresti si Timisoara. In Romania, IBM are si doua mari centre: Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele in Bucuresti. IBM Romania si-a sporit anul trecut cifra de afaceri cu 58%, pana la peste 145 de milioane de euro.

Producatorul de vagoane Astra Rail Industries, aflat pe locul 8, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 104% pe parcursul anului trecut, depasind 133 de milioane de euro, si deja estimeaza pentru 2015 atingerea pragului de 150 de milioane de euro. Compania a preluat in 2012 activele fabricilor insolvente Astra Vagoane Arad, Meva si Romvag Caracal.

Industria de componente auto este un sector puternic al economiei romanesti, lucru confirmat de prezenta pe locul 9 a Preh Romania furnizor pentru Porsche, Daimler, Audi si BMW. Compania germana are o fabrica la Ghimbav si vrea sa ajunga in patru ani la 1.400 de angajati.

Top 10 este inchis de retailerul suedez de moda H&M, care s-a apropiat in 2014 de venituri de 120 de milioane de euro in Romania, in crestere cu 39% fata de anul precedent.

Performeri de calibru

Cresterea constanta intr-un mediu economic favorabil in ultimii doi ani a dus la schimbarea raportului de forte dintre companiile din clasament. Daca anul trecut aveam o ascensiune a companiilor mijlocii (cu cifra de afaceri intre 25 si

50 de milioane de euro) in detrimentul celor mici, editia 2015 a topului aduce in prim-plan companii mari, cu cifra de afaceri intre 50 si 100 de milioane de euro, si foarte mari, care depasesc 100 de milioane de euro.

In clasamentul din acest an, in categoria firmelor cu cifra de afaceri intre 25 si 50 milioane de euro sunt mai putin de jumatate din companii ca numar si mai putin de 20% ca pondere a cifrei de afaceri in cifra agregata, in timp ce anul anul trecut erau 36 de companii cu o pondere de 32% a cifrei de afaceri. In categoria companiilor cu cifra de afaceri intre 50 si 100 de milioane de euro sunt 15 firme, numar aproape dublu fata de editia precedenta, situatia fiind similara si pentru categoria companiilor a caror cifra de afaceri depaseste 100 de milioane de euro, categorie la care avem 13 companii, peste dublul anului 2013. De altfel, firmele din ultima categorie genereaza in continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totala a celor 50 de companii din top, ponderea segmentului in functie de acest indicator crescand la 58% fata de 43%.

Harta performantei

Cele mai multe companii prezente in aceasta editie a topului provin din domeniile industriei de masini si echipamente (10 companii), IT (8 companii) si comert cu ridicata (8 companii), lista primelor cinci sectoare de activitate din punctul de vedere al numarului de companii performante fiind completata de comertul cu amanuntul (6 companii), si fabricarea substantelor si produselor chimice

(4 companii). Numarul companiilor din domeniul constructiilor prezente in top a scazut comparativ cu anul anterior, acest sector nemaifiind prezent in primele cinci dupa numarul de companii, in timp ce industria IT a trecut pe locul doi.

In acelasi timp, „harta” acestui Top 50 cuprinde 15 judete fata de 17 la editia precedenta. Distributia geografica a companiilor este in mare masura similara celei de anul trecut, cele mai multe companii provenind din Bucuresti (19). Judetele Brasov si Cluj se situeaza in premiera pe cea de-a doua pozitie, ambele fiind reprezentate prin cate cinci firme, in timp ce Ilfov a trecut pe pozitia a treia, cu patru companii.

Top 50 Performers

 

Metodologie

Studiul a inclus toate companiile romanesti cu capital privat care au depus la Ministerul Finantelor situatiile financiare anuale aferente activitatii din 2014. Pentru intocmirea Top 50 nu au fost considerate bancile si societatile de asigurari, datorita specificului diferit al activitatii acestora.

Primul nivel de selectie a companiilor a constat in aplicarea simultana a 4 criterii de filtrare:

  • Cifra de afaceri pentru anul 2014 peste un milion de euro
  • Rezultatul net si rezultatul operational in 2014 sa fie pozitive (profit)
  • Absenta datoriilor restante catre bugetul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.09.2015)
  • Nivelul datoriilor comerciale (catre furnizori) in 2014 sa fie sub 10% din profitul brut

Companiile care au fost validate in baza primului nivel de selectie au fost verificate pentru respectarea unui model statistic in praguri, avand 4 criterii care trebuie respectate simultan:

  • Indicele de crestere a cifrei de afaceri 2014/2013 >10%
  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net / capitaluri proprii) >20%
  • Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri >5%
  • Gradul de indatorare (datorii totale / active totale) <70%

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 50 companii in functie de cifra de afaceri realizata pentru anul 2014 din lista tuturor companiilor romanesti care au indeplinit toate criteriile mentionate in cele doua niveluri succesive de selectie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: