Interviuri

Cum poate aduce ecologia profit

6 feb. 2011 3 min

Cum poate aduce ecologia profit

Reading Time: 3 minute

GE a pus la bataie 200 mil. $ pentru a atrage antreprenori din toata lumea sa faca profit cu idei eco. Biz a fost singura publicatie romaneasca prezenta la lansarea proiectului, iar Steve Fludder, vicepresedinte al GE Ecomagination, ne-a oferit detalii in exclusivitate din culisele acestei initiative.

Vorbiti despre ecologie si despre profit. Multi sustin ca aceste doua concepte nu sunt compatibile.
Voi porni de la exemplul nostru. General Electric (GE) a investit 5 miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare in domeniul eco in perioada 2005-2009, iar aceste investit ii s-au concretizat in produse care au adus vanzari de 70 de miliarde de dolari. Credem ca am avut acest succes fiindca cele 5 miliarde investite au avut drept scop, din start, sa facem solutii eco profitabile. De multe ori, oamenii cred ca protectia mediului costa prea mult. Noi suntem de alta parere si am decis sa ne concentram pe modalitati de a proteja mediului si a castiga bani in acelasi timp. Si nu doar noi, ci si clientii nostri. Astfel, se creeaza un intreg lant al valorii. Noi cumparam componente de la furnizori, care castiga bani, le asamblam si le vindem, si castigam bani, iar clientii nostri, cand folosesc aceste produse, economisesc bani, deci profita si ei. Ecomagination se refera la rezolvarea problemelor dificile de mediu intr-un mod profitabil. De aceea credem ca acest concept are succes.

Care a fost motivatia lansarii acestei initiative globale prin care oferiti 200 de milioane de dolari pentru idei, proiecte, produse in domeniul eco?
Am decis sa facem asta fiindca stim ca exista multe idei extraordinare in cadrul GE, de aceea am avut atata succes. Dar stim si ca exista idei excelente in afara companiei noastre. Exista multi antreprenori cu idei si tehnologii inovatoare. Am decis sa cream o modalitate ca acestia sa-si exprime interesul de a colabora cu GE pentru ideea lor. Vrem sa aducem la aceeasi masa compania noastra, fondurile de investitii si acesti  antreprenori. Daca aceste trei grupuri vor colabora, vom putea realiza progrese mult mai rapide pentru a obtine un sector energetic mai verde. Fiecare categorie are abilitati unice.

 

Antreprenorii au capacitatea de a transforma rapid o idee in succes sau esec. Si esecurile sunt importante, fiindca vrei ca un esec sa se produca rapid, nu vrei sa investesti o gramada de timp si bani pentru a afla dupa cativa ani ca o idee nu merge, iar antreprenorii fac acest lucru. Fondurile de investitii sunt foarte bune la identificarea antreprenorilor cu idei bune, dar si la identificarea momentului in care un antreprenor are nevoie de o echipa de management mai performanta. GE e foarte bun la luarea unui produs si distribuirea lui rapida in toata lumea. Facem acest lucru disciplinat si la standard de calitate inalte. Daca ne deschidem modelul propriu de inovatie, vom avea acces mai facil la ideile cele mai bune si vom gasi idei care completeaza abilitatile noastre. De asemenea, noi putem ajuta antreprenorii si fondurile de investitii sa-si aduca pe piata ideile mult mai repede.

Care sunt conditiile de participare?
Nu exista limitari geografice sau legate de cine poate participa. Poate fi o companie, un profesor universitar, un student. Singura limitare este legata de varsta de 18 ani. Un antreprenor inclusiv din Romania poate intra pe site (challenge.ecomagination. com) si acolo poate vedea cum se poate inregistra o idee, sa vada ce alte idei au fost deja postate. Toate instructiunile sunt acolo. Proiectele sunt grupate pe trei directii principale: energie regenerabila, eficientizarea retelei electrice, respectiv cladirile ecologice. Cele 200 de milioane de dolari vor fi investite in aceste proiecte. Pot fi si cazuri in care o companie nu are nevoie de investitii, are deja un produs pe care vrea sa-l distribuie, iar GE poate deveni un canal de vanzari pentru acel produs. Si acesta poate fi un rezultat al acestei initiative. In acelasi timp, vom continua sa dezvoltam ideile proprii, prin investitii de 10 miliarde de dolari in cercetare-dezvoltare in urmatorii cinci ani, dar vrem sa fim disponibili pentru antreprenori, pentru a-i face partasi la ecosistemul GE, la solutiile pe care le livram clientilor.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: