Companii

6 din 10 români vor să achiziționeze locuințe noi

30 iul. 2019 2 min

6 din 10 români vor să achiziționeze locuințe noi

Reading Time: 2 minute

Pe o piață în creștere, locuințele noi atrag 60% din cereri, în defavoarea celor construite înainte de 1989, prețurile celor două categorii de case fiind asemănătoare. Piața imobiliară se află într-un  punct bun anul acesta, în pofida zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar, potrivit experților Imoteca, experți care au realizat o analiză asupra evoluției prețurilor pentru proprietățile noi, oferta disponibilă pe piață și comportamentul cumpărătorilor de locuințe.

Apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în fața cumpărătorilor, pe o piață în care oferta de locuințe noi este în creștere, iar prețurile acestora s-au stabilizat. Dinamica prețurilor a încetinit sau și-a oprit creșterea ceea ce este normal într-o piață mai matură cum este cea din ultimii ani.

”Prețurile pe piața de rezidențial nou au rămas constante. Au fost înregistrate mici ajustări ale prețurilor, ca medie generală un minus de 3- 4%, scăderile fiind în general pe piața proiectelor de volum”, a declarat Rafaela Nebreda, Managing Partner, Imoteca.

Anul trecut au fost mai puține produse livrate și mai multe produse ”off plan” în piață, 2019 estimând o creștere cu 40% a caselor noi finalizate, aproximativ 14.000 de unități.

Prețurile apartamentelor noi care s-a înregistrat în 2006-2007 și în prima jumătate din 2008, înainte de debutul crizei, au înregistrat un maximum istoric, prețurile din prezent fiind semnificativ mai mici.

Un exemplu în acest sens în 2008 media de preț la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când în 2018 a fost cu 42% mai scăzut, adică 1.260 euro/mp util.

6 din 10 români vor să achiziționeze o locuință nouă

Mai bine de jumătate dintre românii care caută o locuință, 58% dintre aceștia, aleg apartamente noi. În Capitală și în județul Ilfov ponderea este și mai crescută, 61% pentru locuințele construite după 2000. Așadar, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuințe, 49.000 au fost pentru locuințe noi în București ți Ilfov, potrivit analizei realizată de Imoteca The Residential Experts.

”Din punct de vedere al tranzacțiilor diferențele între unitățile vechi și cele noi sunt și mai mari. În ultimul trimestru din 2018, dintr-un total de 47.500 tranzacții, 37.500 tranzacții au fost pentru locuințe noi”, a povestit Rafaela Nebreda, Managing Partner, Imoteca.

Creșteri temperate ale prețurilor locuințelor 

După criza, scăderile de preturi nu au fost uniforme, în cartiere au fost mai mari, de exemplu până la 48% în Drumul Taberei. Piața proprietăților de lux avea înainte de criza din 2008 prețuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6- 10%.

”În cazuri particulare dacă vorbim de un vârf al prețurilor în zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii, adică ceea ce numim segmentul fine living, suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aproximativ 18% ajungând în prezent la valori de aproximativ 4.000 euro/mp util de la aproximativ 5000 euro cât era înainte de criză”, a dezvăluit Rafaela Nebreda, Owner, Imoteca.

Stocul de apartamente este deja mare, pentru 2019 prognozele fiind rezervate cu privire la creșterile de preț. Pot exista însă creșteri pe piața proiectelor boutique și pe segmentul de lux, la aceste categorii prețurile înregistrând creșteri constante încă din anul 2012.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: