Finanțe Analize

Bursă dinamică, aștept investitori! Reducerea impozitării ar putea fi noul motor de creștere al pieței de capital

19 mai 2022 5 min

Bursă dinamică, aștept investitori! Reducerea impozitării ar putea fi noul motor de creștere al pieței de capital

Reading Time: 5 minute

Pe masa președintelui Klaus Iohannis a ajuns un proiect de lege care ar trebui să reducă birocrația asociată deținerilor de acțiuni, dar și să crească numărul investitorilor individuali la Bursa de Valori București (BVB), care depășise pragul de 80.000 la finalul anului trecut.

de Ovidiu Nicolae

Potrivit proiectului de lege, impozitul va fi de 1% pentru titlurile deținute de peste 365 de zile sau de 3% pentru titlurile deținute de mai puțin de 365 de zile, acesta fiind de 10% în mod obișnuit, se arată în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal votat de parlamentari la finalul lunii aprilie. „Tinerii, cei care deţin mici economii, vor fi stimulaţi să investească pe piaţa bursieră românească; piaţa bursieră românească se aliniază cu celelalte pieţe europene; şi doar aşa vom ajunge la un număr de investitori la fel de mare precum piaţa din Polonia şi alte pieţe europene”, a spus deputatul liberal Maria-Gabriela Horga în timpul dezbaterilor din Parlament.

La sfârșitul anului 2021, numărul total al investitorilor la bursă era de aproape 82.000 cu un portofoliu total de 98 de miliarde de lei, conform celor mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Este vorba de o creștere de 53% față de finalul anului 2019. Adrian Tănase, CEO al BVB, notează faptul că un obiectiv pe termen mediu este atingerea unui număr de 500.000 de investitori cu dețineri la bursă, dintre care 100.000 să fie conturi active, cu cel puțin o tranzacție realizată la 6 luni.

Adrian Tanase BVB

„În prezent, dintre cele 82.000 de conturi deschise la bursă, 27.000 sunt ale investitorilor activi, care au cel puțin o tranzacție la 6 luni. Suntem convinși că demersul fiscal de simplificare a impozitării pe piața de capital, recent aprobat de deputați, va avea un impact semnificativ asupra creșterii numărului de investitori individuali și, implicit, în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Tănase pentru Biz.

Modelul bursei poloneze a mai fost invocat în România odată cu lansarea platformei AeRo, unde companiile antreprenoriale pot să vândă acțiuni și să obțină finanțări. BVB a lansat recent un indice special dedicat AeRo având în vedere creșterea de 136% a capitalizării companiilor listate. De altfel, doar anul trecut, companiile au obținut peste 2 miliarde de euro la BVB din listări și vânzări de obligațiuni, iar o mare parte din aceasta finanțare a venit direct de la investitorii de retail. Miza este acum creșterea bazei de investitori individuali, însă contextul macroeconomic pare descurajant anul acesta. Inflația a depășit deja 10%, în timp ce creșterea economică a pierdut din ritm și s-ar putea opri în jurul valorii de 2%.

Pe de altă parte, parlamentarii și reprezentații comunității financiare consideră că simplificarea impozitării pentru deținătorii de acțiuni va conduce la creșterea comunității de investitori în companii din România.

„Deși există multiple oportunități de diversificare a plasamentelor, majoritatea micilor deponenți preferă confortul impozitării la sursă a depozitelor bancare în detrimentul investițiilor directe sau indirecte în piața de capital și din considerente de birocrație fiscală. (…)”, notează inițiatorii proiectului.

Corina Mindoiu EY Romania

Corina Mîndoiu, partener asociat, departamentul Impozit pe venit şi contribuţii sociale la EY România, notează că în ceea ce privește Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), efectul va fi acela de reducere a numărului de persoane care ar fi obligate să completeze și să depună declarația unică.

„Impozitul va fi reținut la sursă de 18 societăți de administrare a investițiilor și 23 de societăți de servicii de investiții financiare. În acest context, interacțiunea Fiscului s-ar realiza doar cu un număr de 41 de societăți comerciale, care astfel ar reține la sursă și ar plăti impozitul pe câștig în fiecare lună, spre deosebire de situația curentă, în care sunt implicați mii de contribuabili, fiecare cu declarații anuale proprii”, a explicat Mîndoiu pentru Biz.

Adoptarea impozitării diferențiate a profiturilor, cât și reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei românești, sugerează CEO-ul BVB. Acesta notează faptul că îmbunătățirile pe linia legislativă nu sunt suficiente pentru a crește baza investitorilor.

„Am spus de multe ori că investiția la bursă este accesibilă oricui, nu este destinată unui anumit grup de persoane. Acum, prin acest noi prevederi legislative, întăresc această afirmație. Este simplu să îți deschizi un cont la un intermediar autorizat, la bursă investești în companiile românești pe care le cunoști și susții astfel economia locală și, acum, urmează să fie simplificate inclusiv procedurile și relația cu autoritățile statului”, arată Tănase.

Acesta indică faptul că randamentele pe termen lung pe care le oferă bursa sunt cu adevărat impresionante. De exemplu, de la sfârșitul anului 1998, economisirea a 1.000 de lei lunar prin investiții în indicii BVB ar fi adus astăzi un portofoliu în valoare de peste 2,6 milioane de lei. Aceeași sumă păstrată la bancă ar fi ajuns la 566.000 lei, potrivit șefului Bursei.

O trecere în revistă a celor mai tranzacționate acțiuni din ultimul an relevă aprecieri de până la 60% ale titlurilor companiilor locale. Cele mai populare s-au dovedit acțiunile companiilor din zona financiară, construcții, medicală și de energie, atât cele cu capital majoritar de stat sau firme antreprenoriale.

Fiscalitatea redusă poate ajuta companiile listate. Finanțarea prin mecanismele bursiere, prin emiterea de acțiuni sau obligațiuni, este accesibilă oricărui antreprenor, iar evoluția din 2021 și din primul trimestru din 2022 accentuează această idee. Datele BVB arată că anul trecut au venit 23 de companii noi pe piața de capital, iar alte opt firme au fost atrase pe bursă anul acesta, până la data de 5 mai.

„Listarea la bursă este un pas important pentru o companie, ea se transformă într-o companie publică, deschisă. Este vorba și de schimbarea gândirii la nivel de management, care implică de asemenea și modificări în structura de business pentru a aplica cerințele de companie listată. Care nu sunt dificile, este vorba în primul rând de transparență și echidistanță în relația cu investitorii. Analizând concret impactul modificării regimului fiscal asupra finanțării companiilor antreprenoriale, ne așteptăm în timp la creșterea numărului de investitori activi pe bursă, practic o sursă mai mare de capital pentru companiile care vor să-și finanțeze dezvoltarea prin bursă”, a explicat Tănase.

În paralel, BVB lucrează la proiecte care să familiarizeze mai mulți investitori și antreprenori cu mecanismele de funcționare ale pieței de capital. Rapoarte și analize despre companiile listate sunt disponibile pe BVB Research Hub, în timp ce programul Made in Romania țintește companiile antreprenoriale care contribuie la dezvoltarea economiei.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 363 (17 mai – 15 iunie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: