Finanțe Stiri

În liga mare a fondurilor de investiții

14 dec. 2017 2 min

În liga mare a fondurilor de investiții

Reading Time: 2 minute

Pe fondul unei economii stabile în regiune și a indicatorilor macroeconomici în creștere, România a câștigat încrederea investitorilor, devenind astfel o piață principală în zonă, alături de Polonia, potivit Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey.

“Printre cele mai mari tranzacții încheiate în ultima perioadă se numără achiziția Profi de către MEP sau achiziția de către Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar în cadrul EoN Distributie România. Mă aștept ca fondurile de investiții prezente în România să continue sa încheie tranzacții mari în următoarea perioadă și nu aș fi deloc surprins să văd tranzacții cu valori de sute de milioane de euro în care să fie și un fond de investiții implicat. România este atractivă pentru fondurile de investiții în sectoare precum farma, petrol și gaze naturale, servicii financiar-bancare sau producție. România joacă acum în aceeași ligă cu Polonia și sunt convins că am ajuns în sfârșit pe harta marilor fonduri de investiții”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Deloitte România.

După un an cu turbulențe post-Brexit, în Europa și Europa de Est vedem semnele unei reveniri în forță, fapt care indică unul dintre cei mai buni ani atât pentru investiții cât și pentru exit-uri, întrucât multe fonduri de investiții din regiune au generat rezultate foarte bune pentru investitori.

“Am asistat, în ultimul timp, la o creștere semnificativă a activității fondurilor de investiții în România, după ce mai multe proiecte au fost încheiate cu succes, atât la nivel de ridicare de fonduri cât și la nivel de exit-uri”, spune Radu Dumitrescu, Partener Deloitte România.

După o ușoară creștere în primăvară, încrederea investitorilor din Europa Centrală a crescut mai mult în ultimele șase luni, ajungând la 130 în Indexul Deloitte, de la 113, marcând astfel cel mai bun nivel al încrederii din ultimii trei ani. Acest lucru se datorează cu precădere încrederii în economie, cu 90% dintre respondenți estimând o creștere constantă (64%) sau o îmbunătățire (26%) în lunile care vin.

Participanții la sondajul Deloitte sunt însetați de tranzacții: două treimi dintre respondenți estimează că își vor concentra eforturile în special către achiziții, finanțarea lor urmând să aibă loc progresiv, în timp ce de două ori mai mulți estimează că finanțarea va crește în următorii doi ani. 36% dintre respondenți estimează ca mărimea tranzacțiilor să crească și ea, acesta fiind procentul cel mai mare din ultimii 10 ani.

Acest lucru indică o încredere a fondurilor de investiții în perpectivele de finanțare, dat fiind că partea leului în ce privește fondurile prezente în regiune vine din afară.

Insetați de tranzacții

Sondajul mai arată că așteptările mari ale vânzătorilor în ce privește prețul rămân și e posibil să mai crească: o treime dintre respondenți (31%) anticipează că vânzătorii vor obține mai mult pentru activele lor în lunile următoare, iar restul de 61% își mențin așteptările curente. Însă majoritatea (54%) simt că vânzătorii au așteptări mai mari legate de preț în ultima jumătate a anului.

“Piețele cu o lichiditate bună sunt favorabile tranzacțiilor, iar acest lucru poate să ajute prețul, lucru util pentru vânzători, și poate fi unul din motivele pentru care exit-ul a fost puternic,” a spus Mark Jung, Partener Deloitte și lider al sectorului dedicat fondurilor de investiții.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: