Stiri

Juncker, ales presedinte al CE

15 iul. 2014 < 1 min

Juncker, ales presedinte al CE

Reading Time: < 1 minut

Jean-Claude Juncker a fost ales presedinte al Comisiei Europene (CE) de catre Parlamentul European. In 27 iunie, Consiliul European l-a nominalizat pe Juncker in functia de presedinte al Comisiei Europene, cu 26 de state favorabile acestei numiri si 2 impotriva.

Jean-Claude Juncker ii succede lui Jose Manuel Barroso in fotoliul Presedintiei Comisiei Europene.

La prezentarea programului sau in plenul reunit al Parlamentului European, Juncker a spus, adresandu-se parlamentarilor, ca “sunteti primul Parlament care alege Presedintele Comisiei Europene”. Discursul lui Juncker a fost primit de cele mai multe ori cu aplauze.

Agenda noului presedinte al CE este una a reformei, scopul sau principal fiind o economie de piata sociala, incluzand si un pachet de investitii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona cresterea, angajarea soemerilor si competitivitatea companiilor europene.Viziunea este legata de troica CE/Banca Central Europeana si FMI este de a deveni mai democratica, prin flezibilizarea Pactului de Crestere si pentru o Europa unita in ceea ce priveste energia.

Legat de relatia Comisiei cu Consiliul European si Parlamentul si pentru recastigarea increderii cetatenilor, el a spus “haideti sa vedem ce putem obtine in practica si sa nu plictisim cetatenii nostri cu dispute inter-institutionale. Si haideti sa rezistam impusului de a critica Bruxelles pentru tot ceea ce nu merge bine. Daca spunem “da” aici, sa nu mai spunem “nu” in alta parte. Trebuie sa actionam ca o echipa, in concordanta cu principiul de adoptare a deciziilor. Nu trebuie sa europenizam fiecare mica problema din UE, dar sa ne concentram pe marile teme.”

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: