fbpx
Companii Stiri

Grupul Autonom și-a crescut veniturile în pandemie în ciuda scăderii pe zona rent-a-car2 min

04/10/2020 2 min read

Grupul Autonom și-a crescut veniturile în pandemie în ciuda scăderii pe zona rent-a-car2 min

Reading Time: 2 minute

Furnizorul integrat de servicii de mobilitate și finanțare Autonom Services a înregistrat în prima jumătate a anului 2020 venituri consolidate de aproximativ 147,5 milioane lei, mai mari cu 7,6% față de aceeași perioadă din 2019.

În ciuda efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, care au dus la scăderea veniturilor diviziei de Rent a Car cu 27,1%, Autonom a reușit să încheie primul semestru cu un profit net consolidat de 4,1 milioane lei. Compania și-a crescut activele cu 20,9% la peste 665 de milioane de lei și dispune de lichidități ce depășesc 94 de milioane de lei.

Veniturile diviziei de leasing operațional, principala linie de business a Autonom, au crescut în perioada analizată cu 5%, generând o cifră de afaceri de peste 84 de milioane de lei, reprezentând 57% în veniturile totale ale companiei. Un alt factor pozitiv pentru evoluția pozitivă din primul semestru a fost creșterea cu 74% a vânzărilor de mașini rulate.

Analizând rezultatele primelor 6 luni ale acestui an, putem spune că deciziile luate au fost cele potrivite pentru a păstra lichiditatea si viabilitatea companiei în contextul dat. Rezultatele primului semestru, o perioadă atât de atipică și neașteptată, ne arată încă o dată că modul de organizare al Autonom este anti-fragil în contexte volatile și ne dau încredere că vom încheia anul 2020 profitabili, cu un cash-flow pozitiv și pregătiți pentru a beneficia de oportunitățile care vor apărea în semestrul 2 și în anul următor”, a declarat Dan Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

În primele șase luni ale anului 2020, divizia de leasing operațional a livrat 775 de mașini noi și a adăugat în portofoliul său 76 de clienți. Au fost începute parteneriate importante cu companii din domeniul medical, distribuție, mobilitate urbană și telecom.

O dată cu declararea pandemiei, toate echipele Autonom au fost implicate pentru găsi modalități de optimizare a costurilor. Au fost începute programe de redimensionare a cheltuielilor cu flota auto, de personal și a cheltuielilor administrative.

Per total, lichiditățile consolidate ale Grupului au crescut de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2020 cu 4,803,744 lei, încheind astfel semestrul cu rezerve importante pentru a asigura desfășurarea activității în perioada următoare.

Autonom a lansat în perioada pandemiei și un ghid pentru antreprenori, creat cu scopul de a-i ajuta să navigheze mai ușor prin dificultățile cauzate de criza coronavirus, care cuprinde soluții concrete, cu scopul de a oferi o sursă utilă de idei pentru optimizarea și dezvoltarea businessului.

În decembrie 2019, Autonom Services a listat obligațiuni în valoare de 20 de milioane de euro pe Piața Principală a Bursei de Valori București. În Iunie 2020, Fitch Ratings, una dintre top trei agenții de rating la nivel mondial, a acordat companiei ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) B+.

One Comment
  1. Evogo

    Interesant de urmarit daca vor fi rezultate pozitive si dupa incheierea anului 2020, avand in vedere impactul major al pandemiei in acest domeniu...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *