Stiri Tech

Cum gândește un investitor de startup

5 iul. 2019 3 min

Cum gândește un investitor de startup

Reading Time: 3 minute

Caută startup‑uri românești cu potențial, ca Managing Partner la Fondul de Investiții Early Game Ventures. Cristian Munteanu vede însă altfel situația sectorului tech din România în contextul global.

Care au fost cele mai importante lecții învățate în timpul experienței de înființare de startup-uri în SUA?

Diferențele culturale dintre Statele Unite și România (și Europa în general) sunt foarte mari, mai ales atunci când vine vorba despre business. Americanii au un stil foarte direct care se vede în tot ceea ce fac, de la cum scriu un mail către un partener, la cum relaționează la un party. Sunt eficienți și la obiect, își formulează interesele în mod clar și le urmăresc cu consecvență. La ei, totul se învârte în jurul banilor, iar lucrul acesta este perceput ca normal, fără conotații negative. În România, pe de altă parte, stilul direct este perceput ca fiind agresiv sau obraznic. La noi mail-urile sunt lungi, fără cap și fără coadă, iar “să îți vezi interesul” are conotații negative. Am învățat în Statele Unite să fiu direct, să mă exprim concis și, de câte ori intru într-o întâlnire, să mă întreb în mintea mea: ce anume vreau să obțin de la această întâlnire?

 Care este modul de lucru pe care îl propune Early Game Ventures startup-urilor din România?

Early Game Ventures este un fond tipic de venture capital adresat startup-urilor la început de drum. Suntem foarte exigenți atunci când alegem startup-urile în care investim, dar, odată luată decizia de investiție, suntem 100% alături de antreprenorii cărora le-am acordat încrederea noastră. Încercăm să îi sprijinim cu tot ce putem, de la networking, la knowledge, resurse, parteneriate, business development, recrutare etc. Singurul mod prin care noi ca fond putem întoarce profit investitorilor noștri este construind startup-uri de succes.

Ce v-a convins la SymphoPay pentru  a investi?

Echipa SymphoPay are foarte multă experiență în domeniul financiar – Daniel Nicolescu este fostul CEO al PayU România, iar Sebastian Ioniță este omul cu cea mai mare experiență în dezvoltarea de software pentru POS din țară. Apoi platforma pe care SymphoPay adresează o nevoie reală a pieței, este scalabilă internațional și inovatoare tehnologic. Toate aceste lucruri ne-au făcut să investim în SymphoPay.

 Care sunt cele mai frecvente greșeli în relația startup – investitor?

Probabil lipsa de comunicare și de transparență este cea mai mare greșeală în relația startup – investitori. Există un singur moment în care antreprenorii și investitorii se află în tabere opuse: atunci când se negociază termenii investiției și fiecare parte încearcă să își protejeze propriile interese. Imediat ce investiția are loc, cele două părți devin o singură echipă și trebuie să lucreze împreună, fără să își ascundă lucruri.

 Ce îi trebuie unei idei pentru a se transforma într-un business viabil?

Sunt foarte multe lucruri fără de care o idee bună moare și nu devine niciodată un business viabil. Este nevoie de o echipă 100% dedicată, cu experiență, viziune și putere de muncă. Este nevoie de un produs care să răspundă unei nevoi; cu cât mai intensă și frecventă nevoia cu atât mai bine. Este nevoie de un pricing bine gândit, de o piață cât mai mare, de un model de business eficient și scalabil. Ideea, oricât de bună ar fi ea, valorează 1 euro. Execuția transformă acest 1 euro în milioane.

Israelul și-a adăugat eticheta de Startup Nation. Ce șanse are România pentru a vira, cu succes, într-o astfel de direcție?

“Riscul” ca România să devină startup nation și să rivalizeze cu Israelul este la fel de mare ca acela să devină Silicon Valley și să rivalizeze cu California. Cred că atunci când vorbim despre potențialul României în domeniul digital avem nevoie de puțină perspectivă. Altminteri, devenim self-centered, autosuficienți și tindem să ne credem mult mai importanți decât suntem în realitate. Iar realitatea este că țările cu cei mai buni developeri din lume sunt China și Rusia. Într‑adevăr, 6 țări din top 20 sunt din CEE: Polonia, Ungaria, Cehia, Ucraina, Bulga­ria. România este pe poziția 20, după  Finlanda, Belgia sau Australia. Tot pentru perspectivă: media de venture capital investit per capita între 2013 și 2018 este în Israel de 235 de euro, în Suedia de 102 euro, în Franța și Germania de 33 de euro, în Italia de 6 euro, iar în Bulgaria de 2 euro. România nici măcar nu apare în rapoarte (date furnizate de Dealroom). Când ne uităm la învățământ, tehnic sau de orice alt fel, situația este și mai rea. Nu avem nicio universitate în prima sută din Europa, nu mai vorbesc la nivel global. În schimb apar în presă tot felul de ti­tluri bombastice cum că România este un Silicon Valley al Europei. Nu uitați că în Silicon Valley sunt câteva universități de top: Stanford, Berkeley, Santa Clara, San Jose State University etc.

 Până la  200.000 de euro

Fondul de investiţii Early Game Ventures îşi propune să selecteze anual 5 sau 6 startup-uri româneşti din domeniul tehnologic pe care să le accelereze în cadrul unui program foarte intens, coordonat de partenerii EGV. În fiecare din aceste startup-uri, fondul va investi până la 200.000 de euro pentru 7%-10% din acţiuni. Early Game Ventures este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: