Finanțe Stiri

BNR menține dobânda cheie la 2,5% pe an

4 iul. 2019 2 min

BNR menține dobânda cheie la 2,5% pe an

Reading Time: 2 minute

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a mai decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an.

Rata anuală a inflaţiei IPC a rămas constantă în luna mai, la nivelul de 4,10%, de la 4,11% în luna aprilie, deasupra intervalului de variaţie al ţintei şi uşor peste nivelul prognozat, în condiţiile în care temperarea creşterii în termeni anuali a preţurilor combustibililor şi produselor din tutun a fost compensată integral de accelerarea inflaţiei de bază, arată banca centrală într-un comunicat de presă.

„Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) a continuat să crească în luna mai 2019 până la 3,2%, de la 3% în luna aprilie. Pe lângă influenţele noii taxe din sectorul telecomunicaţiilor şi ale creşterii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare, avansul evidenţiază presiuni inflaţioniste ridicate pe partea cererii şi a costurilor salariale, alături de ajustarea ascendentă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt. Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă până la 4,2% în luna mai, de la 4,3% în aprilie 2019, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum s-a menţinut la nivelul de 4,1% începând cu decembrie 2018”, se arată în comunicatul BNR.

Datele privind creşterea economică în trimestrul I 2019 arată accelerarea dinamicii anuale a PIB real la 5%, de la 4,1% în trimestrul anterior. Astfel, pe partea cererii, consumul final şi-a menţinut poziţia de factor determinant al creşterii economice, intensificarea de ritm datorându-se inclusiv unui efect de bază, urmat de variaţia stocurilor şi formarea brută de capital fix, a cărei dinamică a revenit în teritoriul pozitiv.

„În schimb, exportul net şi-a amplificat contribuţia negativă la dinamica PIB, pe fondul lărgirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor şi cea a importurilor de bunuri şi servicii. Datele la luna aprilie relevă accelerarea creşterii în termeni anuali atât a deficitului balanţei comerciale, cât şi a celui de cont curent comparativ cu ritmurile înregistrate în trimestrul I al anului”, precizează BNR.

Oficialii BNR sunt de părere că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale şi bugetare implementate în acest an, inclusiv al noului indice IRCC asupra creditării şi a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Incertitudini mari continuă să fie asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, iar evoluţia deficitului de cont curent rămâne preocupantă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: