Business Interviuri Management Video

Despre leadership în criză cu Radu Atanasiu și Sergiu Neguț (video)

25 mai 2020 3 min

Despre leadership în criză cu Radu Atanasiu și Sergiu Neguț (video)

Reading Time: 3 minute

Ce înseamnă un lider bun și cum se schimbă leadershipul în vremuri de criză? Ce cred oamenii despre lideri și care sunt modele de leadership ale momentului? Cum poți fi un lider eficient de la distanță și cum se adaptează modelul de ”servant leader” la contextul actual? Află despre toate acestea de la Radu Atanasiu, Investor & Lecturer și Sergiu Neguț, Investor & Associate Dean la Maastricht School of Management România, în dialog cu Marta Ușurelu, Owner & Publisher al Revistei Biz.

”Leadershipul are o componentă importantă și aceasta care este followership-ul. Ca să fii un lider de orice fel, trebuie să ai niște oameni care să se urmeze. Dacă lucrurile merg bine, oricine poate fi lider, bun, prost, mergem înainte și iese ceva. Într-o perioadă de criză, când este posibil ca lucrurile să meargă prost, depinde foarte mult în ce măsură reușești ca lider să ții aproape niște oameni în contextul în care nimeni nu știe cu siguranță cum e mai bine și în contextul în care pe termen scurt poate să ne fie mai rău.” – Sergiu Neguț.

”Un lider trebuie să îmbine niște roluri de coach, psiholog, antrenor de sport, calități pe care unii oamenii le au, alții și le antrenează. În criză, trebuie să ai foarte mare grijă față de oamenii cărora li te adresezi (angajați, clienți, stakedolderi, acționari) și trebuie să ai o direcție. Trebuie să fii foarte transparent, mai transparent decât înainte, să spui lucrurilor pe nume și trebuie să acționezi. E rău dacă nu faci nimic sau doar să reacționezi” – Radu Atanasiu. 

Leadership la distanță

”Mai ales acum, un lider bun ar trebui să fie un emițător de energie pozitivă. Sunt mulți oameni pe care situația asta i-a demolat, sunt oameni care se închid în ei, tu ca lider trebuie să știi să faci ceva cu oamenii ăștia.”, este de părere Radu Atanasiu care explică existența a două tipuri de atitudini pe care liderii le îmbină în mod normal: promotion și prevention.  ”Cercetările arată că un lider trebuie să le aibă pe ambele, acum din cauza situației, foarte mulți sunt înclinați să facă mai mult ”prevention” ca să nu li se ducă afacerea de râpă, însă asta blochează creșterea”.

Empatia în leadershipul de criză. Mâna de fier sau duhul blândeții?

”Fără empatie nu se poate deoarece empatia este mușchiul care trebuie antrenat ca să vezi realitatea cu ochii celuilalt, să o simți cu simțurile celuilalt. Aceasta este dimensiunea pe inimă, mai este cea pe cap prin care businessul trebuie să funcționeze precis și rațional în fiecare moment, să știi cum stai cu banii, să înțelegi poziționare strategică. Cele două dimensiuni trebuie permanent armonizate. Duhul blândeții sau mână de fier? Nu se bat cap în cap, doar se fac cu organe diferite și trebuie făcute simultan. Nu poți să nu fii sensibil la fricile oamenilor din perioada asta, dar nu poți să ignori imperativele de business, cu o frecvență de schimbare pe care noi nu am mai văzut-o în viața noastră de business și este știut că atunci când ai o situație de criză trebuie să iei decizii foarte repede” – Sergiu Neguț.

Lecții de leadership

”Deciziile se iau altfel acum. Unii iau deciziile analitic, alții pe intuiție dezvoltată pe bază de experiență. Ambele duc la eroare în această perioadă. Cel mai grav este că toată lumea încearcă să facă ce a făcut până acum. Sunt proiecte care era nevoie să fie omorâte de mult și care acum, odată venită criza, e clar că nu mai au cum să funcționeze, și pe care lumea se chinuie să le țină în viață. Acum este momentul potrivit să arunci tot ce nu mergea la gunoi și să-ți schimbi mindset-ul”. – Radu Atanasiu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: