Lifestyle Stiri

John Edwards și Mark Sanders, la ARCUB

27 nov. 2017 3 min

John Edwards și Mark Sanders, la ARCUB

Reading Time: 3 minute

Povești despre migrație spuse la chitară, trompetă, tobe și contrabas de patru artiști est-europeni și britanici în concertul Reimagining Migration de la ARCUB. John Edwards, Mark Sanders, Dawid Frydryk și Sian Brie cântă joi, 7 decembrie, de la ora 19:30, în cadrul seriei Jazz @ ARCUB – Artist in Residence, organizată de ARCUB cu sprijinul Primăriei Capitalei.

Al cincilea concert din sezonul Artist in Residence curatoriat de Mircea Tiberian, Reimagining Migration este prima ocazie în care doi artiști din elita muzicii creative britanice, John Edwards și Mark Sanders, cântă în această formulă, alături de jazzmanii est-europeni Sian Brie și Dawid Frydryk.

Proiectul Reimagining Migration este inspirat de experiența britanică a chitaristului român Sian Brie și a trompetistului polonez Dawid Frydryk.

„Adaptarea la noul mediu presupune modificări de mentalitate, eficientizare utilitară a timpului și nelipsitele zile pe șantierul de construcții și nopți de servit la mese. Ne-am confruntat atât cu discriminarea negativă, cât și cu cea pozitivă, pentru ca în final să conștientizăm că am ajuns să avem un comportament în perfectă conformitate cu eticheta ce ne-a fost pusă, de aici luând naștere atitudinea <<to live up to your discrimination standard>>,” declara Sian Brie.

Reimagining Migration, proiectul post-modernist conceput de chitaristul Sian Brie, are ca punct de plecare muzica improvizată, căreia i se inserează compoziții schematice în cadrul cărora artiștii își manifestă ideile spontate.

JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE – Reimagining Migration

John Edwards (UK) – contrabas | Mark Sanders (UK) – tobe | Dawid Frydryk (PL) – trompetă | Sian Brie (RO) – chitară

Sian Brie. După ce studiază la Conservatorul din București unde este inițiat în jazz și free jazz de pianistul Mircea Tiberian, Sian Brie se mută la Berlin. Aici are ocazia să cunoască și să colaboreze cu importanți muzicieni de pe scena berlineză, cum ar fi Christian Lillinger, Horst Nonnenmacher sau Manuel Miethe. După un an la Berlin, Sian Brie pleacă la Londra, unde îl cunoaște pe trompetistul Dawid Frydryk.

John Edwars. Un adevărat virtuoz, al cărui amețitor arsenal tehnic şi imaginaţia fără limite au redefinit posibilităţile contrabasului şi au extins într-un mod dramatic rolul său în muzica, John Edwars este un „mainstay” pe scena londoneză, cântând alături de Evan Parker, Roscoe Mitchell, Sunny Murray, Derek Bailey, Joe McPhee, Lol Coxhill, Peter Brötzmann, Mulatu Astatke etc.

Mark Sanders a cântat alături de muzieni de renume precum Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, Derek Bailey, Henry Grimes, Roswell Rudd, Peter Brotzmann, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Jah Wobble, Sidsel Endresen , Charles Gayle, Peter Evans și William Parker. Cu John Edwards colaborează atât în duo, cât și în grupuri muzicale alături de Evan Parker, Frank Paul Schubert și Matthius Muller, Agusti Fernandez și Mathew Shipp.

Trompetistul polonez Dawid Frydryk a experimentat cu muzica reggae, ska, world music, funk, hip-hop și cu muzica electronica. Fondator și director artistic al proiectului „Arta improvizației”, contribuie la promovarea muzicii improvizate în Polonia. A cântat alături de Gabriel Ferrandini, John Edwards, Louis Moholo, Dave Fowler, The London Improvisers Orchestra etc.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).  Detalii: https://arcub.ro/arcub-lanseaza-cultura-te-pune-miscare/

Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB – Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.  

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: