Antreprenori

Colectionarul de businessuri

14 iun. 2010 3 min

Colectionarul de businessuri

Reading Time: 3 minute

Ce legatura au imobiliarele cu agricultura si importul de telefoane dual sim? Aparent niciuna, dar adunate au generat venituri de peste 10 milioane de euro in cazul lui Mihail Purcarea, actionarul Finance Invest Group.

Lui Mihail Purcarea ii place sa faca afaceri si asta se vede. Tolba lui de antreprenor cuprinde cam tot atatea businessuri cate zile are saptamana, iar daca tinem cont de cifre, alegerile sale in materie de investitii par sa fi fost cel putin inspirate. Grupul Finance Invest, sub a carui umbrela sunt toate adunate, au generat, din 2008, venituri de peste 10 milioane de euro anual care, conform spuselor proprietarului, sunt in continua crestere.

Cea mai mare pondere a cifrei de afaceri este adusa momentan de ferma agricola pe care Mihai Purcarea o detine in Calarasi impreuna cu familia si inca un asociat. A cumparat ferma in 2004, dupa ce lucrase doi ani in domeniu pentru o companie de depozitare a cerealelor, pe postul de director coordonator. La momentul  respectiv, investitia in ferma a fost de cateva sute de mii de euro, dar intre timp afacerea a evoluat, iar acum Mihail Purcarea are in jur de 11.000 hectare de teren in arenda. Acestea sunt cultivate in proportie de peste 60% cu plante energetice destinate pietei de combustibil alternativ, un segment cu potential de crestere in viitor.

De fapt, gasirea de oportunitati pare sa fie jobul de zi cu zi al tanarului antreprenor, care nu se da in laturi de la nicio investitie inteligenta, indiferent de contextul in care apare ea. Asa a devenit si unic importator al telefoanelor dual sim WND, pe care le distribuie in Romania din iarna lui 2008. Ideea i-a venit intamplator cand, aflat intr-o calatorie in afara tarii, a facut cunostinta cu unul dintre asociatii companiei sudcoreene. La scurt timp a demarat afacerea in care a investit circa doua milioane de euro pana in prezent, dintre care 300.000 euro s-au dus in primele trei luni doar pe publicitate. “In Asia, brandul WND este destul de renumit, dar nu si in Romania, unde noi ne-am luptat sa-l facem cunoscut. In plus, cand am intrat pe piata, existau deja cativa jucatori si atunci a trebuit sa ne facem auziti”, povesteste Purcarea. Planurile sale ambitioase depasesc granitele, intrucat compania pe care o conduce a inceput sa distribuie deja telefoanele WND si pe alte piete din Europa (unde detine dreptul exclusiv de comercializare), mai exact in Spania, Italia si Belgia. Mai mult, pe viitor el este convins ca exportul va deveni nucleul afacerii, iar conform datelor pe care le detine are dreptate. La intalnirea cu revista Biz, Mihail Purcarea a prezentat mai multe studii despre pietele externe de profil conform carora rata de penetrare a telefoniei mobile este destul de mare si prezenta unui astfel de terminal este mai  mult decat necesara. Pe piata romaneasca a vandut in jur de 4.000 de telefoane in primele trei luni din 2010, dar pana la finele anului vrea sa depaseasca 30.000 de unitati, in special datorita noilor modele ce urmeaza a fi lansate curand.

Cifrele ar putea justifica si trecerea pe profit inca din primul an de functionare, profit pe care Purcarea prefera sa nu-l dezvaluie momentan. Vorbeste insa deschis despre celelalte businessuri ale sale,  cum ar fi cel din domeniul imobiliar, unde are in plan investitii masive de peste 60 de milioane de euro in urmatorii ani in cateva ansambluri rezidentiale in regim apartament-hotel (proprietarii apartamentelor le pot inchiria in regim hotelier in sezonul turistic), situate la Marea Neagra, dar si intr-o zona montana. Desi are deja cumparate terenurile, proiectele au incremenit momentan pe hartie, pana cand piata se va mai dezmorti. Pana atunci, Mihail Purcarea are cu ce sa-si ocupe timpul. Spune ca are multe investitii noi in plan si la fel de “multi bani”. Oportunitati sa fie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: