Guvernul plafonează prețurile la energie electrică și termică, gaze, apă și carburanți

29 mart. 2020 2 min

Guvernul plafonează prețurile la energie electrică și termică, gaze, apă și carburanți

Reading Time: 2 minute

Executivul a decis, prin Ordonanța Militară 4, plafonarea prețurilor la energie, gaze, apă și carburanți, alături de alte măsuri care fac parte din eforturile de a reduce răspândirea noului coronavirus.

Conform articolului 8 al ordonanței, „În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”. Măsura se aplică de la data publicării ordonanței militare în Monitorul Oficial.

De asemenea, angajații se pot izola preventiv la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.

Măsura vizează „personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României”.

Șoferii de vehicule de transport de mafă cu capacitate mai mare de 2,4 tone, dar și piloții de aeronave și personalul navigant care intră în țară pot alege pentru carantină sau izolare timp de maxim 14 zile între curse una dintre următoarele soluții: carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator; izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil; carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

Opțiunea se face prin completarea unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.

Ordonanța militară mai prevede, printre altele, și faptul că persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă oricând pentru nevoi medicale, dar și între 20:00-21:00 pentru animale (fără a avea nevoie de declarație pe proprie răspundere), pe lângă intervalul 11:00-13:00 pentru cumpărături.

Comercianții de alimente și produse de strictă necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul 11:00-13:00.

Textul integral al ordonanței poate fi descărcat de aici.

Foto: Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: