EFdeN reprezintă pentru a treia oară România la Solar Decathlon

20 ian. 2020 2 min

EFdeN reprezintă pentru a treia oară România la Solar Decathlon

Reading Time: 2 minute

EFdeN este una dintre cele 18 echipe din 11 țări selectate pentru a participa la ediția din 2021 a Solar Decathlon Europe, din Wuppertal, Germania. Este pentru a treia oară când EFdeN se califică Solar Decathlon, după Versailles (2014) și Dubai (2018).

Alături de EFdeN, au fost selectat echipe din Germania, Franța, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia și Ungaria. Selecția a fost făcută de un juriu internațional, pe baza unor propuneri de proiecte dezvoltate în a doua parte a anului 2019. Fiecare propunere înscrisă în competiție a avut de acoperit mai multe teme: concept, plan de management, strategie de finanțare și integrarea în curricula universitară.

„Prin performanța EFdeN, România dovedește că se numără printre puținele țări din lume care sunt capabile să gândească, proiecteze și să realizeze locuințe sustenabile la cele mai exigente standarde internaționale. Greul abia acum începe, dar EFdeN a demonstrat deja în trecut maturitate și multă ambiție, iar rezultatele din edițiile anterioare la care am participat au fost remarcabile”, a declarat Mihai Zecheru, Responsabil SDE2021, EFdeN.

Competiția Solar Decathlon Europe 2021 este prima care are o temă urbană dedicată și se concentrează pe găsirea de soluții la problemele orașelor moderne. Scopul este revitalizarea și modernizarea clădirilor existente, prin transformarea lor în spații eficiente energetic și sustenabile. Cum orașele sunt responsabile de 75% din consumul de energie și 80% din emisiile de CO2 la nivel global, pptimizarea lor reprezintă un obiectiv crucial  în contextul schimbărilor climatice.

Competiția se va desfășura în perioada august – septembrie 2021, la Wuppertal, Germania, iar echipele vor avea 10 zile la dispoziție să construiască prototipurile de case solare pe care le vor dezvolta până atunci. În cele 18 luni de până atunci, echipele trebuie să proiecteze, să finanțeze, să construiască și testeze prototipul de casă în țara de origine, apoi să dezasambleze casa și să o transporte la Wuppertal, unde o va reconstrui și testa în timpul competiției propriu-zise.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în SUA. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid). În 2014, echipa EFdeN a participat pentru prima dată la Solar Decathlon, la ediția de la Versailles, cu casa „EFdeN 4C”, care a devenit între timp primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România. În 2018, la ediția din Dubai, proiectul EFdeN Signature s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general al competiției, câștigând locul 1 la Comunicare, locul 2 la Inginerie și Construcții, locul 2 la Condiții de Confort și locul 3 la Sustenabilitate. EFdeN Signature este în proces de reconstruire în București, alături de prima casă EFdeN, iar procesul de reconstrucție va fi finalizat în 2020.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: