Interviuri Lifestyle

Casa albă a simțurilor

22 dec. 2016 4 min

Casa albă a simțurilor

Reading Time: 4 minute
petra-padure
foto: Vali Mirea

Petra Pădure, fondatoarea Maison Blanche – atelier gastronomique, ne invită într-o călătorie senzorială într-o bucătărie princiară de avangardă. O călătorie bazată pe alăturarea dintre vechi și nou în care să descoperim gusturi românești princiare într-o prezentare modernă.

De ce un atelier de gastronomie?

Voi începe prin a spune că acest proiect este unul de suflet pe care l-am conceput cu ceva timp în urmă, dar care iată că de curând s-a materializat așa cum mi-am propus. Un restaurant, un atelier gastronomic, în primul rând pentru că mi-am dorit să mă bucur de calitate, „joie de vivre“ și să ofer celor apropiați dar și clienților, acel „quelque chose de magique“ în farfurie, zi de zi, undeva în centrul orașului, aproape și la îndemână, atât turistului, trecătorului din stradă, cât și gurmandului, omului de afaceri. Într-un cuvânt, oricui. Și se pare că am reușit cu ajutorul unei echipe de profesioniști, în frunte cu Chef Lazăr Constantin Florian, cel care zilnic își pune semnătura pe cele mai rafinate, estetice și gustoase produse. Și, pentru a nu fi bănuită de subiectivism, vă garantez că acest lucru este subliniat și confirmat nu doar de mine, ci de toți cei care zilnic ne intră în casă. Căci aici chiar te simți ca acasă!

Cum ați ales numele Maison Blanche?

Numele nu a fost greu de ales, căci s-a născut odată cu proiectul, după chipul și asemănarea sa. Sofisticat, special, intim, curat și foarte… alb! Conceptul spațial, de design interior, este de asemenea unul dintre trăsăturile definitorii ale Maison Blanche, acest concept depășind granițele unui proiect de design specific. El se încadrează într-o categorie diferită, aceea a artei obiective, a artei cu adresă și funcție punctuală. Elementele de design interior, mobilierul, elementele de decorațiuni interioare sunt aduse împreună în ideea definirii portretului întregului demers, al intențiilor proprietarului și, de ce nu, al proprietarului per se. Oana Gyarmath este artistul și designerul de concept care a pus în operă acest proiect.

Cui se adresează atelierul de gastronomie Maison Blanche?

Am pornit de la ideea că românul și al său gust legat de gastronomie și bucătărie sunt educați și elevați. Bucătăria românească se situează pe un trend ascendent, indiferent că ne referim la cea tradițională sau fusion. Concurența în acest domeniu nu este deloc de neglijat, iar pentru a putea supraviețui și pentru dezvoltare este foarte importantă ca­litatea în tot și-n toate! Iar pentru noi acesta nu este doar un slogan, ci un principiu pe care îl respectăm și aplicăm zilnic. Maison Blanche – atelier gastronomique păstrează linia tradițională în ceea ce privește calitatea și își face „in house“ materia primă de care este nevoie. Este adevărat că și aici este prezentă selecția naturală, iar dacă la început atmosfera poate intimida prin calitatea detaliilor, prezența sculpturală și o oarecare opulență, vă asigur că nu este deloc așa, căci este vorba doar de ceea ce mă reprezintă pe mine ca proprietar, din perspectiva conceptului, a locului ales cu multă grijă și nu în ultimul rând a meniului. Spun acest lucru căci prețurile vin în întâmpinarea și confirmarea celor spuse de mine. Și pentru că am adus în discuție acest amănunt, meniul la ora prânzului este unul ales cu grijă, deloc monoton, zilnic altul și la un preț de… business lunch! Desigur, varianta clasică à la carte rămânând valabilă atât la prânz cât și la cină pe fine dining, acesta fiind un detaliu ce definește conceptul Maison Blanche.

petra-padure-2„Am pornit de la ideea că românul și al său gust legat de gastronomie și bucătărie sunt educați și elevați. Bucătăria românească se situează pe un trend ascendent, indiferent că ne referim la cea tradițională sau fusion.“

Cât ați investit în restaurant și ce planuri de dezvoltare aveți?

Dacă ar fi să aducem în discuție strict cifrele, vă asigur că numărul lor se regăsește în tot ce definește Maison Blanche, însă cred că acest detaliu ține mai mult de partea economică și mercantilă a afacerii, pe care nu-l putem ignora. Și credeți-mă pe cuvânt că este un „amănunt scump“! Ce ține de dezvoltare și investiție fiind încă la început, ne dorim să ne facem cât mai cunoscuți pentru ce suntem și ce oferim, pentru calitate și fidelizare. Simt totuși că trebuie să subliniez un amănunt pe care vreau să-l promovăm odată cu acest concept și anume: pe lângă mic dejun, business lunch și fine di­ning, Maison Blanche generează și evenimente.

Ce îi place place Petrei Pădure să gătească? Ce vă inspiră?

Mă consider o gurmandă și apreciez tot ce ține de estetic și bun gust, poate că și de aici a pornit dorința din care Maison Blanche a luat naștere. Bucătăria-atelier pe care noi o promovăm și pe care Chef Lazăr Constantin Florian o amprentează cu atâta măiestrie nu reprezintă doar un concept, este, de asemenea, un spectacol culinar complex. Și da, Petra Pădure gătește în intimitatea bucătăriei de acasă, de cele mai multe ori pentru și cu cei doi copii ai săi, de unde și ideea proiectului „atelier de cooking pentru copii“, organizat duminica în prima parte a zilei la atelierul gastronomic Maison Blanche.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: