Antreprenori by eMAG Interviuri MarComm

Cine este primul șef sub acoperire?

11 sept. 2019 4 min

Cine este primul șef sub acoperire?

Reading Time: 4 minute

Antreprenorul Iulian Porst, cofondatorul Presto Pizza, business cu 13 puncte de lucru în București și Ilfov și peste 300 de angajați, este protagonistul primului episod al noii producții PRO TV din această toamnă, Șef sub acoperire.

Porst a renunțat la munca de birou și a trecut la meseria de livrator de comenzi, a făcut blat de pizza și a lucrat în echipa care pregătește dulciurile, toate sub acoperire. Ce părere vor avea angajații despre propriul șef, cât a fost sub acoperire? Cum interacționează cu el? Care este surpriza care-i așteaptă din partea șefului? Aflați din prima emisiune, ce se difuzează pe Pro TV începând de joia asta, de la ora 21.30. Până atunci, aflați câteva detalii din culisele pregătirii emisiunii chiar de la protagonistul primului episod.

Iulian Porst, cofondatorul Preso Pizza

Cum vi s-a părut, inițial, acest format de emisiune? V-ați schimbat ulterior părerea?

Mi s-a părut foarte interesant din start! Asociatul meu, Alin, a fost destul de sceptic, dar l-am convins că este genul de proiect care ne va ajuta foarte mult atât la nivel de companie, cât și pe noi ca oameni, ca manageri, ca asociați într-o firmă care are peste 300 de angajați. Acum, că filmările au avut deja loc, pot spune că e mult mai mult decât ce am crezut la început. Am cunoscut oameni minunați, am văzut ce echipe frumoase avem în Presto Pizza, am descoperit ce funcționează și ce nu funcționează, am adus schimbări și, cel mai important, m-am întors la rădăcini. Cumva, odată cu trecerea timpului și cu evoluția business-ului, mă îndepărtasem de echipă, eram mult mai concentrat pe acte, idei și next steps în biroul meu și pierdusem legătura cu echipa mea. Șef sub acoperire m-a readus printre oamenii mei, a reaprins în mine pasiunea pe care o aveam atunci când am pornit afacerea de la zero.

Cât de greu a fost să ”intrați în acest joc”? 

A fost destul de complicat. Întreg procesul de “deghizare” dura peste o oră și nu era chiar confortabil să porți perucă, șapcă și barbă falsă în fiecare zi, de dimineață până noaptea. Pe lângă disconfortul fizic, cu care m-am obișnuit până la urmă, a fost stresul constant de a nu fi recunoscut. Nici nu aveam curajul să îmi privesc colegii în ochi, de teamă ca ei să nu-și dea seama cine sunt, de fapt.

Am primit multe întrebări dacă emisiunea e pe bune? Și vă spun cu mâna pe inimă că DA. Am fost eu deghizat, colegii mei au crezut că au un ucenic pe nume Ionuț Dragomir, pe care au încercat să-l învețe tot ce știau ei.

Ce ați învățat din toată această experiență? 

Am acceptat să fiu Șef sub acoperire pentru că simțeam că m-am distanțat de echipă. Eram un lider puțin mai absent. Cred că marea mea greșeală a fost că ajunsesem să prioritizez numai documentele, rapoartele sau ședințele, deși familia și prietenii îmi spuneau să îmi petrec mai mult timp printre colegi. Recunosc că nu-mi găseam des cîteva ore extra pe care să mi le petrec în laborator sau pe teren. Acum, acest lucru a devenit prioritar. Am descoperit că suntem o echipă frumoasă, așezată, pregătită, încrezătoare, dar, la fel ca orice altă echipă, mai avem puncte la care să lucrăm. Avem planuri mari pentru perioada următoare, iar după încheierea filmărilor am implementat destul de multe schimbări într-un timp scurt: am deschis un spațiu nou, am luat decizia de a produce tot aluatul de pizza într-un singur centru, am accelerat dezvoltarea aplicației de livratori și de vânzare și am început să dezvoltăm o aplicație prin care operatorii call center pot prelua comenzi de acasă, am re-echipat câteva unități și am mărit salarii. 

Ionuț Dragomir, ”ucenicul”, Presto Pizza

Cum au reacționat colegii?

Au apreciat curajul și ”nebunia” mea. Au înțeles cu toții că experimentul a fost mai mult decât pozitiv și constructiv, că ne ajută pe fiecare dintre noi, cei din echipa Presto: managementul înțelege mai bine la ce lucruri să fie mai atent, angajaților le-a fost auzită vocea direct și necenzurat, am implementat schimbări la nivel de business. Și, la fel de important, clienții noștri, cei care ne-au gustat bucatele, au văzut ce muncă de echipă este în spatele celei mai simple comenzi, ne-au văzut așa cum suntem. 

”Șef sub acoperire!” este o emisiune realizată după formatul internațional Undercover Boss. Formatul a fost lansat în Marea Britanie în anul 2009 și a fost produs până în acest moment în 19 țări, printre care se află și Statele Unite ale Americii, Polonia, Australia, Franța și Germania. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: