Analize Tech

Cibersecuritatea UE are buletin de București

11 feb. 2021 3 min

Cibersecuritatea UE are buletin de București

Reading Time: 3 minute

După o competiție acerbă cu orașe precum München, Varșovia, Bruxelles sau Vilnius, Bucureștiul a fost desemnat să găzduiască Centrul Cyber al UE. Succesul demonstrează o recunoaştere a nivelului ridicat de expertiză al specialiştilor români în cybersecurity, dar reprezintă și o imensă oportunitate de continuă dezvoltare a industriei de profil.     

Pentru prima dată de la aderarea la UE, România va găzdui o agenție europeană: Centrul European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice. Pe scurt, Centrul Cyber al UE instituția va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru zona de R&D în sectorul cibersecurității, în principal pe zona de criptare și securitate a rețelelor. De asemenea, Centrul va fi implicat și în sprijinirea cooperării dintre actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil și va asigura, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre, după cum ne-au declarat oficiali ai Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Rolul Centrului nu se oprește aici, noua structură având totodată posibilitatea de a iniţia programe şi proiecte finanţate din fonduri europene. Într-o primă fază, Centrul Cyber ar trebuie să aibă în jur de 100 de angajați, trebuind să devină operațional până la finalul primului semestru din 2021.

„Pentru companiile care activează în domeniu, prezența noului centru ar putea însemna proiecte complexe, mai mult business. Pentru profesioniști, mai multă expunere la nivel european. Pentru țară, o mai bună recunoaștere, sper, pentru că este o zonă în care chiar excelăm. La Kaspersky, de altfel, ei sunt printre cei mai apreciați cercetători, iar echipa noastră globală de cercetare GREAT este condusă de colegul meu, Costin Raiu, chiar de aici, de la București”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager la Kaspersky pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

Atuurile unui proiect de anvergură

Bucureștiul este cel mai important centru IT&C din țară, cu peste 83.000 de specialiști angajați în ­ 118 companii tech și investiții de peste 1,1 miliarde de euro atrase în ultimii 7 ani în startup-uri tech. „Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetică la București este o validare dincolo de granițele țării noastre a expertizei românești într-un domeniu complex și absolut esențial în anii care urmează. Este, în același timp, o obligație pentru România să privească cu mai multă responsabilitate susținerea ecosistemului tech actual care, așa cum susținem de atâția ani, poate contribui ­decisiv la viitorul digital european”, spune Mihai Matei, președintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Alte cifre performante ale ecosistemului IT&C ne arată ca fiind pe locul 6 în UE în ceea ce privește numărul de absolvenți IT&C, peste 27.000 de studenți înscriși anual la facultăți cu profil tehnologic, programe de cybersecurity dezvoltate în 11 universități și licee din România, în timp ce compania românească de securitate informatică Bitdefender este unul dintre jucătorii cei mai importanți, la nivel global. De asemenea, industria IT&C a contribuit la creșterea economică în primul trimestru al anului 2020 cu aproape 40%, iar în 2019, contribuția sectorului la formarea PIB a fost de 6%, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde euro. ” Securitatea cibernetică urcă în fiecare an pe lista de priorități a companiilor și guvernelor pentru că e un domeniu în care amenințările au devenit reale, de amploare și numeroase. 2020 nu a făcut altceva decât să potențeze importanța acesteia, mutând atât de rapid atât de multe businessuri integral în mediul online. Fie că este vorba despre viața noastră privată, fie că este vorba despre cea profesională, fie că este vorba despre organizații comerciale sau structuri guvernamentale, securitatea cibernetică va juca un rol tot mai semnificativ și România este, acum, în centrul acestor preocupări europene”, arată reprezentantul Kaspersky.

O provocare pentru „testeri”

Una dintre propunerile înaintate de România în dosarul de candidatură a fost și asigurarea protecției din punc­tul de vedere al securității ciber­netice oferită de CERT-RO per­so­nalului angajat al Centrului. Practic, CERT-RO ar urma să colaboreze direct managementul Centrului și cu CERT-EU pentru aceasta. Mai mult, investiții viitoare ale UE în domeniul cyber vor fi derulate prin Centrul Cyber și prin rețeaua de centre de coordonare ale UE, ce vor fi create ulterior de către ECCC în fiecare stat membru al UE. De asemenea, Guvernul României va trebui să își creeze sau să desemneze propriul centru național de coordonare pentru a derula programele de investiții cyber, în coope­rare cu Centrul Cyber.

Pe de altă parte, toată această desfășurare de forțe de cibersecuritate pentru teritoriul țării noastre poate fi o adevărată provocare pentru hackerii pasionați de „tes­tarea” unor astfel de organizații. „Sunt mulți infractori cibernetici care privesc atacurile ca pe niște provocări, ca pe niște jocuri. Deci sigur că, odată ce anunți un stan­dard de excelență în securitate cibernetică pe orice cale, se poate găsi cineva care să vrea să-l «testeze». Încercăm în ultima vreme, și reușim tot mai mult, să determinăm companiile să se preocupe de siguranța lor în mediul online înainte de primul atac, pe cât posibil. Este nevoie, cu siguranță, de investiții mai mari, dar vestea bună este că, raportat la potențiala valoare a pierderilor, investițiile sunt, în continuare, la niveluri foarte rezonabile. Paza bună trece – sau preîntâmpină – primejdia rea”, explică Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager la Kaspersky pentru România, Bulgaria și Repu­blica Moldova. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: