Management Analize

Cum scade costurile munca în sistem hibrid

20 mai 2024 4 min

Cum scade costurile munca în sistem hibrid

Reading Time: 4 minute

Modelul de lucru hibrid a câștigat popularitate în ultimii trei ani, însă nu toate companiile sunt mulțumite de acest sistem, unele insistând pentru revenirea 100% la birou. Au apărut însă studii că munca în sistem hibrid vine la pachet cu reduceri semnificative de costuri și cu creșterea productivității.

Un studiu recent al companiei britanice IWG a arătat că munca în sistem hibrid reduce semnificativ costurile companiilor și, în schimb, crește productivitatea, ambele constituind efecte benefice în perioadele economice dificile. Modelul de lucru hibrid, în care angajații își desfășoară activitatea în paralel de acasă, de la sediul companiilor și în spații de lucru comune, a câștigat popularitate în ultimii trei ani. Iar directorii financiari (CFO) interpelați de IWG recunosc faptul că modelul hibrid constituie o strategie eficientă pentru atingerea obiectivelor în materie de economii de costuri.

Și nu este singurul avantaj: în plus, munca hibridă sporește productivitatea și contribuie la retenția angajaților valoroși. Toate aceste beneficii ale lucrului în sistem hibrid, în mod evident bune în orice perioadă, sunt cu atât mai prețuite acum, când la nivel global perspectivele economice cunosc provocări legate de inflație, lacunele din piață și datoria publică ridicată, situație căreia guvernele îi răspund cu înăsprirea politicilor monetare, cu efect atât asupra gospodăriilor, cât și a companiilor.

De altfel, starea economiei este subliniată și de Fondul Monetar Internațional, care afirmă într-un raport că perspectivele pe termen mediu la nivel global sunt mediocre, 66% dintre directorii financiari intervievați afirmând că după părerea lor ne aflăm în recesiune, iar 92%, că au fost afectați de nesiguranța economică în ultimul an.

Cu toate acestea însă, raportul întrevede o redresare ușoară, iar unul dintre motivele pentru acest optimism îl constituie tocmai munca în sistem hibrid. Patru cincimi dintre directorii financiari sunt de părere că aceasta aduce economii importante, iar două treimi intenționează să adopte sistemul pe termen lung. Mai mult, trei sferturi dintre ei s-au mutat ori au în plan să se mute în scurt timp în birouri în sistem coworking sau în spații flexibile, în vreme ce 64%, adică aproape două treimi, și-au modificat deja spațiul de lucru de la sediu cu scopul de a permite efectuarea activității în sistem hibrid, iar aceste măsuri au adus economii importante în materie de costuri pentru aproape trei sferturi dintre companiile vizate.

Ca exemplu, corporația Cisco, în cadrul căreia lucrează în jur de 66.000 de oameni, a raportat economii de 500 de milioane de dolari în ultimii cinci ani datorită trecerii la lucrul hibrid, care implică și optimizarea portofoliului de proprietăți.

„Companiile își pot reduce semnificativ costurile prin utilizarea spațiului de lucru flexibil, și de aceea tot mai mulți CFO recurg la această strategie, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de incertitudine economică, în care reducerea costurilor este binevenită.”

Mark Dixon, fondator și CEO al IWG

Companii care înainte asigurau spațiu în clădirile lor pentru, de exemplu, 1.000 de angajați mai au nevoie acum de birouri pentru doar câteva sute de oameni. Unii dintre ei muncesc numai de acasă, alții vin la serviciu câteva zile pe săptămână și în acest fel alocarea spațiului de lucru este mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor. Toate acestea duc la reducerea semnificativă a amprentei imobiliare a companiilor. Prin urmare, 1 din 2 directori financiari își propune să renunțe la contractele de închiriere pe termen lung și să opteze pentru aranjamente pe termen scurt.

Ce economii medii aduce munca în regim hibrid

Reducerea amprentei imobiliare a companiilor nu înseamnă însă numai scăderea considerabilă costurilor cu chiria; având în vedere că prețurile globale ale petrolului și gazelor rămân ridicate, scăderea costurilor cu energia joacă, de asemenea, un rol semnificativ. În plus, întreținerea unui birou implică cheltuieli suplimentare, cum ar fi printre altele servicii de curățenie, de întreținere a aparaturii și facilități de alimentație. Un alt studiu, întreprins de Global Workplace Analytics de această dată, dezvăluie că munca hibridă poate aduce în medie economii de peste 11.000 de dolari per angajat anual, economii care pot fi reinvestite mai departe pentru creștere.

Iar lista beneficiilor neașteptate aduse de lucrul în sistem hibrid nu se oprește aici. Datorită acestuia, angajații, eliberați de povara navetei în și din oraș în fiecare zi de lucru, se bucură de costuri de călătorie mai mici și de o stare generală mai bună, inclusiv somn mai bun, alimentație mai sănătoasă, pierdere în greutate și sănătate mintală îmbunătățită. Mai mult, în Marea Britanie și SUA angajații se mută din oraș în suburbii, unde calitatea vieții e mai bună, datorită aerului mai curat și stresului la un nivel mult mai scăzut decât în marile metropole. De asemenea, mutarea unui număr mare de locuitori din oraș în suburbii duce și la revitalizarea economiilor locale. „Această migrație dinspre centru spre periferii a însemnat un impuls neașteptat pentru cartiere care în cursul săptămânii păreau niște orașe-fantomă”, a explicat Mark Dixon.

Un alt efect benefic al muncii hibride este că aceasta permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia și prietenii, să găsească mai mult timp pentru hobby-uri sau relaxare și, în consecință, să își reducă nivelul stresului, în mod tradițional mai ridicat în mediul profesional urban, avantaj care duce, la rândul său, la o capacitate mai mare a companiilor de a atrage și reține angajați valoroși. Or, în condiții de incertitudine economică, așa cum sunt cele curente, sau pe fondul unei crize economice, retenția angajaților devine extrem de importantă.

Ca dovadă, într-un studiu efectuat în Shanghai de expertul în lucrul hibrid prof. Nicholas Bloom de la Universitatea Stanford, lucrătorii unei mari agenții de turism online au fost împărțiți în două grupuri: unul lucra la sediul companiei, în timp ce celălalt a urmat o abordare hibridă. Grupul hibrid a înregistrat o reducere cu 35% a ratelor de uzură, împreună cu scoruri crescute privind satisfacția în muncă.

Dar lucrul hibrid nu se reduce la economia de costuri, ci are și darul de a spori productivitatea muncii. În cadrul cercetării conduse de prof. Nicholas Bloom, angajații au fost întrebați dacă productivitatea lor a suferit modificări în comparație cu munca desfășurată 8 ore pe zi într-un birou. Mai mult de jumătate au spus că sunt acum mai productivi, în timp ce aproape o cincime au declarat că sunt cu peste 20% mai productivi. În medie, respondenții din toate țările care au participat la studiul întreprins de prof. Nicholas Bloom au declarat o creștere a productivității, cu cele mai mari creșteri observate în Brazilia și India.

Trăgând linie, se poate concluziona că venitul net al companiilor poate fi sporit cu 10% până la 20% ca urmare a adoptării unui sistem de munca hibridă. Acesta are ca efecte benefice scăderea costurilor cu sediile, capacitatea de a atrage și reține angajații valoroși și creșterea considerabilă a productivității muncii, dar în același timp oferă companiilor posibilitatea de a investi în dezvoltare și în angajați fonduri care până atunci erau destinate operării și întreținerii clădirilor. „Munca hibridă are viitor”, a tras concluzia Mark Dixon, fondatorul și CEO-ul companiei IWG, care a întreprins studiul.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 383 (16 mai – 16 iunie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Foto: 49926941 © Romolo TavaniDreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: