Analize

Economia SUA a avut cel mai prost trimestru de după 2008

30 apr. 2020 2 min

Economia SUA a avut cel mai prost trimestru de după 2008

Reading Time: 2 minute

Pentru prima oară în aproape șase ani, economia Statelor Unite ale Americii a înregistrat o scădere trimestrială, efectul pandemiei fiind devastator în primele trei luni din 2020, deși a afectat direct SUA doar în ultimele două săptămâni din martie.

Biroul SUA pentru Analiză Economică a anunțat că produsul intern brut al SUA a scăzut în primul trimestru al acestui an cu nu mai puțin de 4,8% față de aceeași perioadă din 2019. Scăderea este mai mare decât estimarea de -4% a economiștilor.

Este prima scădere trimestrială a economiei americană din 2014 și cea mai abruptă scădere din trimestrul patru al anului 2008, vârful crizei financiare care a zguduit întreaga lume.

În mare parte, scăderea PIB-ului american a fost determinată, culmea, de scăderea cheltuielilor pentru sănătate, fiindcă mulți americani au anulat sau amânat proceduri medicale opționale din cauza pandemiei de COVID-19.

Alarmant este faptul că performanța economiei SUA din ianuarie și februarie a fost bună, dar blocajul provocat de starea de urgență anunțată la mijlocul lunii martie a anulat orice șansă de rezultate pozitive în primele trei luni din 2020.

Investițiile și cheltuielile de consum, care au cea mai mare pondere în PIB, s-au prăbușit. Cheltuielile de consum au scăzut cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere înregistrată în SUA din al doilea trimestru al anului 1980 încoace.

Situația din SUA nu se va îmbunătăți prea curând, având în vedere că țara este devastată încă de noul coronavirus, fiind lider absolut la numărul de cazuri identificate (peste 1 milion) și la numărul de morți provocate de COVID-19, cu peste 61.110 de decese.

În plus, de la jumătatea lunii martie, nu mai puțin de 26,5 milioane de americani au depus cereri pentru a obține ajutorul de șomaj, ceea ce va atrage scăderea veniturilor și reticența oamenilor de a mai cheltui bani în perioada următoare.

Potrivit economistului-șef al Aviva Investors, citat de CNN, fiecare săptămână de carantină sau restricții de circulație duce la scăderi cuprinse între 0,5% și 1% din creșterea economiei americane și este foarte posibil ca cel puțin o jumătate din actualul trimestru să treacă fără ridicarea restricțiilor.

Foto: © Javier Conejero | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: