Analize Business Tech

Ce se întâmplă într-un minut pe internet

19 nov. 2020 2 min

Ce se întâmplă într-un minut pe internet

Reading Time: 2 minute

Pe măsură ce pandemia Covid-19 a mutat toată planeta în mediul online, cantitatea de date generată a avut o creștere spectaculoasă. Conform datelor publicate de Domo, în 2020, la nivel global, într-un singur minut sunt vizionate 404.444 de ore de conținut video pe Netflix, 42 milioane de mesaje sunt transmise pe WhatsApp, un milion de dolari sunt cheltuiti online, Amazon livrează 6.659 de pachete, iar Zoom găzduieste 208.333 de utilizatori.

În plus, cantitatea de date colectate de sectoarele comerciale și industriale înregistrează și ele o rată de creștere fără precedent, declansată de ascensiunea inteligenței artificiale (AI), a Internet of Things (IoT), a realității augmentate și a blockchain-ului. Potrivit Cisco Systems, până în 2023, comunicarea M2M ar putea reprezenta 50% din cele 14,7 miliarde de conexiuni existente. Acest tip de comunicare reprezentă doar 33% din cele 6,1 milioane de conexiuni în 2018.  

“Piața centrelor de date cunoaște creșteri semnificative încă de la apariția mediului online, la nivel global. Observăm cum pandemia Covid-19 a accelerat și mai mult aceste dezvoltări și cum tot mai mulți investitori devin din ce în ce mai interesați de astfel de invesții, inclusiv în România. Sigur, știm că tara noastră oferă deja, de mai mulți ani, o forță de muncă de calitate în industria dezvoltărilor IT, astfel că apetitul pentru dezvoltarea unor centre de date și în România este firească, astfel că în următorii ani vom asista la creșterea acestei industrii și la nivel local.”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Pentru a se adapta la avansul exploziv al cererii pentru facilități de stocare a datelor, numărul de centre de stocare de date trece printr-o expansiune globală. Numărul de centre de date, de mari dimensiuni, s-a dublat între 2015 și primul trimestru din 2020 – de la 259 la 541, conform datelor Cisco Systems.

Deși acest aspect generează oportunități pentru operatori, dezvoltatori și investitori, el aduce, de asemenea, și o serie de provocari. Prntre acestea se numără, sustenabilitatea creșterii acestui sector, securitatea și suveranitatea cibernetică, viteza de conectare, siguranța și perisabilitatea echipamentelor, rapiditatea cu care evoluează tehnologia sau obsolescența indusă. 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: