BizRemote by certSIGN Finanțe

BizRemote: Cum susținem economia atacată de COVID-19

12 mart. 2020 4 min

BizRemote: Cum susținem economia atacată de COVID-19

Reading Time: 4 minute

Efectul COVID-19 asupra economiei globale este dificil de estimat în prezent, însă guvernele și băncile centrale încearcă să susțină economiile afectate cu stimulente fiscale  – reduceri de taxe și impozite sau amânări la plată și monetare – reduceri de rate de dobândă.

Principalele bănci centrale au răspuns deja prin relaxarea condițiilor de politică monetară – Fed și Bank of Canada au redus rata de dobândă de politică monetară cu 0,5%. Banca Centrală Europeană are însă mai puțin spațiu pentru a reduce ratele, acestea fiind deja negative.

Ţările afectate de epidemia COVID-19 propun stimulente fiscale pentru a sprijini economia, măsuri care se impun şi în România, spune Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România.

„Amploarea cu care se extinde epidemia COVID 19 a început să aibă consecinţe asupra economiei, primele industrii afectate fiind cele din turism, hoteluri şi restaurante, transporturi sau organizarea de evenimente. În funcţie de evoluţia situaţiei – care, din păcate, nu poate fi previzionată nici ca intensitate, nici ca durată -, unda de şoc se va propaga asupra tot mai multor sectoare, cu implicaţii asupra întregii societăţi”, a menţionat Daniel Anghel.

Unele state deja au anunţat pachete de măsuri fiscale pentru companii, în încercarea de a limita efectele crizei. Ţările din G7 – Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au anunţat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv fiscale, pentru a limita efectele negative.

Ce măsuri au luat alte țări afectate de Coronavirus:

Italia, cel mai afectat stat de coronavirus, care și-a închis granițele și a pus sub monitorizare toată populația, a anunțat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru companiile care au înregistrat o scădere de 25% a veniturilor, tăieri de taxe în general şi fonduri adiţionale pentru companiile private de sănătate. De asemenea, statul italian a amânat depunerea unor declarații, a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate şi a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor decălătorie.

Germania a anunțat de asemenea că este pregătită să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă epidemia va declanşa o criză economică globală, care să includă reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de angajatori, stimularea muncii part-time și cea de la domiciliu, toate pentru a amortiza efectul negativ al virusului în economie dacă epidemia se va agrava.

Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu. 

China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii.

La rândul lor, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face faţă unei posibile crize.

Reprezentantul PwC România spune că nici în România impactul nu trebuie minimizat, în condiţiile în care patronatele din cele mai afectate sectoare până acum, transporturile şi turismul, au solicitat autorităţilor măsuri compensatorii financiare şi amânări la plata taxelor.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România spune că epidemia de COVID-19 din Italia a dus la scăderea în medie cu 15% a transportului rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, iar la transportul de persoane cu 100%.  Apoi, în condiţiile anulării multor zboruri şi reducerii gradului de ocupare a hotelurilor din ultimele săptămâni, patronatele din turism au cerut un pachet de măsuri de sprijin din partea Guvernului.

Autorităţile române trebuie să evalueze realist implicaţiile economice la nivel macroeconomic şi sectorial, atât pentru susţinerea companiilor, cât şi a angajaţilor și dau exemple cu măsurile care au fost luate în alte state, arată reprezentanții PwC.

Ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a arătat că România este pregătită cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări. „În acest moment este foarte important să creştem puterea de cumpărare a românilor. Rata inflaţiei continua să scadă = puterea de cumpărare a românilor creşte. România nu mai este ţara cu cea mai mare inflaţie din UE. Dobânzile şi preţurile scad pentru că suntem mai pregătiţi şi mai credibili. Suntem pregătiţi cu resurse şi instrumente fiscale pentru face faţă oricărei provocări”, a arată Florin Cîţu, într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare. Potrivit acestuia, pentru a atenua efectele economic ale Covid – 19 trebuie luate măsuri de natură fiscală, iar pentru un impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi a celor monetare.

„Deja v-am spus că aşa cum arată lucrurile, măsurile trebuie să fie de natură fiscală. Dar pentru a avea impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi monetare. Am ţinut legătura în permanenţă cu domnul guvernator şi deja avem formate echipe de lucru cu experţi din MFP şi BNR. Pentru prima dată suntem în faţa unei astfel de provocări şi nu avem niciun fel de probleme pe partea de finanţare. Am fost precaut, am atras finanţare (chiar dacă am fost linşat mediatic pentru asta) şi avem resursele necesare pentru plata tuturor cheltuielilor din buget. Chiar şi în contextul în care a trebuit să facem plăţi către Ministerul Sănătăţii, în plus, de aproximativ 620 milioane lei”, a arătat Cîţu.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: