Finanțe Stiri

Banca Transilvania – profit de 458 mil. lei în S1

aug. 16, 2016 2 min

Banca Transilvania – profit de 458 mil. lei în S1

Reading Time: 2 minute

Banca Transilvania (BT) a obținut în primul semestru al acestui an venituri operaționale de 1.415,2 milioane lei și un profit net de 458,3 milioane lei.

Rezultatul financiar include impactul unor tranzacții nerecurente (Visa Europe, provizioane suplimentare generate de Legea Darea în plată), cu un impact brut pozitiv de aproximativ 11 milioane lei în rezultatul băncii, anunță BT.

Activele BT sunt în valoare de 47,89 miliarde lei, creditele nete însumează 25,8 miliarde lei, iar resursele de la clienți, 39 miliarde lei.

Banca Transilvania continuă dezvoltarea la nivel de Grup  Financiar, cu focus pe companiile subsidiare, care înregistrează o dinamică pozitivă în piețele pe care activează: investment banking, leasing, leasing operațional, investiții mobiliare etc, arata banca, intr-un comunicat de presă.

„Clienții sunt cel mai important activ al băncii noastre. Ne focusăm pe redesenarea fluxurilor şi proceselor pentru transformarea radicală a relațiilor cu clienții. Investim semnificativ în inovație, customer service şi tehnologie. Avem încredere că rezultatele vor fi pe măsură. Suntem pregățiți să valorificăm oportunitățile de creştere pe piață”, a declarat Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

„Avem o bază solidă, capitaluri proprii foarte consistente, creştere organică şi focus pe noi segmente de business – Corporate Banking, microfinanțare şi industrii creative. Rezultatele obținute în primul semestru confirmă trendul începutului de an şi obiectivele asumate în fața acționarilor. Continuăm să finanțăm economia românească şi suntem optimişti în privința evoluției rezultatelor noastre viitoare, dar în acelaşi timp suntem pregătiți pentru eventuale provocări generate de mediul economic dificil, atât pe plan intern, cât şi european”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație BT.

Rezultatele activităţii curente a BT, în primul semestru din acest an:

 • Profitul net BT este de 458,3 milioane lei;
 • Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu aproape 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ritmul de creştere al veniturilor din comisioane operaționale a fost tot de 15%;
 • Banca Transilvania a acordat clienţilor IMM aproape 10.000 credite noi în primele 6 luni;
 • Clienții proveniți de la Volksbank România au optat pentru peste 55.000 de produse oferite de Banca Transilvania.
 • Raportul credite/depozite este la 66% la sfârşitul primului semestru din 2016;
 • Eficiența operațională BT confirmă trendul din primul trimestru, raportul cost/venit fiind de 39%, chiar dacă impactul din contribuția la Fondul de Garantare al Depozitelor, aferentă întregului an, a fost înregistrată în acest semestru. Dacă excludem efectul tranzacției Visa Europe, care se ridică la 185 milioane lei, valoarea indicatorului cost/venit rămâne la o valoare confortabilă, de 44,9%.
 • Banca Transilvania are, la 30 iunie 2016, un portofoliu de 2,64 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 300.000 de carduri de credit.
 • BT a înregistrat la 30 iunie 2016 cheltuieli nete cu ajustări de depreciere şi provizioane de 325,2 milioane lei (incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 365 milioane lei); cea mai mare parte a provizioanelor înregistrate ca şi cheltuială pe parcursul trimestrului II al acestui an sunt cu caracter prudențial, reflectând rezultatul testelor de stres aferente intrării în vigoare a Legii Darea în plată şi continuând atitudinea conservatoare a Băncii Transilvania în privința gestionării riscului de credit;
 • Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,17% din totalul portofoliului de credite al BT;
 • Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare este în continuare la un nivel confortabil, de 124,63%, în conformitate cu apetitul de risc al băncii;
 • Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul semestrului I 2016 este de 18,17% (fără profit este de 16,62%).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: