Stiri Interviuri

Interviu exclusiv cu Byoung-il Sun, artistul care expune pentru prima dată în România, la Art Safari

30 sept. 2022 5 min

Interviu exclusiv cu Byoung-il Sun, artistul care expune pentru prima dată în România, la Art Safari

Reading Time: 5 minute

Art Safari și-a deschis din nou porțile și găzduiește în cadrul celei de-a 10 ediții și o expoziție de artă coreeană, care aduce în atenția publicului tânăr o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene, a picturalității alfabetului coreean, dar și a stilului corean de viață.

Expoziția „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, este semnată de Byoung-il Sun, profesor și artist grafic multipremiat din Republica Coreea.

Arta afișului exprimă „Koreanismul” și încearcă să explice Coreea de astăzi – a Kpop-ului, aromei kimchi și tehnologiei, prin prisma tradițiilor sale culturale.

Expoziția va fi însoțită de ateliere de tipografie și caligrafie în luna octombrie, susținute de însuși creatorul afișelor, reputatul artist asiatic Byoung-il Sun.

Byoung il Sun la Arts Safari 2022 1
Expoziția „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, este semnată de Byoung-il Sun.

Revista BIZ a stat de vorbă cu Byoung-il Sun pentru a căuta cheia corectă în care să privim expoziția sa din cadrul Art Safari – ediția a X-a.

Cultura coreeană în care ați crescut este una dintre cele mai mari surse de inspirație. Ca artist, credeți că este important să împărtășiți lumii întregi cultura dvs locală?

Motivul pentru care ne plac impresioniștii și fauviștii este că artiștii care au creat în acea perioadă au fost gânditori și filozofi. Ei au jucat un rol extrem de important în interpretarea și exprimarea epocii respective. Acum generația tânără se întâlnește și chiar dansează în metavers. Chiar dacă există granițe fizice, acum, oamenii din întreaga lume contemplă și găsesc rezolvări în comun. Vizita mea în România dovedește întocmai acest lucru și mă aștept să văd din ce în ce mai des expoziții digitale în diverse limbi și formate.

Ca artist, este foarte interesant să îmi exprim cultura prin artă. Aș dori să cercetez modul în care pot integra cultura coreenă în cele mai recente tendințe și să creez noi forme de artă prin postere. Aș dori să contribui la descoperirea și reinterpretarea tradițiilor noastre. Cred că „K-posters” va deveni o tendință globală.

Trăind și crescând în Coreea, care a fost cel mai important lucru pe care l-ați învățat despe artă și creativitate?

Cultura coreeană poate fi regăsită în istoria noastră. În ultimii peste 5.000 de ani, Coreea s-a confruntat cu crize provocate de invaziile altor țări, dar le-a depășit cu rezistență. Din perspectiva portului și arhitecturii, hainele erau de obicei albe, iar casele aveau o mulțime de curbe în structură. Deși clădirile nu erau de obicei înalte, varietatea de înălțimi le conferea o frumusețe aparte. Alfabetul coreean Hangul arată și conține toate aceste elemente ale frumuseții coreene. Caracteristicile Hangul includ forme circulare, linii drepte, diagonale etc. Ca artist, este o experiență atât de interesantă să transformi știința din spatele Hangul în opere de artă.

Oamenii spun că gustul unei persoane nu se schimbă ușor. Cu cât îmbătrânim, cu atât preferam mai mult comfort food, care satisface gustul format la o vârstă foarte fragedă. Viața mea de zi cu zi din Coreea este o sursă continuă de muncă și de studiu. Cred că cu cât înaintez în vârstă, cu atât mai nou devine totul. Aceasta este relația inseparabilă dintre creativitate și artă.

Byoung il Sun la Arts Safari 2022 1
Arta afișului exprimă „Koreanismul” și încearcă să explice Coreea de astăzi – a Kpop-ului, aromei kimchi și tehnologiei, prin prisma tradițiilor sale culturale.

Sunteți un artist internațional, ați călătorit mult. Ce ați spune despre diferențele dintre arta europeană și cea coreeană?

Cred că Europa este un tărâm unde poți găsi inspirație ușor. De la artă clasică la artă contemporană și design, le poți vedea pe toate în viața de zi cu zi, ca să nu mai vorbim de muzeele în care poți admira opere de artă originale. Invidiez oamenii care se pot bucura de artă în toate colțurile orașului. Am crezut dintotdeauna că energia liberă exprimată în arta europeană provine din diversitatea culturală și din infrastructura sofisticată. Arta coreeană, de asemenea, are propria sa energie și propriul său spirit evocate de propria noastră istorie. Dacă te gândești la valul coreean global, poți găsi un fel de multă pasiune pozitivă  înrădăcinată în cultura, arta și în divertismentul nostru. Coreenii sunt atrași în mod natural de distracție și entuziasm. Aceste lucruri ar putea fi originea gândirii noastre creative.

Care este rețeta pentru a face un poster “viral”?

Cele mai multe dintre lucrările mele recente care au ajuns virale sunt inspirate din obiecte naturale, cum ar fi frunze, fluturi și flori. Am încercat să subliniez instinctul de homing (orientat către acasă).

Ce artiști apreciați?

Îi admir pe Bruno Munari, pe care Picasso l-a numit „Leonardo Da Vinci al secolului XX”, pe Fukuda Shigeo, care este un influent designer grafic japonez și pe Stefan Bundi, un designer grafic din Elveția.

Byoung il Sun la Arts Safari 2022 2
Art Safari poate fi vizitat de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00

Aveți sfaturi pentru tinerii artiști locali?

Aș dori să le transmit două lucruri: „Joacă-te în imaginația ta” și „Fă-o numaidecât, pentru că regrete vei avea oricum.” Imaginația estă o sursă extraordinară a talentului pentru un artist. Un designer, un artist ar trebui să fie  capabil să își imagineze mii de ani de istorie doar la vederea unor stâlpi prăbușiți ai unei clădiri antice. Imaginația infinită oferă creativitate fără sfârșit. Cred că cel mai mult se poate învăța din procesul de încercare și eroare. Dacă îți este teamă de eșec, de ce nu te gândești la el ca la o practică? Aș vrea să spun că este mai bine să eșuezi decât să nu faci nimic.

Care este opera pe care ați dori să o cumpărați/ colecționați în cazul în care ați avea resurse nelimitate?

Mi-ar plăcea să achiziționez trei lucrări de artă: ”Scaunul„  lui Alessandro Mendini, „Furculița”  lui Bruno Munari și „Dovleacul”  lui Kusama Yayoi. Ce părere aveți despre a înțepa dovleacul lui Yayoi cu furculița strâmbă a lui Munari așezată pe scaunul lui Mendini?

Program și bilete Art Safari – ediția a X-a

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România, are loc în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București) din strada Lipscani, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie.  Ediția aniversară Art Safari aduce o dublă premieră: prima expoziție din țară, dar și din Europa de Est, cu opere extrem de valoroase din colecția muzeului Victoria and Albert, Londra. Aceasta este, de altfel, cea mai valoroasă expoziție aflată acum în România.

În Pavilionul Românesc, sunt expuși trei artiști reprezentând generații și stiluri diferite: Ștefan Popescu (1872-1948) – unul dintre cei mai importanți pictori interbelici, dar și un mare călător-explorator, Lilian Theil – o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziții multicolore despre adevăruri universale, dar și Mihai Mureșan – artist original al noii generații a Școlii de la Cluj.

Art Safari poate fi vizitat de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri și sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 și 1:00, experiențe de vizitare speciale, ce cuprind ghidaj în expoziție, pe tonuri de muzică live și sunet de prosecco.

Art Safari oferă și vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză și franceză. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul Art Safari, dar și la fața locului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: