Analize Lifestyle

Foraeva: reinterpretarea tradiției

30 oct. 2017 4 min

Foraeva: reinterpretarea tradiției

Reading Time: 4 minute

Designerul Lana Dumitru și arhitectul Vlad Țenu reinterpretează trecutul și aduc viitorul în prezent printr-un proiect unic susținut de Swarovski, în care arta atinge noi repere ale perfecțiunii cu ajutorul tehnogiilor digitale.

Peste 25.000 de cristale swarovski, șase luni de muncă susținută și o echipă alcătuită din peste 15 persoane au dus la bun sfârșit anul acesta viziunea a două minți creative care s-au reunit în proiectul Foraeva, dezvoltat în parteneriat cu Swarovski. Designerul de modă Lana Dumitru și arhitectul Vlad Țenu sunt artizanii acestui proiect inedit, care reinterpretează motive populare românești sub forma unei rochii avangardiste, în care arta se îmbină cu tehnologia.

Cu misiunea de a a stabili noi repere în arta digitală, cei doi au folosit un motiv popular românesc, pe care l-au reconstruit digital din cristale Swarovski, prin tehnici de simulare 3D pe computer, design algoritmic și crearea de prototipuri digitale. Produsul final, rochia Foraeva, simobolizează faptul că identitatea și tradițiile nu vor fi pierdute în era globalizării, ci din contră, vor evolua în moduri cu totul neașteptate, modelate de tehnologie și puterea emoțiilor.

CUM A FOST REALIZATĂ ROCHIA?

Printr-o abordare multidisciplinară și o serie de algoritmi de mare complexitate, cristalele au fost folosite ca elemente structurale, precum și ca ornamente pentru crearea efectului geometric fluid și suprafețelor continue ale rochiei. Totodată, cristalele arată ca niște pi­xeli 3D, în relief, controlați printr-un algoritm specific. Proiectul a fost prezentat în avanpremieră în această vară la World Jewelry Facets 2017 din Shanghai.

DOUĂ MINȚI CREATIVE, O SINGURĂ VIZIUNE

Cei doi artiști, Lana Dumitru și Vlad Țenu, au început să lucreze la conturarea acestui proiect de acum doi ani, fiecare punându-și propria amprentă la ceea ce este acum Foraeva.

Lana Dumitru / Foto: Mihai Baloianu

Lana Dumitru face parte din noul val de designeri și antreprenori din lumea modei care apelează la tradiții și motivele tradiționale românești pentru a se diferenția pe piețe inundate de branduri internaționale. Absolventă a Universității de Arte din București, Lana trăiește în prezent la Londra unde a absolvit recent doctoratul în artă aigitală și modă. În urmă cu câțiva ani a câștigat un concurs de creativitate organizat de Puma, context în care a lansat jacheta Puma by Lana 17 Etno Shake, produsă într-o serie limitată de câteva sute de exemplare, care s-au vândut imediat. Colecțiile create de ea au fost prezentate la London Fashion Week/International Fashion Showcase, Strasbourg Fashion Week, Muzeul de Design din Holon (Israel), Muzeul de Artă din Kalmar și Centrul de Design din Malmö (Suedia), Salone del Mobile Milano, Muzeul Horniman din Londra, Muzeul Satului din București, precum și în institute culturale, galeri de artă și săptămâni ale designului.

Vlad Țenu / Foto: Vali Mirea

Vlad Țenu este arhitect și artist vizual, stabilit la Londra, artizan a numeroase experimente artistice care se axează pe integrarea tehnologiilor digitale în procesul de proiectare, cu metode generative de design, tehnici digitale de fabricație și design interactiv. Proiectul său intitulat Minimal Complexity, câștigător al concursului REPEAT TEX – FAB 2010 din Houston, a fost expus atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie, în cadrul a două evenimente de amploare internațională: London Festival of Architecture și London Design Festival în 2012. Proiectul a câștigat de asemenea din partea AIA Houston Design premiul pentru Divine Detail în 2012. A avut lucrări expuse la Synthetic Nature 2013 în Londra, Glimpses of Infinite Symmetry în 2014, în București. A curatoriat de asemenea Process, o expoziție de design avangardist în Shanghai în 2014. În lumea modei, a colaborat cu CLON8 în cadrul Săptămânei Modei de la Paris în 2015 și a creat un pop-up shop modular pentru designerii de încălțăminte Del Rio London din cadrul LeBonMarche din Paris. În prezent, lucrează la Allford Hall Monaghan Morris (AHMM), iar anterior a lucrat la Surface Architects, ambele companii premiate pentru activitatea arhitecturală cu sediul în Londra. În paralel cu activitatea profesională, este implicat și în domeniul academic la Școala de Arhitectură Bartlett, ca asistent universitar și supervizor de teze de masterat.

ECHIPA FORAEVA

Echipa de asamblare: Mara Grigoriu, Dimos Moysiadis, Ciprian Teodorescu, Ștefania Ruslan, Raluca Gheorghe, Alexandra Lulache, Andreea Cucu, Miruna Sandu, Irina Pavel, Casiana Maria Horobeanu, Alexandra Miu, Gloria Ruxandra, Antonia Ispas. 

Copywriting: Julien Britnic / Foto: Christian Tudose, Oana Radu, Sorin Țigăeru, David Nwikpo / Model: Andra Mirona Axentoi / Coafură: George Cozma / Machiaj: George Doroftei

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: