Companii Stiri

Businessul Rompetrol a scăzut cu aproape 40% în primul semestru din 2020

14 aug. 2020 2 min

Businessul Rompetrol a scăzut cu aproape 40% în primul semestru din 2020

Reading Time: 2 minute

Cifra de afaceri brută realizată de Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului a fost de 1,52 miliarde de dolari, cu 39,1% sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2019.

Principalul factor care a influențat acest rezultat îl reprezintă evoluția cotațiilor la materiile prime și produsele petroliere, care au înregistrat o scădere de circa 40% față de primul semestru al anului trecut.

Profitul operațional (EBITDA) al Rompetrol Rafinare a intrat în teritoriu negativ (-43,7 milioane de dolari), pierderile nete înregistrate de Rompetrol fiind de 126,5 milioane de dolari. Marjele brute de rafinare ale companiei au coborât la -16,6 dolari/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 și respectiv, +5,5 dolari/tonă în primul semestru al anului.

„În contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piață foarte scăzută, iar neînțelegerile și negocierile îndelung prelungite al membrilor OPEC+ au condus la un preț istoric foarte mic al țițeiului, au fost generate stocuri masive și ieftine de produse petroliere în piață. După relaxarea măsurilor și, totodată, coroborat cu prețul țițeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producției, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor 2 luni de izolare a populației în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor”, se arată într-un comunicat al companiei.

Situațiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Downstream SRL, Rompetrol Logistics SRL, Rompetrol Gas SRL și Rompetrol Petrochemicals SRL.

Rafinăria Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru revizia generală. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță preventivă și corectivă, inspecții și verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor și alte lucrări conexe la instalațiile rafinare și petrochimie.

Prin investițiile realizate în cadrul reviziei generale, Rompetrol Rafinare continuă programul de modernizare si trecere la a patra revoluție industrială (Industry 4.0), care presupune un control mai riguros al produselor obținute, dar și cresterea stabilității și a eficientizării în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice.

În primele șase luni din 2020, Rompetrol Rafinare a plătit către bugetul de stat peste 468 de milioane de dolari.

Rezultatele benzinăriilor

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat peste 1,04 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului.

Cererea a fost în creștere în perioada aprilie – iunie, după ridicarea stării de urgență, astfel că segmentul de distribuție a consemnat o majorare cu 35% a profitului operațional (EBITDA) în trimestrul doi, până la 15.5 milioane de dolari. Pe primele șase luni, profitul net a fost de peste 5,5 milioane de dolari.

Cele două luni ale stării de urgență au generat pierderi importante pe segmentul de distribuție, anulând vânzările mai mari față de anul trecut în lunile ianuarie și februrarie. Redresarea din mai-iunie nu a putut compensa deficitul din lunile afectate de măsurile restrictive.

La sfârșitul lunii iunie 2020, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.017 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile.

Segmentul de rafinare

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare (rafinăriile Petromidia și Vega) a atins peste 436 milioane de dolari în trimestrul doi și peste 1,2 miliarde de dolari in primul semestru din 2020.

În primul semestru al anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 2,1 milioane de tone de materii prime, obținând peste 520 kt de benzină și aproximativ 1,18 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: