Analize Finanțe Tech

Bitcoin a intrat în Clubul triliardarilor. Cât va mai urca valoarea criptomonedei?

21 feb. 2021 2 min

Bitcoin a intrat în Clubul triliardarilor. Cât va mai urca valoarea criptomonedei?

Reading Time: 2 minute

Ce au în comun Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) și Bitcoin? Toate valorează acum peste un trilion de dolari (1.000 mld. $).

Vineri, 19 februarie, valoarea unui Bitcoin a depășit 55.000 de dolari și, cum sunt 18,6 milioane de bitcoins pe piață în acest moment, înseamnă că valoarea totală a acestora depășește 1.000 de miliarde de dolari.

Desigur, comparația Bitcoin cu o companie listată la bursă nu poate fi făcută atât de direct, dar în acest moment criptomoneda valorează mai mult cu peste 225 de miliarde de dolari decât Tesla, de exemplu.

De altfel, producătorul de mașini electrice condus de Elon Musk a contribuit din plin la creșterea prețului bitcoin, după ce a achiziționat criptomonedă în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Explozia criptomonedelor

Bitcoin a crescut în ultimul an de aproape 13 ori, dinamica fiind cu atât mai impresionantă, cu cât în ianuarie 2015 cotația fluctua în jurul a 200 de dolari, iar în 2013 era în jur de 20 de dolari. Numai de la începutul acestui an, valoarea Bitcoin a crescut cu 80%.

Depășirea capitalizării de 1 trilion de dolari de către Bitcoin este suficient de ridicată să atragă atenția băncilor centrale, crede Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

Mai multe criptomonede sunt pe val în această perioadă, printre ele numărându-se și eGold, dezvoltată de românii de la Elrond, care în prezent depășește ca valoarea totală 2,5 miliarde de dolari. Elrond a devenit, astfel, al doilea unicorn românesc după UiPath.

Ascensiunea criptomonedelor este ajutată, pe de o parte, de apetitul investitorilor individuali pentru piețele bursiere și, pe de altă parte, de faptul că investitorii instituționali veterani, în special din SUA, precum JPMorgan sau Morgan Stanley, s-au arătat deschiși spre a investi sau a oferi produse și servicii din domeniul pe care, cu câțiva ani înainte, îl evitau fără echivoc.

Trendul ascendent nu dă semne să se oprească prea curând, dar totul s-ar putea schimba brusc dacă autoritățile vor trece la reglementarea acestei piețe. La astfel de valori, autoritățile nu vor mai putea ignora multă vreme domeniul.

Pe termen scurt, prețul foarte mare ar putea reprezenta o tentație pentru mulți deținători de Bitcoin să vândă pentru a face profit acum, iar cei care au investit în această perioadă de boom în speranța unei creșteri și mai mari s-ar putea trezi că au pierdut bani.

Foto: 154494448 © IronjohnDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: