Companii Stiri

Grupul Autonom și-a crescut veniturile în pandemie în ciuda scăderii pe zona rent-a-car

4 oct. 2020 2 min

Grupul Autonom și-a crescut veniturile în pandemie în ciuda scăderii pe zona rent-a-car

Reading Time: 2 minute

Furnizorul integrat de servicii de mobilitate și finanțare Autonom Services a înregistrat în prima jumătate a anului 2020 venituri consolidate de aproximativ 147,5 milioane lei, mai mari cu 7,6% față de aceeași perioadă din 2019.

În ciuda efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, care au dus la scăderea veniturilor diviziei de Rent a Car cu 27,1%, Autonom a reușit să încheie primul semestru cu un profit net consolidat de 4,1 milioane lei. Compania și-a crescut activele cu 20,9% la peste 665 de milioane de lei și dispune de lichidități ce depășesc 94 de milioane de lei.

Veniturile diviziei de leasing operațional, principala linie de business a Autonom, au crescut în perioada analizată cu 5%, generând o cifră de afaceri de peste 84 de milioane de lei, reprezentând 57% în veniturile totale ale companiei. Un alt factor pozitiv pentru evoluția pozitivă din primul semestru a fost creșterea cu 74% a vânzărilor de mașini rulate.

Analizând rezultatele primelor 6 luni ale acestui an, putem spune că deciziile luate au fost cele potrivite pentru a păstra lichiditatea si viabilitatea companiei în contextul dat. Rezultatele primului semestru, o perioadă atât de atipică și neașteptată, ne arată încă o dată că modul de organizare al Autonom este anti-fragil în contexte volatile și ne dau încredere că vom încheia anul 2020 profitabili, cu un cash-flow pozitiv și pregătiți pentru a beneficia de oportunitățile care vor apărea în semestrul 2 și în anul următor”, a declarat Dan Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

În primele șase luni ale anului 2020, divizia de leasing operațional a livrat 775 de mașini noi și a adăugat în portofoliul său 76 de clienți. Au fost începute parteneriate importante cu companii din domeniul medical, distribuție, mobilitate urbană și telecom.

O dată cu declararea pandemiei, toate echipele Autonom au fost implicate pentru găsi modalități de optimizare a costurilor. Au fost începute programe de redimensionare a cheltuielilor cu flota auto, de personal și a cheltuielilor administrative.

Per total, lichiditățile consolidate ale Grupului au crescut de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2020 cu 4,803,744 lei, încheind astfel semestrul cu rezerve importante pentru a asigura desfășurarea activității în perioada următoare.

Autonom a lansat în perioada pandemiei și un ghid pentru antreprenori, creat cu scopul de a-i ajuta să navigheze mai ușor prin dificultățile cauzate de criza coronavirus, care cuprinde soluții concrete, cu scopul de a oferi o sursă utilă de idei pentru optimizarea și dezvoltarea businessului.

În decembrie 2019, Autonom Services a listat obligațiuni în valoare de 20 de milioane de euro pe Piața Principală a Bursei de Valori București. În Iunie 2020, Fitch Ratings, una dintre top trei agenții de rating la nivel mondial, a acordat companiei ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) B+.

One Comment
  1. Evogo
    Interesant de urmarit daca vor fi rezultate pozitive si dupa incheierea anului 2020, avand in vedere impactul major al pandemiei in acest domeniu...

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: