Analize

Crestere economica globala de doar 2,8% in 2015

13 ian. 2015 2 min

Crestere economica globala de doar 2,8% in 2015

Reading Time: 2 minute

Economia globala isi continua revenirea in 2015, dar intr-un ritm mai lent decat se spera. Euler Hermes estimeaza ca economia Zonei Euro va creste cu doar 1% in 2015, in timp ce PIB-ul mondial va inregistra un avans de 2,8%, al patrulea an consecutiv sub 3%. Principalul motor va fi cresterea pietelor emergente, cu un procent posibil de 4,3%.

Pentru exportatori exista si vesti bune, daca isi indreapta atentia spre regiunile in care cresterea va fi mai puternica – Africa (4,9%), Asia (4,7%) si Orientul Mijlociu (3,8%), fara a neglija insa riscurile de neplata.

„Lichiditatea, cererea si politica sunt cele trei elemente majore de urmarit in 2015. Ce consumator va salva lumea? Finantarea comertului va fi inca optimista in conditiile unui dolar mai scump? Si ce impact vor avea riscurile politice asupra deciziilor de investitii private? Aceste trei teme sustin vechea zicala «spera pentru ce-i mai bun, dar planifica pentru ce-i mai rau», mai actuala ca oricand”, a declarat Ludovic Subran, Economist-Sef pe Grup al Euler Hermes.

Consumul din SUA, Marea Britanie si Germania, se va ridica in 2015 la un nivel ceva mai bun, dar departe de cel din 2008. Asta dupa un an 2014 al dezamagirii, perturbarii si divergentei. „Lumea a inceput 2014 cu mult optimism, dar in cele din urma a fost un an de dezamagire persistenta. Dintre cele 80 de economii majore acoperite de Euler Hermes, doar Spania si India au avut performante modest mai bune, dar sub asteptarile generale”, se arata in analiza Euler Hermes, lider mondial in asigurarea creantelor.

Compania avertizeaza asupra riscului geopolitic crescand, in conditiile in care mai mult de 40% din populatia lumii va merge la vot in 2015, iar politicile publice tind sa fie inclinate mai mult spre interventionism. „Sunt semnale pozitive peste tot in lume, de la revenirea productiei in SUA, la iesirea din recesiune a Italiei, la noi piete de frontiera ce ofera un potential important pentru echipamente industriale si de uz casnic. Dar exista, de asemenea, si unde de bruiaj, iar separarea celor doua aspecte va fi cruciala pentru restabilirea increderii durabile, a investitiilor si a stabilitatii”, afirma Ludovic Subran.

Insolventele la nivel mondial au inregistrat in 2014 o scadere de 12%, iar pentru 2015 se estimeaza o continuare a scaderii de doar 3%. Indicele Global al Insolventei al Euler Hermes ramane cu 12% peste nivelul anterior crizei, cu evolutii macroeconomice timide.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: