Business Stiri

2 din 3 români sunt dispuși să se reprofileze, ca urmare a avansului tehnologic

5 nov. 2019 2 min

2 din 3 români sunt dispuși să se reprofileze, ca urmare a avansului tehnologic

Reading Time: 2 minute

Pe o piață a muncii dominată de avansul tehnologic – automatizare, AI, robotică – și globalizare, din ce în ce mai mulți români se gândesc să-și schimbe cariera. Doi din trei români (66,8%) sunt dispuși reconversiei profesionale, în timp ce 70% dintre aceștia investesc în a-și perfecționa competențele. De cealaltă parte, 33,2% dintre români sunt reticenți în a dobândi cunoștințe noi necesare unui job diferit și s-ar reprofila doar dacă este imperativ, iar 26% petrec prea puțin timp pe an pentru a-și dezvolta aptitudinile, potrivit “Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling”, cel mai recent studiu întocmit de BestJobs și Boston Consulting Group.

Studiul reflectă modalitatea în care 366.000 de angajați, din 197 de țări (19.099 români), percep schimbările în piața muncii și evaluează deschiderea angajaților la ideea de reconversie profesională, ca urmare a schimbărilor aduse de tehnologie și globalizare. Astfel, la nivel global, angajații conștientizează avansul tehnologic și automatizarea, 61% dintre aceștia considerând că joburile lor vor fi afectate considerabil de cele două trenduri. Cel mai puțin afectați sunt respondenții din America Centrală, Marea Britanie, China și România, iar la polul opus se situează țări precum Grecia, Portugalia, Nigeria, Brazilia sau Japonia.

La nivel local, majoritatea respondenților care sunt de părere că jobul lor va fi afectat de schimbările tehnologice lucrează în domenii precum digital & analiză și automatizare (59%), IT și tehnologie (52%), finanțe și audit (45,6%). Cel mai puțin îngrijorați sunt cei care activează în vânzări (31%), juridic (24%) și asistență socială (23%).

Majoritatea respondenților care cred că vor fi afectați de tendința globalizării sunt angajații din sectoarele știință și cercetare (41,7%), IT & tehnologie (41%), digital & analiză și automatizare (40,3%), iar cel mai puțin îngrijorați de globalizare lucrează în administrație și secretariat (26,4%), media și informații (25,4%) și juridic (23%).

Angajații la nivel global, deschiși la ideea de reconversie profesională

Cei mai dispuși să o ia de la zero în carieră sunt angajații din Mexic, Panama și Republica Dominicană, cu un procent de aproximativ 90% dintre angajați. Iran, Bulgaria, Polonia sau Germania au angajați mai puțin deschiși la reconversie profesională, cu un procent de până la 53% pentru fiecare dintre aceste țări. De altfel, în Europa de Vest angajații au o atitudine pasivă, ei se gândesc la reconversie profesională doar în cazuri extreme, când sunt pe punctul de a-și pierde jobul.

Pe plan local, 66,8% dintre români prezintă disponibilitate de reprofilare, cei mai deschiși la o astfel de idee fiind angajații cu vârsta de 31 – 50 ani și al căror nivel de educație este doar liceul (70%). Cea mai mare deschidere pentru reconversie profesională o au angajații din sectorul vânzărilor (78,3%), media și informații (78%), achiziții și logistică (74,4%), iar la polul opus, se află cei din IT (54%), știință și cercetare (53,9%) și juridic (53,6%).

Românii preferă studiul individual pentru a se dezvolta profesional 

În China, mai bine de 80% dintre respondenți dedică până la câteva luni pe an pentru dezvoltarea lor profesională, în timp ce în Germania procentul este de doar 38%.

România ocupă locul 31 în rândul țărilor analizate în ceea ce privește timpul alocat de către angajați pentru învățare și dezvoltare profesională, cu aproximativ 71% dintre respondenți precizând că alocă săptămâni sau chiar câteva luni pe an pentru astfel de activități, cei mai mulți dintre aceștia venind din domenii precum știință și cercetare, IT și sănătate.

69,3% dintre angajații români preferă self-learning-ul sau se bazează pe trainingul la job (66,8%) pentru a dobândi noi aptitudini profesionale. De asemenea, o pondere importantă în instrumentele de învățare o au aplicațiile mobile (24%) și cursurile online (20%).

Foto: © Paulus Rusyanto | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: