BizRemote by certSIGN Interviuri

Cum a gestionat Coreea de Sud pandemia de COVID-19. Ce lecții am putea învăța și aplica în România?

21 apr. 2020 4 min

Cum a gestionat Coreea de Sud pandemia de COVID-19. Ce lecții am putea învăța și aplica în România?

Reading Time: 4 minute

Coreea de Sud a fost considerată una dintre țările cele mai afectate de coronavirus din lume, dar acum este lăudată pentru modul cum a gestionat pandemia de COVID-19 datorită unor măsuri speciale de prevenție. Cum a reușit? Am întrebat-o pe Claudia Fifea, consilier economic la Ambasada României în Republica Coreea despre măsurile de prevenție, monitorizarea pacienților confirmați și modul cum autoritățile coreene au organizat centrele de testare.

-Cum au gestionat autoritățile din Coreea pandemia, cum se fac testările celor suspecți de COVID-19?

Claudia Fifea B e1587453549408

De la ridicarea gradului național de criză a bolilor infecțioase la „grav” (la 23 februarie 2020), guvernul coreean a reunit un sediu central pentru măsurile de combatere a dezastrelor și a siguranței (CDSCHQ), condus de prim-ministru, menit să fortifice eforturile depuse de guvernul sud-coreean împotriva COVID -19.

Centrul Coreean pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC) a devenit sediul central al controlului bolilor și se află în prim-planul eforturilor de combatere a COVID-19, beneficiind de sprijinul ministrului Sănătății, care deține rolul de prim-adjunct al șefului  CDSCHQ și de director al sediului central pentru gestionarea dezastrelor, precum și funcția de președintele al sediului central al gestionării catastrofelor. Ministrul de Interne și Securitate preia rolul celui de-al doilea șef adjunct și al directorului Centrului de susținere a măsurilor de combatere a guvernului și oferă asistența necesară, inclusiv coordonarea dintre administrațiile centrale și locale.

La nivelul fiecărei administrații locale s-au format sedii locale de combatere a dezastrelor și siguranței, direcționate de șeful administrației locale, pentru a desemna spitale dedicate bolii infecțioase. Administrația centrală va oferi asistență în ceea ce privește resursele, forța de muncă, aprovizionarea și alte domenii în care administrațiile locale se confruntă cu deficiențe.

Guvernul coreean a interzis intrarea călătorilor din Hubei foarte curând după izbucnirea inițială în China. De asemenea, Coreea și-a extins procedurile speciale de intrare la toți călătorii începând cu 19 martie și solicită auto-carantină de 14 zile sau o izolare în facilitățile speciale pentru toți călătorii care intră în Coreea începând cu 1 aprilie, cu excepția celor care călătoresc pentru interes național sau public.

La punctele de intrare în Republica Coreea se solicită parcurgerea procedurii de carantină, care implică un test de febră și un chestionar cu privire la starea lor de sănătate, care trebuie trimise printr-o aplicație de auto-diagnostic. Persoanele care au trecut de acest punct trebuie să informeze oficialii Biroului de Imigrări dacă prezintă simptome ale COVID-19, cum ar fi tuse sau febră, și să raporteze autorităților de sănătate cu privire la destinație și modalitățile de contact. Pe parcursul celor 14 zile de carantină, călătorii continuă să folosească aplicația de auto-diagnosticare pentru a-și actualiza starea de sănătate. Cei care se abat de la această regulă acest vor fi contactați și urmăriți. De asemenea, toți călătorii care sunt în auto-carantină trebuie să instaleze o aplicație de siguranță pentru a ajuta autoritățile să le verifice simptomele, locația și respectarea regulilor de carantină.

Călătorii veniți din Europa, atât cei cu cetățenie coreeană cât și cei cu cetățenie europeană care prezintă simptome sunt testați în unitățile de carantină din cadrul Aeroportului Internațional Incheon, în timp ce călătorii asimptomatici sunt testați în unități de locuit temporare. Cetățenii coreeni care sosesc fără simptome sunt plasați sub auto-carantină și sunt testați în termen de trei zile de la sosire pentru a crea camere de carantină disponibile pentru cei cu simptome.

Pentru testarea rapidă a călătorilor străini asimptomatici, Coreea a început, de asemenea, să opereze instalații de testare „walk-through” pe Aeroportul Internațional Incheon. Instalațiile au fost amenajate într-un spațiu deschis, fără pereți pentru a permite ventilația naturală. Guvernul sud-coreean a apelat la rețeaua laboratoarelor publice și private pentru a dezvolta kit-uri de teste.

La începutul lunii februarie, guvernul sud-coreean a acordat o aprobare rapidă pentru producția de kituri de testare pentru coronavirus mai multor companii locale. Numărul testărilor efectuate în Republica Coreea (date colectate la 16 aprilie 2020, agregate începând cu 3 ianuarie) este de 538.775, procentul rezultatelor negative fiind de 95,4% în prezent.

Persoanele care au nevoie de informații despre cel mai apropiat centru de screening pot obține aceste informații via call center sau vizitând site-ul oficial COVID-19 (http://ncov.mohw.go.kr ) pentru a afla locația centrelor de screening, precum și prin aplicații rpecum Kakao Map și Tmap. De asemenea, colectarea de mostre are loc și prin cele 50 de centre de testare drive-through și prin alte facilități mobile.

-Cum sunt monitorizați și testați pacienții confirmați?

Guvernul coreean folosește istoria tranzacțiilor cu cardul de credit, înregistrări CCTV și date GPS de pe telefoane mobile. Informațiile relevante sunt mai apoi făcute cunoscute publicului, astfel încât cei care s-au aflat în zonele frecventate de cei infectați să poată avea un acces cât mai rapid la testare. Contactele apropiate confirmate sunt plasate sub carantină sub monitorizarea Ministerului de Interne și de Securitate.

Spitalele și farmaciile au primit acces la istoriile de călătorie ale pacienților într-un număr selectat de țări și zone afectate foarte puternic, precum China, Japonia, Iran și Italia pentru a eficientiza monitorizarea cazurilor suspectate.

Cei aflați sub carantină trebuie să folosească o aplicație pentru siguranță, care permite autorităților să le monitorizeze simptomele de două ori pe zi, și să fie notificate în cazul încălcării regulilor carantinei, prin monitorizarea locației GPS-ului telefonului. Încălcarea regulilor poate însemna o perioadă de 1 an în închisoare sau o amendă de 10 milioane KRW, sau aproximativ 8.200 USD.

-Ce estimări au autoritățile coreene cu privire la evoluția pandemiei COVID-19?

Se preconizează că epidemia COVID-19 va dispărea în lunile de vară, când temperaturile și umiditatea sunt ridicate, existând posibilitatea ca virusul să aibă o revenire în toamna sau iarna anului acesta, conform Președintelui Comitetul Clinic Central pentru Boli Infecțioase Oh Myung-don (profesor de Boli Infecțioase, Spitalul Universitar Național din Seul).

claudia fifea recunoastere FB

Republica Coreea a trimis în România trei transporturi aeriene cu echipamente medicale de protecție și teste pentru pentru diagnosticarea COVID-19.

Claudia Fifea, consilier economic la Ambasada României în Republica Coreea, a primit  distinctia ,,Emblema de Merit Partener pentru Aparare ” pentru implicarea în procesul de planificare a trasposturilor echipamentelor de protecție din Coreea spre România.

claudia fifea FB

Foto (sus): © Natanael Alfredo Nemanita Ginting | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: