Interviuri

Alina Axane: „Când pictăm obținem o stare fizică și profundă de odihnă”

15 feb. 2023 9 min

Alina Axane: „Când pictăm obținem o stare fizică și profundă de odihnă”

Reading Time: 9 minute

Alina Axane este om de marketing, dar pe lângă consultanță în marketing, oferă și workshop-uri de relaxare prin artă, coaching session & intuitive art. Pentru Alina, pictura este un moment profund terapeutic, care oferă relaxare și bucurie. Pictează intuitiv de patru ani, cel mai mult în ulei, dar și în acrilic, watercolor sau creion. În ultimii doi ani a fost invitată la expoziții, în țară și în străinătate printre care și Guardians of Dreams din Milano sau Brain Cake din Barcelona.

Alina Axane ne-a povestit cum a redescoperit pasiunea pentru pictură, cum funcționează un workshop de relaxare prin artă, dar și despre piața de artă din România.

Când și cum ai descoperit pictura și pasiunea pentru artă?

Am redescoperit pictura în primăvara lui 2018, când mi-am făcut curaj să deschid un set de culori primite cadou. Spun că am redescoperit pentru că m-am jucat mult în primii ani de școală cu desenul, participam la concursuri de desen și mă întorceam cu premii. Însă, după gimnaziu, am uitat cât de dragi îmi erau culorile (asta dacă nu iau în considerare pasiunea mea pentru branding și programe de editare grafică). Până într-o zi, când s-au întors la mine. De atunci și până acum, călătoria mea în artă a fost o explorare pur intuitivă. Și, fiind așa, a fost și forma cea mai la îndemână de a privi în mine, de a face journaling, de a găsi răspunsuri și claritate. De aceea spun, adesea, că arta mi-a fost terapie. 

Ești om de marketing și, pe lângă consultanță în marketing și partea de change strategy, mai oferi o serie de workshopuri de relaxare prin artă. Cum se desfășoară un astfel de workshop și cine participă de obicei?

Activitatea mea se împarte în sesiuni de change strategy 1-1, sesiuni de relaxare și desen, iar pentru grupuri și echipe din companii organizez workshopuri de relaxare și desen. Restul timpului îl dedic proiectelor în care fac consultanță de marketing și mentoring cu marketeri la început de drum. Ordinea și ponderea variază de la lună la lună, nu e o rețetă. Pictura pentru mine este printre activitățile cu titlul de hobby sau terapie.

În acești ani, prin aceste activități, am descoperit că fac echipă bună cu oamenii din mediul IT, cu cei din echipele de resurse umane, management sau marketing. De aceea, nu cred că este o întâmplare faptul că majoritatea clienților mei sunt din zona de IT, atât în ceea ce privește partea de change strategy, cât și participanții din atelierele de relaxare prin desen. Mă conectez frecvent cu ei pentru a vedea cum putem aduce starea de bine, creativitatea, bucuria și sensul în companii și prin acest tip de activitate, mai exact, printr-un set de workshopuri oferit oamenilor din echipele lor.

Nu este o surpriză faptul că pandemia a lăsat urme în ceea ce privește starea noastră de bine, de acasă și de la birou. La nivel global, conform unui studiu, 44% dintre angajați sunt stresați zi de zi, iar 31% dintre aceștia simt o stare permanentă de nervozitate și tristețe. Și în România situația este asemănătoare, 35% dintre români simțind zilnic o  stare generală de stres.

aalina

Alături de sesiunile de change strategy 1-1, am construit și un proces în care aduc elemente din pictură (intuitive art) pentru explorarea emoțiilor, acesta dovedindu-se un excelent instrument de relaxare, claritate și accesare a propriilor resurse.

În această direcție, organizez periodic și workshopuri de relaxare prin pictură intuitivă (3-15 persoane), online și offline, cu durata a două-trei ore. În ambele variante, cunosc participanți curioși să afle lucruri noi despre ei înșiși și dornici să exploreze noi instrumente de relaxare. Clienții mei vin din industrii diverse, din IT, marketing, project management, automotive, din middle și top management, sunt antreprenori, fondatori de startups, care își doresc să schimbe ceva în viața lor, să depășească blocaje, să optimizeze sau să accelereze procese pentru dezvoltare sau care vor să înceapă un nou drum.

Participanții nu au nevoie de talent sau competențe artistice, au nevoie doar de curaj și încredere în culori și în mâinile lor. Pictura intuitivă înseamnă să desenezi folosind intuiția și, imaginația, în mod liber și, abstract, fără a-ți propune un peisaj, o formă anume sau o combinație de culori, fără reguli și fără tehnici specifice. Experiența desenului începe într-un mod total intuitiv, alegerile culorilor și formelor sunt aleatorii, cum le spun participanților, ideal e ca mintea să nu controleze procesul. Scopul este de a permite exprimarea liberă a emoțiilor și a sentimentelor prin intermediul culorilor și formelor. Ne concentrăm mai mult pe procesul de creație decât pe estetica rezultatului final de pe pânză, ceea ce oferă un spațiu sigur de joacă, fără reguli și fără presiunea de a performa.

Alina Axane 23

Desenul stimulează atât emisfera stângă, cât și emisfera dreaptă a creierului, adică atât partea rațională, cât și creativitatea și emoțiile. Beneficiile sesiunilor de relaxare prin pictură sunt diverse, de la cele care pun accent pe relaxarea minții și corpului, la cele de ordin cognitiv sau de ordin relațional. Așadar, oamenii care ajung la o asemenea sesiune împărtășesc o stare de reîncărcare și liniște care dăinuie pe termen lung, fiind observată o reducere a stării de anxietate și a stresului. Mental, se pot explora și depăși blocaje, ceea ce oferă un nivel profund de claritate, de conectare și aliniere. Este, de asemenea, în cazul workshop-urilor, reconfortantă conectarea cu oameni noi și cu poveștile lor și cum pot acestea să ne inspire în a găsi propriile soluții sau a ne reaminti de resursele pe care le avem tot timpul la dispoziție. Învățăm, așadar, să acordăm mai multă atenție propriei persoane, să fim mai prezenți cu noi și cu cei din jurul nostru.

Culorile dau emoțiilor o voce, ele ies la suprafață pe pânză, sunt văzute și acceptate, ceea ce aduce armonie între minte și suflet. La finalul workshop-ului, participanții spun că simt calm, pace, liniște, bucurie, iubire. Aceste momente ajută în obținerea unei stări de relaxare în toată agitația și tot stresul zilnic. De cele mai multe ori, desenul devine o practică la îndemână și pentru acasă, fiind un instrument de relaxare util și ușor, chiar și pentru mințile foarte analitice.

Pentru workshopurile din companii, sunt importante discuțiile cu oamenii care cunosc cel mai bine nevoile echipelor. Personalizez timpul, formatul, procesul și tehnicile de fiecare dată, în funcție de cerințele fiecărei companii. Locul întâlnirii poate fi sediul companiei sau – recomandarea mea – un spațiu neconvențional (de exemplu, o cafenea liniștită, curtea unei case, o mansardă cu lumină naturală bună sau pe acoperiș). E important ca pentru două-trei ore participanții să iasă din rutina zilnică. Însă accesul la un loc fizic aparte nu trebuie să fie o limitare. Multe dintre sesiunile organizate în sediu sau online s-au dovedit a fi foarte utile pentru participanți.

Alina Axane Biz

Stresul și burnout-ul sunt în continuare realități tot mai frecvente în companii. Cum poate ajuta pictura la reducerea nivelului de stres și la combaterea burnout-ului?

Este un domeniu de studiu complex, putem vorbi aici de aspecte care țin de ordin psihologic, social și fiziologic. Când spunem burnout ne gândim la rezultatul stresului cronic sau al stresului gestionat necorespunzător. Burnout-ul nu este pur și simplu despre a avea un volum mare de taskuri sau taskuri foarte dificile; acesta apare atunci când echilibrul dintre energia consumată pentru termene limită, cerințe, ore de lucru și alți factori de stres depășesc energia pe care o obținem prin recompense, recunoaștere și relaxare. Afectează funcționarea cognitivă, perturbă creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme și memoria. Din păcate, acesta are un impact și asupra sistemului neuroendocrin al corpului, care controlează cortizolul și, ulterior, activitatea cardiovasculară și sistemul imunitar.

Stresul cronic are un impact negativ și asupra neurotransmițătorilor (mesageri din creier fără de care corpul nostru nu poate funcționa). Dezechilibrele de la nivelul neurotransmițătorilor, așa cum sunt dopamina, serotonina și norepinefrina, ne înlesnesc simptomele de epuizare și de schimbare a dispoziției sau ne pot diminua motivația. Motivele exacte ale epuizării sunt întotdeauna foarte personale și specifice situației și personalității noastre.

Alina Axane 9803

Cum ne ajută pictura în aceste contexte? În primul rând, studiile spun că exercițiul picturii, implicarea în realizarea oricărei forme de artă poate reduce stresul și anxietatea. Într-o lucrare din 2016, publicată în Journal of the American Art Therapy Association, un grup de cercetători au descoperit că 45 de minute petrecute într-un exercițiu artistic au scăzut semnificativ nivelurile de cortizol.

Când desenăm, corpul eliberează serotonină, endorfine, dopamină și norepinefrină iar nivelul de cortizol scade. Când le spun clienților despre ce le aduce desenul, adesea amintesc de un citat: „Orice lucru care îți angajează mintea creativă – abilitatea de a face conexiuni între lucruri care nu au legătură și de a imagina noi moduri de a comunica – este bun pentru tine. Acest act de imaginație este de fapt un act de supraviețuire. Ne pregătește să ne imaginăm posibilități și să sperăm să supraviețuim acelor posibilități.”, spunea Girija Kaimal, profesor la Universitatea Drexel și cercetător în terapia prin artă. Prin pictură, activăm centrul de recompense al creierului, ceea ce permite să ne concentrăm profund și să intrăm într-o stare de flux. Când pictăm obținem o stare fizică și profundă de odihnă. Acest lucru ameliorează stresul și este o excelentă cale de a ieși din lumea fricilor și a grijilor și de a intra într-o lume a imaginației. Pe lângă faptul că este un exercițiu distractiv, pictura ajută și la îmbunătățirea memoriei. Se mai spune că desenul este o formă naturală de meditație. Ajunși într-o stare de liniște, ne este mai ușor să revedem contextele în care suntem și să adăugăm noi perspective.

În ultimii doi ani ai fost invitată la expoziții din țară și din străinătate cu picturile tale. Ne poți spune câteva cuvinte despre aceste expoziții și despre experiența de acolo?

Pictez intuitiv de patru ani, cel mai mult în ulei, dar și în acrilic, acuarelă sau creion. Am spus mereu că pentru mine arta e doar terapie, însă lucrările s-au tot adunat în atelier și am început să le duc în lume, la invitația celor care au rezonat cu poveștile pe care le transmit. În ultimii doi ani, am participat la câteva expoziții cu teme interesante și mi-am dat voie să ies din atelier, să mă bucur de această lume a artiștilor adevărați. Lucrările mele au fost expuse în cadrul unor evenimente precum: Blue Biennale Brașov – Bienală Internațională de Arte Vizuale, International Arts Festival (Lugoj), Guardians of Dreams (Milano și Fuerteventura), Expoziția Artă și Destin (Sinaia), Brain Cake (Barcelona) și Aura (Londra).

De-a lungul timpului, am văzut foarte mult curaj pe pânze în aceste expoziții și foarte multă speranță. A rămas cu mine și mai mult ideea că arta vindecă și ne aduce mai aproape unii de alții, mai ales în acești ultimi ani de încercări în lume.

Ce îți place să pictezi, de unde te inspiri și cum îți alegi temele?

Mai curând, ideile mă găsesc pe mine. Petrecând ultimii ani în Iași, activând mult timp ca marketer în domenii tehnice, am început să visez mai mult la culoare și flexibilitate, forme și sens, și să le caut în tot ce mă înconjoară. 

În galeria mea online veți găsi ceruri, mări, flori, îngeri, universuri – cele mai dese teme din colecția de tablouri abstracte, în culori de ulei, acrilic sau tehnică mixtă.

alinaa

În cadrul art shop-ului online, cum au evoluat vânzările la tablourile tale în ultimii ani?

Primele aproximativ 100 de tablouri au fost achiziționate prin expunerea în câteva galerii online. Mai târziu, am lansat shop-ul axane.ro. Aici am mai mult spațiu și mai multă libertate de a face promovarea în ritmul în care îmi doresc și mulți clienți vin în urma postărilor de pe contul de Instagram.

De ce crezi că s-a înregistrat acest trend?

Nu e neapărat un trend, achizițiile diferă de la o lună la alta, de la un an la altul. Am observat însă că oamenii care achiziționează lucrările sunt cam din aceleași povești: unii cumpără lucrări pentru living sau dormitor, care pot rezona cu sentimentul de acasă, alții iau tablouri care aduc energie pentru motivația de la birou, alții își doresc să invite la introspecție prin culoare în cabinete de terapie, clinici private și uneori, le cumpără pentru culoare și vibe bun în cafenele, hoteluri sau restaurante.

Ne poți spune câteva cuvinte despre piața de artă din România? Sunt românii interesați să investească în artă? De ce/ de ce nu?

Cifrele arată că în 2022 am fost pe un trend ascendent și există, astfel, interes pentru arta contemporană și la noi. De asemenea, piața românească atrage, în continuare, și cumpărători din alte țări. Vorbim tot mai mult despre artă digitală în format NFT, despre plăți în criptomonedă, despre ce poate face AI-ul în artă.

New Beginnings Alina Axane HResolution

Care sunt planurile pe care le ai în continuare ca artistă?

Și anul acesta, focusul este pe expunerea internațională. Unul dintre obiective este să ajung și în SUA, la cel puțin o expoziție și să aloc mai mult timp expunerii în galeriile online, așa cum este Saatchi Art. Urmăresc trendurile din afara țării, iar Statele Unite și Marea Britanie par să stăpânească locurile fruntașe în ceea ce privește vânzările de artă abstractă contemporană.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: