Analize Management

Cum arată salariile în industria de outsourcing din România?

14 mart. 2019 2 min

Cum arată salariile în industria de outsourcing din România?

Reading Time: 2 minute

Salariul pentru nivelul de intrare al angajaților fără experiență din industria de outsourcing este, în multe cazuri, cu până la 30% mai mare comparativ cu minimul pe economie al angajaților cu studii superioare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Business Service Leaders (ABSL) în parteneriat cu KPMG.

În prezent, în industria de outsourcing din România lucrează 125.000 de persoane în 265 de companii, însă ABSL estimează că potențialul pieței este de 300.000 de angajați. Principalele hub-uri sunt la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Peste 80% dintre angajații în domeniu au studii superioare, vârsta medie fiind cuprinsă între 26 și 35 de ani, iar femeile sunt majoritare, reprezentând 61% din angajații în domeniu. ABSL estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro în 2018 în România.

Studiul a analizat șapte procese din industrie: Managementul proiectelor/proceselor, Finanțe și Contabilitate, Resurse Umane, Servicii Clienți, Servicii de Aprovizionare și Achiziții, Dezvoltare Software (IT) și Top Management. Pentru specialiștii în Project Management salariul lunar poate începe de la 5.000 lei brut și poate ajunge în multe cazuri la 20.000 lei brut/lună. Pentru specialiștii care lucrează în domeniul Financiar-Contabil sau Servicii Clienți (Customer Services) salariul de intrare poate începe de la 3.300 lei brut pe lună, iar pentru cei care lucrează în Supply Chain (Aprovizionare) de la 3.000 lei brut/lună.

Majoritatea companiilor oferă bonusuri de limbă. Franceza, germana, italiana și spaniola sunt limbile cele mai căutate de către angajatori, acestea fiind plătite cu bonusuri ce variază între 270 de lei brut și 3.000 de lei brut pe lună. Cei care cunosc limbi mai puțin vorbite pot primi bonusuri până la 3.600 de lei brut/ lună, în plus față de salariu.

„Industria de outsourcing oferă posibilitatea de dezvoltare personală foarte rapidă, cu ajutorul trainingurilor multidisciplinare prin care companiile ajută angajații să obțină competențele necesare”, explică Bogdan Pelinescu, președintele ABSL. 

Conform studiului realizat de ABSL, 76% dintre companiile intervievate folosesc automatizarea simplă (Robotic Process Automation – simple based rules) în activitățile companiei, iar 21% utilizează automatizarea cognitivă, care folosește și inteligența artificială (mailuri automate, agent virtual, interactive voice response). Majoritatea companiilor (57%) dezvoltă intern aceste soluții de automatizare simplă, iar 25% dintre companiile intervievate au dezvoltat intern centre de excelență pentru dezvoltarea proceselor de automatizare.

„Robotizarea unor activități înseamnă a da posibilitatea angajaților de a desfășura activități unde își pot exprima mai bine competențele și creativitatea. Echipa are mai mult timp pentru a se dedica proiectelor și inițiativelor care aduc o valoare ridicată business-ului și, astfel, oamenii vor avea o satisfacție mai mare decât cea a unei activități banale și repetitive”, arată Bogdan Barbu, vicepreședinte ABSL.

În 2016, ABSL România a lansat, alături de Academia de Studii Economice din București, Programul de masterat Business Services destinat viitorilor angajați din industrie, în cadrul Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, acesta fiind disponibil în fiecare an pentru 50 de studenți.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: