Stiri Lifestyle

Filmul „colectiv”, marele câștigător la International Film Festival and Forum on Human Rights

16 mart. 2020 2 min

Filmul „colectiv”, marele câștigător la International Film Festival and Forum on Human Rights

Reading Time: 2 minute

Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanău și realizat în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, a câștigat premiul cel mare la „International Film Festival and Forum on Human Rights”, cel mai important festival din lume, dedicat filmelor despre drepturile omului.

Premiul constă și în suma de 10.000 CHF. Alături de „colectiv”, au mai fost premiate alte 12 producții: atât documentare, cât și filme de ficțiune. Din cauza pandemiei de coronavirus, anunțarea premiilor a fost făcută pe site-ul festivalului, gala de premiere fiind anulată. 

Documentarul se concentrează pe forțele care au modelat societatea românească în lunile ce au urmat incendiului din clubul „Colectiv”, care a făcut sute de victime. Un număr de 64 de parsoane și-au pierdut viața atunci, dintre care mai bine de jumătate, în spitale. Situație a ridicat semne de întrebare serioase cu privire la modul de funcționare a sistemului de sănătate din România și la onestitatea politicienilor care dădeau asigurări că situația este sub control și pacienții primesc îngrijirile optime. Realizatorii documentarului au considerat că perspectiva cea mai fidelă asupra realității acelui moment o are presa de investigație. Astfel, au convins echipa coordonată de Cătălin Tolontan, de la „Gazeta Sporturilor”, să le ofere acces în culisele redacției și la toate demersurile legate de achetele pe care le-au publicat despre problemele din Sănătate. Mai mult, regizorul a obținut „permis de intrare” și în zona guvernamentală, fiind primit de către Vlad Voiculescu, ministrul sănătății din acea vreme, în spatele ușilor închise ale ministerului pe care îl conducea.

Premiera pe care am realizat-o a fost aceea de a-i oferi acces spectatorului de cinema în spaţii în care, de obicei, nu intră nimeni. Astfel, poate să înţeleagă cum funcţionează presa, de la momentul în care îşi ia informaţia, până când o verifică sau când primeşte noaptea, pe ascuns, avertizori de integritate. Vede cum acționează un ministru ale cărui decizii influenţează dacă oamenii trăiesc sau mor, explică Alexander Nanău, regizorul documentarului.

Documentarul a avut lansarea internațională în toamna anului 2019, iar în România a fost lansat la finalul lunii februarie. Publicul străin a empatizat cu povestea românească despre efectele ucigătoare ale corupției, iar, pentru spectatorii din țară, a venit ca atingerea dureroasă a unei plăgi mai vechi, menită să îți amintească de o lecție.

Începând din 19 martie, filmul va fi disponibil pe platforma HBO Go.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: