Marketing Stiri

Date de audienta pentru presa scrisa la nivel national

3 iul. 2015 2 min

Date de audienta pentru presa scrisa la nivel national

Reading Time: 2 minute

Biroul Roman de Audit Transmedia a publicat primele rezultate de audienta pentru presa scrisa corespunzatoare intregii populatii a Romaniei cu varsta intre 14 si 74 de ani, prin intermediul Studiului National de Audienta (SNA).

Pentru prima data rezultatele de audienta ale presei scrise sunt disponibile si pentru populatia din mediul rural, livrarile anterioare de date studiind doar populatia urbana.

Presa scrisa atinge peste 35% din populatia satelor, in timp ce acest procent in mediul urban se ridica la peste 60%.

7,3 milioane de persoane, adica 58% din populatia intre 14-74 ani din Romania, citesc curent cel putin o publicatie. Dintre acestia, 69% provin din mediul urban si 31% din mediul rural.

Diferentele dintre preferintele celui din mediu urban si rural nu difera foarte mult sub raportul genului, varstei sau a educatiei. In timp ce femeile prefera revistele, barbatii citesc in mai mare masura presa cotidiana si publicatiile locale (in cea mai mare parte tot publicatii cotidiene), tendinta manifestandu-se mai pregnant in mediul rural.

Tinerii sub 24 de ani prefera revistele atunci cand citesc, in timp ce persoanele intre 35 si 54 de ani citesc cu precadere cotidiene, iar persoanele peste 64 de ani citesc putin, si in special reviste. Interesul publicului pentru lectura presei creste odata cu nivelul educatiei persoanelor. In cazul mediului rural, se observa in mod special o preferinta mult mai mare in comparatie cu cea din mediul urban spre lectura presei in cazul persoanelor cu educatie superioara. Ca o tendinta generala, se poate observa ca publicul cititor din mediul rural prefera presa locala celei nationale, in mai mare masura decat publicul din mediul urban.

Resurse alocate pentru ziare si reviste

Populatia din mediul rural cheltuie mai putin decat cea din mediul urban, 54% dintre cei intervievati declarand ca nu au cumparat nicio publicatie in ultima luna, spre deosebire de 32% in mediul urban. Cu toate acestea, 7% din populatia de la sate are cel putin un abonament la un ziar si 4% abonament la o revista, procentul acestora reducandu-se la jumatate in mediul urban.

In martie 2015, BRAT a publicat si primele rezultate de audienta in mediul rural pentru siteurile web.

Foto: © Ruta Saulyte | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: