Finanțe Stiri

Cum afli dacă ai acțiuni de la Marea privatizare?

5 apr. 2017 < 1 min

Cum afli dacă ai acțiuni de la Marea privatizare?

Reading Time: < 1 minut

După 20 ani de la Marea privatizare, piața de capital din România are o evoluție interesantă a numărului deținătorilor de acțiuni care au rezultat din programul de privatizare în masă. Dacă inițial erau 18.750.498 acționari, anul acesta, numărul acționarilor este de 8.476.580.

Lavinia Gheorghe, Șef Departament Managementul Riscurilor-Depozitarul Central, a vorbit în cadrul evenimentului Forumul Investitorilor, organizat de Bursă de Valori București, despre „Marea Privatizare și ce a mai rămas din ea”, arată FinZoom.ro.

Dacă inițial erau 18.750.498 acționari (care au avut și au primit dreptul de a deține acțiuni), numărul acestora a scăzut treptat (8.992.575 în 2013 și 8.904.547 în 2014). În anul 2017 numărul acționarilor este de 8.476.580, aproape jumătate din populația din România.

Unele acțiuni sunt latente pentru că nu s-a mai interesat nimeni de ele. Este important de știut că acțiunile sunt sau poți fi purtătoare de dividende, dar pot oferi și alte drepturi.

Informațiile despre acțiuni se pot obține prin intermediul extrasului de cont de la Depozitarul Central. Extrasul de cont* reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui număr de acțiuni la o anumită dată.  

Pentru persoanele fizice, extrasul de cont se eliberează la cererea titularului de cont pe bază următoarelor documente:

 -cerere de eliberare a extrasului de cont/sumarului de cont;

 -copia actului de identitate al titularului de cont;

 -dovadă achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice (6 lei / societate la care titularul de cont deține acțiuni).   

 *la cererea mandatarului – procură/împuternicire autentificată la notar și actul de identitate al persoanei împuternicite

 **în cazul decesului titularului de cont-copia certificatului de deces și copia actului de identitateal potențialului moștenitor.

Tot prin Depozitarul Central se încasează și dividentele

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: