Management Opinii

3 moduri de a păstra motivația angajaților la distanță

14 aug. 2020 2 min

3 moduri de a păstra motivația angajaților la distanță

Reading Time: 2 minute

Obținerea și menținerea unei motivații active în rândul angajaților pare de multe ori un lucru greu de realizat, mai ales în această perioadă sensibilă pe care o traversăm. Iată trei modalități testate de a păstra motivația oamenilor din echipa ta, atunci când lucrați remote.

De Delia Dragomir

1.Alocați timp discuțiilor relaxa(n)te, non-related-to-job 

Felul în care comunicăm s-a schimbat radical în ultimele 5 luni, asta pentru că avem parte de conversații mai pline de însemnătate, care ne ajută să ne reconectăm. Pe lângă faptul că aceste discuții ne ajută să ne păstrăm sănătatea mintală, prin confortul psihic pe care îl simțim atunci când le purtăm cu oameni care trec prin circumstanțe similare, ele ajută la crearea unei legături vii și autentice între oameni, inspirându-i și poate chiar generându-le noi idei de coping cu această situație.

De exemplu, în echipa mea, ne-a fost ușor să mutăm totul în online, având grijă să păstrăm tot ceea ce era transferabil astfel, pentru ca trecerea la această viață remote să fie mai ușoară. Momentele noastre de libertate din cadrul echipei au un rol foarte important pentru noi. De exemplu, cafeaua pe care o bem împreună regulat, online, însoțită de discuții reconfortante, ne ridică moralul și ne pregătesc pentru o zi energică și productivă. O echipă care cultivă această coeziune socială este una care își menține motivația la nivel ridicat, fiind gata să depășească orice obstacole.

2.Puneți accent pe activitățile comune care vă dezvoltă pe plan profesional/personal 

Un boost al motivației angajaților îl reprezintă acele activități desfășurate împreună, remote, cu valențe de micro team building. Nu numai că este sporită încrederea echipei, dar membrii acesteia își acordă un timp special să se dezvolte, să facă schimb de idei și să cântărească abordări diferite asupra aceluiași topic.

Din dorința de a menține vie cultura organizațională, oglindind motto-ul în care credem – #LearningMustGoOn și în procesele noastre de dezvoltare, echipa noastră citește lunar o aceeași carte, pe care ulterior o dezbatem împreună. Nu numai că e o ocazie excelentă de a o trece prin filtrul personal unic, dar reușim să ne conectăm și să punem cap la cap idei creative și pline de sens pe drumul nostru către performanță. În plus, am observat că aprecierea și validarea pe care le simțim din punct de vedere intelectual, ne motivează să colaborăm mai eficient în cadrul echipei, de cele mai multe ori testând și punând în practică ceea ce am învățat din cărțile citite împreună.  

3.Creați sisteme de întrebări în definirea performanței 

Specialiștii de la Harvard Business Review numesc această tactică „performance cycle meeting”, care este în sine un model de meeting bazat pe setarea obiectivelor din aproape în aproape, prin chestionarea reușitelor de săptămâna trecută. În cadrul acestei întâlniri, se observă și nevoile fiecăruia în materie de learning, pentru ca fiecare angajat să fie pregătit pentru situațiile neprevăzute. Capacitatea acestui sistem de a pune echipa față în față cu propriile do’s and don’ts încurajează angajații să experimenteze rezolvarea unor probleme însemnate, într-un mediu sigur, încurajat de leadership.

Noi, în echipă, suntem adepții discuțiilor deschise și, de cele mai multe ori, mizăm pe sinceritatea echipei în a-și determina exact factorii ce-i generează motivația. Credem că acest tip de performanță adaptativă este ceea ce ne ajută să inovăm, să fim volubili și pregătiți pentru provocările viitorului.

Păstrarea motivației angajaților care lucrează remote poate fi de multe ori un proces complicat, dar câtă vreme adoptăm metode care vor lua forme personalizate ale comunicării deschise, vom vedea cât este de ușor să atingem nivelul de performanță către care țintim.

Delia Dragomir este Co-Fondator Eucom Business Language.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: