fbpx
Analize Companii

Previziune Colliers: tranzacții imobiliare de cel puțin un miliard de lei în 20173 min

21/10/2016 3 min read

author:

Previziune Colliers: tranzacții imobiliare de cel puțin un miliard de lei în 20173 min

Reading Time: 3 minute

Piaţa imobiliară nu va mai fi clar delimitată între secţiunea de birouri, cea de imobile rezidenţiale şi cea de clădiri pentru retail. Aceasta pentru că tendinţa este de a crea ecosisteme, în care locuinţa, locul de muncă şi zonele de petrecere a timpului liber să se învecineze. Cerinţele clienţilor, cumpărători sau chiriaşi, devin tot mai sofisticate. Aceştia au pretenţia ca imobilele să deţină “certificat verde” şi, în plus, să fie adaptate activităţilor desfăşurate în interiorul lor.

Aceste previziuni cu privire la evoluţia domeniului imobiliar, în România, sunt formulate de către reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Colliers, care a împlinit recent 20 de ani de activitate. În ceea ce priveşte valoarea, Colliers anticipează, pentru 2017, tranzacţii de cel puţin 1 miliard  de lei. Aceştia se bazează pe discuţiile aflate în derulare, dar şi pe creşterea încrederii investitorulor străini în România, pe care au observat-o la Expo Real, cel mai recent târg de profil la care au fost prezenţi.

2 milioane de metri pătraţi de birouri, în Bucureşti

Potrivit specialiştilor de la Colliers, în Bucureşti, vor exista până la finalul anului nu mai puţin de 2 milioane de metri pătraţi de birouri. Zona de vest a capitalei prezintă un potenţial ridicat de dezvolatare în acest sector.

ilinca-paun-micorata-crop
Ilinca Păun

“Proximitatea Universităţii Politehnice, de unde îşi pot recruta angajaţii mai ales companiile care activează în domeniul IT, numărul mare de locuitori ai cartierului Militari, precum şi infrastructura de transport reprezintă avantaje care vor conduce la dezvoltarea pieţei de Office în vestul Bucureştiului”, explică Ilinca Păun, Managing Director, Colliers International România.

Mai mult decât atât, Ilinca Păun prevede extinderea zonelor de birouri acolo unde se dezvoltă şi spaţiile de retail. “Cred foarte mult în funcţiunile mixte. Pe viitor, zonele nu vor mai fi atât de clar delimitate. Oamenii vor prefera să lucreze aproape de locul în care locuiesc şi să aibă şi posibilitatea de a face cumpărături sau de a se întâlni seara cu prietenii în aceeaşi zonă”, adaugă aceasta.                                        

 Impactul negativ asupra mediului să fie minim – o condiţie tot mai frecventă a clienţilor

micsorata
Ștefania Baldovinescu

“Aproximativ 60% din spaţiile de birouri din Bucureşti sunt certificate sau în curs de certificare cu certificat verde”, a declarat Ștefania Baldovinescu, director Real Estate Management Services, Colliers Internațional România.

Sofisticarea clienţilor a fost observată şi prin cerinţele acestora pentru spaţii care să asigure eficienţa şi fericirea angajaţilor.

Spaţii special concepute pentru angajaţi fericiţi

george-didoiu-micsorata-crop
George Didoiu

“Firmele acordă tot mai multă atenţie angajaţilor. Aud tot mai mult de companii care adoptă politica unei zile lucrate de acasă. Managerii au înţeles că, pentru a fi eficienţi, angajaţii trebuie să fie relaxaţi, să se simtă bine”, spune George Didoiu, Associate Director, Colliers International România. Pentru a răspunde acestor cerinţe, Colliers a creat serviciul Work Place Solutions.

Consultanţii Colliers colaborează cu clienţii, pentru a le înţelege foarte bine nevoile, astfel încât să le ofere soluţiile potrivite.“Spre exemplu, dacă pentru activitatea clientului ar fi util ca el să interacţioneze şi cu alte companii, să coopereze cu ele, vom căuta clădiri care au spaţii de lucru comune pentru cei care folosesc imobilul. Sau dacă clientul desfăşoară activitate de vânzări, avem grijă să le asigurăm acele spaţii dedicate discuţiilor telefonice”, detaliază George Didoiu.

În afară de acest serviciu, nou apărut pe piaţă, companiile de consultanţă imobiliară vin în sprijinul clienţilor tot mai pretenţioşi prin servicii de Property Management şi Project Financing.  

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *