Analize Tech

Ierusalimul high-tech

1 apr. 2019 6 min

Ierusalimul high-tech

Reading Time: 6 minute

Deși balanța high tech din Israel înclină mai degrabă către Tel Aviv, nici Ierusalimul nu se lasă mai prejos și a încurajat în ultimii ani crearea de acceleratoare și programe care să ajute startup-urile din acest oraș. Ajutoare vin și de la stat, și din mediul privat.

MassChallenge IsraelLa doi pași de celebra piață în aer liber Mahane Yehuda din Ierusalim, plină de mirodenii colorate, halva în combinații amețitoare, sarailii și baclavale, fructe și legume, mărunțișuri de tot felul și mici restaurante care te îmbie cu preparate tradiționale, am găsit o clădire veche ce pare părăsită în mijlocul unei parcări. Am verificat de mai multe ori indicațiile pe care mi le dăduse Josh Gottesman pentru întâlnirea noastră. Eram în locul potrivit. Am intrat și am dat peste holuri cu pereți goi și scorojiți și din nou m-am întrebat dacă sunt unde trebuie. Am văzut însă imediat pe o ușă sigla MassChallenge și m-am liniștit. „Am păstrat aspectul clădirii pentru a respecta istoria locului, dar și pentru că mult mai important este ce se creează între aceste ziduri”, îmi spune Josh Gottesman, Senior Product Manager la MassChallenge Israel, în timp ce mergem spre bucătăria-cafenea a spațiului de co-working.

Iar între acele ziduri se creează viitorul, fiindcă MassChallenge este un accelerator de startup-uri lansat la Boston în urmă cu zece ani și care din 2015 este prezent în Ierusalim. Poves­tea MassChallenge este interesantă, fiindcă este un accelerator nonprofit care a apărut în Boston în timpul crizei de la sfârșitul deceniului trecut, pentru a stimula mediul local de business prin sprijinirea cu finanțare a afacerilor mici, a startup-urilor care creează locuri de muncă și stimulează creșterea economică. MassChallenge a accelerat în zona Bostonului 128 de companii, fiind unul dintre motoarele principale ale creșterii economice de acolo, și a pornit apoi să se extindă internațional.

Acceleratorul caută orașe unde ecosistemul are toate elementele potrivite, dar nu și-a atins adevăratul potențial. Trebuie să aibă universități de top, multinaționale ca bază de mentorat, dar și pentru finanțarea MassChallenge, trebuie să existe o comunitate de investitori, fiindcă multinaționalele nu investesc în primele etape ale unui business, și, desigur, trebuie să existe implicare guvernamentală. „Este nevoie de un partener major interesat de succesul pe termen lung al orașului, care vrea să fie create companii noi, locuri de muncă, venituri din impozite, creând un cerc virtuos de creștere în oraș, nu doar profit rapid pentru investiția făcută”, spune Josh Gottesman. Acestea sunt motivele pentru care MassChallenge nu este interesat de Coasta de Vest, Silicon Valley, New York sau Tel Aviv. „Am ales Ierusalimul fiindcă Tel Avivul e deja saturat, nu mai are nevoie de acceleratoare noi. Nu voiam să fim încă un accelerator acolo. Aici, la Ierusalim, am găsit un oraș în creștere extraordinară, dar departe de potențialul lui”, adaugă Gottesman.

Cu brațele deschise

Josh Gottesman MassChallengeProgramele MassChallenge nu vizează doar anumite sectoare, fiindcă acceleratorul nu este interesat de profitul financiar, având în vedere că nu investește direct în companii și nu preia participații din acestea, ci de impac­tul acestora asupra ecosistemului local de business. „Nu ne interesează un sector anume. Avem startup-uri de orice fel: drone, educație, sănătate, impact social și așa mai departe. Acceptăm inclusiv organizații nonprofit. Pe noi ne interesează impactul, nu profitul financiar, de asta putem alege cei mai buni antreprenori indiferent de domeniul în care activează”, spune Senior Product Managerul MassChallenge Israel.

Diversitatea dă roade, astfel că aproape 40% dintre startup-urile accelerate de MassChallenge au fondatori femei. Una dintre ele este Meirav Oren, fondatoarea Versatile Natures, care a câștigat competiția startupuri­lor din Israel în 2016. Compania a realizat un dispozitiv cu senzori sofisticați care este plasat între cablurile și cârligul macaralelor care transformă orice șantier de construcții într-un șantier smart. Macaraua este cel mai important și scump utilaj de pe un șantier, fiind aproape întotdeauna închiriată. Este inima șantierului și nu prea s-a schimbat de un secol în principiu. Echipamentul dezvoltat de echipa lui Meirav ajută la prevenirea accidentelor, avertizând macaragiul dacă încărcătura nu e echilibrată, împiedică macaraua să lovească fire electrice, altă macara sau clădirile din jur și avertizează automat șeful de șantier dacă stă nemișcată zece minute, fiindcă astfel se pierd bani. În plus, dispozitivul înregistrează tot ce transportă macaraua, având o platformă software sofisticată în spate, astfel că, în orice moment, constructorul știe unde sunt materialele și le poate direcționa către zonele unde este nevoie de ele. Este foarte important, având în vedere că până la 25% din cheltuielile unui proiect de construcții provin din comenzile de materiale suplimentare realizate fiindcă materialele nu sunt urmărite pe șantier.

Stilul israelian

Deși MassChallenge este prezent în Israel de doar trei ani, startup-urile israeliene puteau participa și înainte la acceleratoare în Boston. De când și-a deschis aici birourile, MassChallenge a pus serios umărul la înflorirea ecosistemului de startup-uri din Ierusalim în particular și din Israel în ge­neral, acționând ca un catalizator. Ierusalimul are mai multe acceleratoare în universități și pentru primele faze de dezvoltare, cum ar fi Siftech în cadrul Hebrew University și AtoBe la Institutul Politehnic Azrieli. „Companiile care ies din aceste programe vin apoi la MassChallenge, mai ales că la noi nu pierd equity. Noi le întărim pentru etapele vitoare de dezvoltare – fie un alt accelerator, fie intrarea pe piață”, subliniază Josh Gottesman.

Israelul reprezintă un punct de atracție aparte pentru investitori fiindcă multinaționalele au deschis aici peste 360 de centre R&D și s-a impus ca un hub de cercetare și inovație în multe domenii. Astfel că, de multe ori, o companie vrea să vină în Israel și, în loc să deschidă propriul centru, se întâlnește cu companii israeliene, găsește tehnologiile interesante pentru ea, economisind timp și bani prin achiziția unui startup, pe care îl transformă în centrul său R&D aici. „Startup-urile au deci acces aici la o masă uriașă de multinaționale din toată lumea, care se află aici e­xact pentru a căuta noi tehnologii, oportunități de inovație. Este o oportunitate fenomenală, fiindcă te poți conecta cu oameni din toată lumea. Iar MassChallenge dublează totul”, este de părere Josh Gottesman.

Acesta vede mai mulți factori care con­tribuie la efervescența startup-urilor în Israel. Primul este reprezentat de armata obligatorie, în cadrul căreia mulți au acces la resurse tehnologice extraordinare și training pe măsură, folosind ulterior cunoștințele acumulate acolo. Tot armata oferă o experiență de leadership, fiindcă te face răspunzător pentru grup de oameni dar și pentru siguranța țării. Un alt factor important sunt imigranții care vin în Israel din toată lumea și nu rup legăturile cu locurile de unde au venit, creând punți către alte piețe. Un al treilea factor major este rolul important al guvernului. „Pot să critic guvernul, dar la capitolul inovație a investit constant așa cum a promis. Există incubatoare de afaceri finanțate de guvern, acceleratoarele sunt sprijinite”, spune Josh Gottesman.

Miza pe biotehnologie

Shay Fleishon BioJerusalem onlineȘi, dacă tot am adus vorba despre implicarea guvernamentală, ea se concretizează în Ierusalim, printre altele, și prin Autoritatea pentru Dezvoltarea Ierusalimului (JDA), separată de municipalitate. JDA gândește strategiile pe termen lung, fiindcă municipalitatea este ocupată de treburile de zi cu zi, având birou de turism, o echipă care se ocupă exclusiv de orașul vechi și o alta de business development. Aceasta din urmă oferă granturi companiilor din zona de tehnologie, care primesc pentru fiecare angajat nou granturi de 60.000 de shekeli până la maxim 600.000 de shekeli. Sume mai mari, de până la 100.000 de shekeli pe angajat nou, dar nu mai mult de 4 milioane de shekeli în total, sunt destinate în zona de life sciences. De ce? Fiindcă profesorul Michael Porter, de la Harvard, a analizat la cererea guvernului israelian zonele care s-ar putea dezvolta cel mai bine în Ierusalim și a venit cu două direcții – turismul și zona de life scien­ces. Rezultatele se văd deja. „În life sciences știm de 160 de companii active în Ierusalim, din totalul de 600 din zona de high tech. Astfel, Ierusa­limul este principalul hub pentru life sciences din Israel”, îmi spune Shay Fleishon, directorul executiv al BioJerusalem, divizia JDA care se ocupă de zona de biotehnologie și life sciences.

BioJerusalem a făcut numeroase analize de piață și a discutat cu companiile din biotehnologie pentru a vedea cum le-ar putea atrage în Ierusalim și a aflat că principala problemă este lipsa unei infrastructuri specifice. Dacă pentru un startup high tech, crearea unui prototip sau proof-of-concept poți avea nevoie doar de un laptop și în jumătate de an vii cu ceva concret în fața investitorilor, în biotech nu este deloc așa. „Doar ca să intri într-un laborator pentru experimente ai nevoie de sute de mii de shekeli. Trebuie să investești 1-2 milioane de dolari pentru a avea proof-of-concept, iar antreprenorii nu-și permit așa ceva, n-au fonduri sau ar trebui să vândă tot ce au”, arată Shay Fleishon. Acesta este motivul pentru care BioJerusalem a investit 4 milioane de shekeli în BioGiv, o facilitate creată special în cadrul Hebrew University pentru companiile biotech. S-a pornit de la ideea că majoritatea companiilor biotech au nevoie cam de aceeași infrastructură – un laborator, câteva instrumente (microscop, aparat PCR pentru partea de genetică), congelator special pentru -80 de grade, azot lichid, o incintă izolată pentru a putea lucra cu țesuturi. Având aceste specificații, s-a construit și utilat facilitatea, care poate găzdui 13 companii, fiecare cu un laborator mic și un birou pe lângă spațiile comune menționați. Oricine poate închiria un laborator cu 10.000 de shekeli și o poate face ime­diat și doar cât timp are nevoie. „Este un proiect care elimină barie­rele pentru companiile biotech din Israel, nu doar din Ierusalim, fiindcă vin companii și din Tel Aviv. Dacă le dădeam aceiași bani, nu era același lucru”, spune directorul executiv al BioJerusalem.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: