Antreprenori by eMAG

Octavian Radu: Antreprenoriat ca la carte

15 dec. 2020 3 min

Octavian Radu: Antreprenoriat ca la carte

Reading Time: 3 minute

Antreprenorul Octavian Radu, fondatorul Diverta a lansat recent volumul autobiografic „My Way” o carte în paginile căreia spune povestea trăirilor unui om ghidat de mâna invizibilă a destinului într-o lume confuză, aflată în plină efervescență economică.

Octavian Radu a intrat în afaceri la începutul anilor 1990 și, până la debutul crizei economice din 2008 și-a extins afacerile în ritm accelerat, ajungând la un moment dat la un grup alcătuit din aproape 100 de companii și peste 5.000 de angajați, evaluat la 300 de milioane de euro. Businessurile în care a intrat, fie prin achiziții, fie dezvoltate de la zero sau prin cumpărare de francize, erau din domenii diverse, de la papetărie la francize de fashion (precum Debenhams, Aldo, sau Esprit) și curierat la cafenele, software și export de componente pentru industria auto. Când a venit criza economică din 2008 – 2009, a pierdut aproape totul.

Zece ani mai târziu, își reconstruiește imperiul care, sub umbrela Octra Holding reunește mai multe businessuri, tot din domenii diferite, de la vânzarea de carte și papetărie la servicii poștale, IT, imobiliare, industrie și agricultără. Despre toate acestea, Octavian Radu povestește pe larg în paginile cărții autobiografice, „My Way” care a fost publicată de curând.

„Din punct de vedere personal, chiar intim, am sentimentul că astfel nu se va uita chiar tot ce am făcut. Timul trece mai repede decât credem noi. Oricine a scris o carte autobiografică poate să ateste acest lucru. Însă, am scris această carte și pentru copii, nepoți și strănepoțim cu speranța că ei or să afle cum s-au construit firmele pe care ei le conduc sau de la care ei primesc dividende”, spune Octavian Radu despre motivele pentru care a scris cartea autobiografică „My Way”.

Antreprenorul este, poate, primul om de afaceri din țară care vorbește deschis despre eșecuri: insolvență și faliment, nopți albe din cauza datoriilor, probleme personale care i-au afectat viața profesională. Toate acestea sunt subiecte pe care autorul nu numai că nu le omite, ci le abordează în paginile cărții cu o doză sănătoasă de umor și optimism.

„Eșecul este, de fapt, o lecție importantă din care putem învăța cum să reparăm problemele din trecut, astfel încât viitorul să fie mai bun. Dar, asta necesită și gândire out of the box, așa am găsit forța și inspirația necesară să continui. Firește, chiar și când ai succes ai o perioadă de creștere continuă trebuie să te aștepți și la o perioadă de consolidare. Am învățat să fiu mai prudent, să nu mai investesc chiar tot ce am. La fel de important este faptul să nu asociezi „eșecul” cu ștampila de „perdant””, spune Octavian Radu pentru Biz, despre cele mai valoroase lecții pe care le-a învățat din eșecuri.

Cartea autobiografică poate fi considerată un manual introductiv în business sau o istorie socio-politică a capitalismului autohton în România post-decembristă, povestită de un antreprenor care încă crede în forța schimbării. Pentru antreprenorii cu state vechi, cartea poate fi văzută ca un exercițiu meditativ și ca o depănare de amintiri uneori plăcute, alteori nu. În același timp, My Way are rolul de a impulsiona o generație de antreprenori noi, dându-le informațiile necesare și insuflându-le curajul de a porni și a dezvolta o afacere de succes, cu pasiune și încredere în viitor, prieteni și familie. „My Way” este o carte importantă pentru viitorii antreprenori din țară sau din afara României, care conține exemple bune de urmat, dar și unele rele.

„Am încercat să scriu și puțină istorie a capitalismului din anii ’90, evident dintr-un punct de vedere subiectiv, dar cu o doză bună de veracitate”, spune Octavian Radu. „Sunt destul de reținut cu sfaturile, dar unul pe care îl dau fără ezitare este: dacă „cochetezi” cu ideea de a deveni antreprenor, dă-ți mâine demisia și gândește-te tot weekendul cu ce să începi luni dimineața. De ce? Pentru că astfel îți câștigi libertatea”, spune autorul cărții „My Way” care adaugă că fiecare își va găsi motive întemeiate pentru a urma drumul antreprenoriatului, ideea fiind să nu renunțe și să pună multă pasiunea. Octavian Radu a ales antreprenoriatul pentru că nu se putea trezi devreme dimineața și că nu suporta să aibă un șef.

My Way spune povestea trăirilor unui om ghidat de mâna invizibilă a destinului într-o lume confuză, aflată în plină efervescență economică. Din perioada Romaniei socialiste și până în prezent, Octavian Radu a întâmpinat, poate, mai multe obstacole decât oportunități. Însă, atunci când nevoia te împinge către inovație, ce este un obstacol decât un prilej pentru a găsi soluții originale? Sau, poate, ce înseamnă o pierdere pentru moment în fața perspectivei unui căștig pe termen lung? O viață riscantă, volatilă și imprevizibilă trebuie abordată cu răbdare, raționament, încredere și, nu în ultimul rând, cu multă iubire.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: