Finanțe Stiri

Contractele de credit ale BCR nu au clauze abuzive

24 mart. 2016 < 1 min

Contractele de credit ale BCR nu au clauze abuzive

Reading Time: < 1 minut

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, in cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii, ca nu exista clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila ale BCR, anunta banca, intr-un comunicat de presa.

Sentinta este identica cu alte 6 decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit ca, nu exista clauze abuzive in contractele BCR, motivand urmatoarele:

  • Este incorecta echivalarea „dobanzii de referinta variabile” cu rata EURIBOR;
  • Instantele nu pot ignora termenii contractului dintre clienti si banca, interpretand gresit sau atribuind alt inteles angajamentului contractual al partilor;
  • Clauzele din contract sunt clare si exprima vointa reala a partilor, care au agreat modul de calcul a dobanzii variabile.

Desi instanta a stabilit ca cei 120 de clienti angrenati in proces sa plateasca cheltuieli de judecata, BCR nu va solicita recuperarea acestora si va face clientilor oferte comerciale la nivelul actual al pietei, pentru a incheia amiabil orice diferend si pentru a consolida o relatie pe termen lung cu acestia, arata banca.

Banca se afla intr-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienti reprezentati de aceeasi casa de avocatura. Abordarea face parte din strategia BCR de a solutiona prin parteneriat si reconciliere amiabila orice diferend comercial cu clientii sai.

160.000 de clienti ai BCR sunt deja beneficiari ai solutiilor comerciale oferite de banca pentru a depasi problemele financiare si provocarile contextului economic:

  • 100.000 de clienti sunt beneficiari ai refinantarilor oferite de banca intre anii 2010 – 2015;
  • 30.000 de clienti ai bancii au primit sprijin si solutii de restructurare a creditelor (extinderea maturitatii, amanare la plata, reducerea temporara a ratelor)
  • 30.000 de clienti, aflati in imposibilitatea ajustarii costului creditelor, din cauza scaderii valorii garantiilor si a veniturilor, au beneficiat de scaderea ratei lunare in medie cu 20% in urma programului Scade Rata.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: