Finanțe Stiri

FinZoom.ro lanseaza DAE pentru depozite

25 apr. 2016 2 min

FinZoom.ro lanseaza DAE pentru depozite

Reading Time: 2 minute

Pentru a putea compara obiectiv ofertele de economisire ale bancilor, nu trebuie sa ne uitam doar la dobanda oferita de banci pentru banii depusi, pentru ca in multe cazuri castigul din dobanda nu acopera comisioanele platite bancii pentru acel depozit.

Portalul de comparatii produse si servicii financiare www.FinZoom.ro calculeaza DAE (Dobanda Anuala Efectiva = Dobanda Reala) pentru toate Depozitele la Termen si Conturile de Economii oferite de banci, DAE care tine cont si de taxele si comisioanele care “musca” din castigul adus de dobanda oferita de acel produs de economisire.

Conform Indexului FinZoom.ro pentru Depozite, dobanda medie la depozitele in lei este de 0,93%, in scadere accentuata de la 9,37% in 2009, la euro de 0,26%, fata de 3,15% in 2009, iar la dolari 0,32%, fata de 1,86% in 2009.

“Am simtit nevoia de a veni in intampinarea consumatorilor cu un instrument care sa-i ajutesa compare toate depozitele din piata dupa Dobanda Reala (DAE) si Castigul Real oferit si care sa-i ajute sa nu piarda bani. Vrem sa educam consumatorii si sa-i obisnuim sa nu se uite doar la dobanda nominala oferita de banca. Fiindca aceasta dobanda, care acum este oricum foarte mica la toate bancile, poate sa fie anulata de taxele si comisioanele aferente depozitului, iar la scadenta consumatorul sa retraga mai putini bani decat a depus”, spune Irina Chitu, Directorul portalului financiar FinZoom.ro.

Conceptul de DAE ca si cost total (Dobanda si Comisioane), a intrat in limbajul consumatorilor in ultimii ani datorita creditelor. In Romania, desi nu avem ca in alte tari dobanzi negative in cazul depozitelor, putem avea DAE negativ si castig real negativ in cazul acelor depozite din care retragi la scadenta mai putini bani decat ai depus.

Ce taxe si comisioane afecteaza castigul din depozite?

In primul rand, veniturile obtinute din dobanzi se impoziteaza cu 16%, impozit retinut de catre banca si virat apoi catre stat.

In al doilea rand, pentru orice depozit este necesara deschiderea unui cont curent, purtator la randul lui de comisioane:

  • Comision de deschidere/inchidere cont curent
  • Comision de administrare cont curent (lunar/anual)

Si nu in ultimul rand, majoritatea celor care lichideaza depozitele, retrag banii de la ghiseul bancii, platind astfel un comisionde retragere numerar la ghiseu, chiar si in ziua scadentei depozitului la opt banci in prezent (in special la bancile mari).

“Cel mai <pagubos> comision este cel de retragere numerar la ghiseu, chiar si in ziua scadentei la majoritatea bancilor mari din Romania, care poate fi evitat prin transferarea banilor pe un card de salariu sau pensie, cu comision zero la retragerea de numerar”, spune Irina Chitu, Directorul portalului financiar FinZoom.ro.

De exemplu, pentru 1.000 de lei depusi intr-un depozit la termen, pe 12 luni, poti sa castigi maxim 16 lei sau sa pierzi 51.

Cel mai bun depozit

Pentru a vedea cat se castiga in mod real din banii depusi la fiecare banca, se pot compara Depozite si Conturi de Economii dupa DAE (Dobanda Reala), in functie de Moneda, Perioada, Tipul de Dobanda (fixa, variabila), Capitalizare (caz in care beneficiati de dobanda la dobanda) – fiecare produs avand un scadentar detaliat pentru intreaga perioada de economisire.

De asemenea, pot fi filtrate depozitele in functie de beneficiar (pensionar, student, copil, rezident/ nerezident), bancile oferind dobanzi promotionale in functie de categoria de beneficiar.

Un alt instrument util este Calculatorul DAE de Depozite, care evidentiaza suma exacta care va fi retrasa din banca la scadenta depozitului (precum si castigul din Dobanda si costurile cu comisioanele).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: