Interviuri CSR

Fundația Vodafone România: Șansa unui start bun în viață

25 mai 2023 5 min

Fundația Vodafone România: Șansa unui start bun în viață

Reading Time: 5 minute

Fundația Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării și dotării secțiilor de neonatologie și terapie intensivă pentru nou-născuți din toată țara. Recent, fundația, alături de ACV România, a anunțat conectarea a 17 secții de terapie intensivă neonatală la rețeaua națională de telemedicină. Am aflat detalii de la Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România.

Ați anunțat recent că 17 secții de terapie intensivă neonatală vor fi conectate de Fundația Vodafone România și ACV România la rețeaua națională de telemedicină. Ce presupune acest proiect și care sunt beneficiile pentru unitățile sanitare implicate?

Până de curând, în România existau 10 secții și compartimente de terapie intensivă neonatală legate într-o rețea de telemedicină națională, trei dintre ele fiind dotate cu sisteme de telemedicină prin proiecte finanțate de Fundația Vodafone România. Punctul de start a fost acum trei ani, când doctorul Cătălin Cîrstoveanu a conectat, printr-un proiect european, primele opt secții de neonatologie într-o rețea de telemedicină.

Etapa pe care am anunțat-o, și pe care o derulăm în parteneriat cu ACV România, marchează o bornă foarte importantă: la finalul proiectului, toate cele 25 de secții de terapie intensivă nou-născuți de nivel III din țară și două secții de nivel II vor fi conectate între ele. Telemedicina le permite medicilor să se conecteze rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, să transmită date medicale securizate, să se consulte cu echipe multidisciplinare, să ia decizii rapide legate de tratamentul sau transferul unui pacient. Sistemul securizat permite conectarea aparatele medicale (ecograf, EKG, monitor funcții vitale etc.) astfel încât medici aflați în teleconferință să poată vedea în timp real care este starea nou-născutului.

Să nu uităm că doar aproximativ 9% dintre unitățile sanitare, toate aflate în marile orașe, au secții cu aparatura și specialiștii care pot îngriji cazurile medicale complexe. Pe viitor, sistemele de telemedicină vor putea conecta specialiștii cu pacienți aflați în orașele mici, crescând șansele de supraviețuire și însănătoșire pentru bebelușii care se nasc cu probleme de sănătate.

Fundația Vodafone este implicată în mai multe proiecte pe zona de neonatologie. Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre acestea? De ce vă implicați în această zonă?

Fundația Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării și dotării secțiilor de neonatologie și terapie intensivă pentru nou-născuți din toată țara. Vreau să menționez aici construirea și dotarea secției terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București, renovarea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean Constanța, dotarea cu aparatură de specialitate a secțiilor de neonatologie și a unităților de terapie intensivă neonatală din Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu-Mureș.

În acești 10 ani, în care mai multe organizații au derulat proiecte în zona neonatală, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre și poveștile emoționante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm ne motivează să continuăm intervențiile în zona de terapie intensivă neonatală. Dorința noastră este să asigurăm acces la servicii medicale de calitate și șanse egale de tratament tuturor nou-născuților cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc.

Cum vă ajută tehnologia în proiectele de acest tip?

Tehnologia a devenit parte din „normalitatea” noastră, iar tehnologia pusă în slujba binelui ne ajută să îmbunătățim viețile copiilor și adulților afectați de boli grave, a pacienților din secții de terapie intensivă sau a celor din zonele rupte de lume. Pentru ei am reușit să facem prin tehnologie lucruri cu adevărat incredibile, rezolvând probleme și situații care păreau imposibil de abordat. Suntem pionieri în implementarea proiectelor care folosesc tehnologia pentru binele social, un exemplu fiind dotarea în 2005 a opt ambulanțe SMURD cu prima soluție de telemedicină din țară. Soluția permitea transmiterea în timp real a parametrilor medicali de la ambulanțele SMURD către dispeceratul central 112 și către Unitatea de Primire Urgențe SMURD.

De ce este importantă implicarea companiilor în comunitate?

Este important să ne implicăm cu toții, la nivel individual, la nivel de societate civilă, la nivel de companii. Noi spunem mereu că „Împreună putem face lucruri” și adevărul este că nimeni nu face nimic singur. Companiile pot veni cu anvergură, cu putere financiară, cu tehnologie, cu rețele de angajați care se implică în susținerea proiectelor sociale. Contribuția fiecăruia este extrem de prețioasă în acest ecosistem.

Cum alegeți proiectele pe care le susțineți?

Investim mult timp și energie în procesul de selecție. Suntem foarte analitici de la început, din momentul în care alegem un proiect sau decidem să colaborăm cu un partener de implementare. Pe baza nevoilor pe care le identificăm în societate, definim criteriile procesului de selecție și ținem seama la evaluare de indicatori cum ar fi: impact, potențial de scalare, sustenabilitate.

Procesul de aplicare și selecție este transparent, evaluarea se face de către un număr impar de jurați care acordă fiecărui proiect un punctaj de la unu la cinci, iar scorul final al aplicației este dat de media punctajelor primite. Spre exemplu, în prima ediție a Fondului Viață pentru Nou-Născuți au fost alese 6 proiecte derulate în Botoșani, Craiova, Slatina, Caransebeș, Mediaș și Târgu-Mureș și care au avut în vedere dotări cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, lucrări de renovare a spațiilor medicale pentru diagnosticarea, stabilizarea, tratamentul și transferul în condiții optime a pacienților nou-născuți cu afecțiuni medicale.

Proiectele s-au desfășurat în secții și compartimente de neonatologie și de terapie intensivă neonatală din spitalele publice de specialitate obstetrică, ginecologie și neonatologie (UGON) de nivel de competență scăzută (I și II). Anul acesta, în etapa a doua a programului, evaluăm propuneri primite de la organizațiile neguvernamentale locale, urmărind criterii legate de eficiență, urgența nevoilor identificate, cooperarea cu autoritățile publice locale sau sustenabilitatea proiectului.

Cum măsurați impactul eforturilor pe care le susțineți?

Fiecare proiect este monitorizat pe parcursul derulării, prin raportările financiare și narative pe care le solicităm de la parteneri. Ne uităm la aspectul financiar ca la o măsură a corectitudinii implementării unui proiect și acest lucru este important. Dar ceea ce ne interesează cel mai mult este modul în care proiectele noastre aduc beneficii în comunitățile în care activăm: îmbunătățesc sau salvează vieți, aduc speranță și oferă șanse.

Fiecare viață salvată, fiecare bebeluș care are șansa unui start bun în viață merită tot efortul nostru. La Botoșani, în maternitatea Mavromati, unde am făcut dotări cu aparatură în valoare de 900.000 de lei, a venit pe lume un bebeluș care astăzi este în viață datorită unui ventilator performant ce fusese achiziționat prin proiect și pus în funcțiune exact cu o zi înainte de nașterea copilului. A fost șansa lui să trăiască și bucuria noastră când am aflat vestea cea bună.

Ce alte planuri aveți pentru acest an?

Pe lângă implementarea și punerea în funcțiune a sistemului de telemedicină în cele 17 secții de neonatologie, anul acesta vom continua cu noi etape ale programului Fondul Viață pentru Nou-Născuți. Vom face dotări cu echipamente și aparatură pentru mai multe secții de nivel I și II din țară și vom susține un program de training și specializare a cadrelor medicale din secțiile de neonatologie în care intervenim.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 373 (16 mai – 16 iunie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: